Byggahus.se

Lägga klickgolv

Besvarad 11 okt 2021 av Charlotte Andersson

 1. Hej, eftersom jag har fått olika svar på frågan om det behövs ett mellanlägg skriver jag till dig med hopp om ett klargörande. Jag avser att lägga ett laminatgolv ovan på en befintlig golv (plastmatta). Det avser en ovanvåning så det behövs ingen fuktspärr. Mattan är hel och plan. Vid köp i affären menade butiken att den alltid kan vara bar med ett foamlager som ljuddämpare och mjukhet. Vid köpet var det en snickare (kunden efter mig) som sa att till detta golv behöver man inte ett mellanlägg av foam. Var frågan att jag ville ha ljuddämpning fanns det annat material. Efter att läst på nätet blir jag inte riktigt klokare. Vad bör jag göra? Tack på förhand!
   
 2. Svar

 3. För att garantier och funktionsutlåtelser ska gälla så ska man alltid följa fabrikantens montageanvisningar. De klickgolvsfabrikanter jag tittat på anger att det ska läggas på någon form av mellanlägg.
  Detta för att minska risken för oönskade ljud tex. som knarr eller klapprande.

  Avgörande för vad man nu väljer att göra kan också vara hur lätt det är att ångra sig om det visar sig blivit fel. Om jag väljer att tro på en tillfällig person i en butikskö istället för fabrikanten och det senare visar sig att fabrikanten hade rätt, hur mycket kostar det mig i tid och pengar att rätta till? Hur mycket sparar jag på att chansa?

  Det kan vara så att det skulle kunna gå bara att lägga golvet utan underlag, men priset för att köpa och lägga det ändå är relativt billigt jämfört med olägenheten det blir om det inte funkar.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. T
  Tommynorskens ·
  Som säljare så säger jag alltid att "Följ tillverkares anvisning" eftersom att om det blir reklamation senare så kan de vägra att åtgärda om de är tjuriga. Dock om du lägger på en plastmatta så har du god stegljudsdämpning i den förutsatt att den ligger kvar. Min rekomendation är att man använder foam om du lägger på en ojämn yta (t.ex ett gammalt brädgolv, och lumppapp om du har en plan yta(t.ex golvspånskiva).
   
 6. J
  Man ska använda underlagfoam klicklaminat
   

De senast besvarade frågorna

 1. Lägga klickgolv

  Hej, eftersom jag har fått olika svar på frågan om det behövs ett mellanlägg skriver jag till dig med hopp om ett klargörande. Jag avser att lägga ett laminatgolv ovan på en befintlig golv...
 2. Total renovering K-märkt hus

  Hej jag behöver ett råd. Vi ska ta in offerter på att total renovera vår gamla fastighet. Men vi är oense om vi ska boka besiktningsman innan eller efter? Tack på förhand Christian Hansson
 3. Bygglov för att höja garagetaket?

  Hej! Jag har ett stort garage som har träpaneler som yttervägg. Garaget är delad till två delar, en del som används som garage och andra delen har förra ägaren omvandlat till en bastu. Garagetaket...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.