Kallgarage till förråd/träningsrum

Besvarad 18 sep 2018 av Charlotte Andersson

 1. Jag har idag ett kallgarage som jag tänkt göra om till förråd/träningsrum. Jag tänker ta bort garageporten och istället sätta en vägg med dörr.

  Idag finns ca 95mm isolering i väggarna, därefter plast och gipsskiva. Min tanke är att sätta osb-skivor utanpå gipsskivorna och därefter måla.
  Är detta ett bra upplägg? Ska jag behålla plasten?
   
 2. Svar

 3. Tänk på att kommunen kanske har synpunkter på att du ändrar utseendet. Hör med dem innan du tar bort porten.

  Du ska definitivt behålla plastfolien eftersom du kommer att värma upp utrymmet. Det kan också vara bra att öka isoleringen i taket om det går för att hålla uppvärmningskostnaderna nere.
  Även golvet kan vara en värmetjuv. Det kan kanske vara meningsfullt att lägga in någon form av värmeisolerande golvbeläggning.
  Tänk också på att säkerställa att det finns ventilation i utrymmet.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. B
  birgitbolennart ·
  Tänk på att ta bort gipsskivan på garage väggarna innan du klär på med en OSB skiva.
  Det föreligger annars risken att det blir kondens och utfällning av fukt som ger dålig lukt framöver.
  Befintlig plast skall heller inte byggas in i konstruktionen eftersom den in kan identifieras utan ställer till det i framtiden på olika sätt.
  LEnnart
   
 6. S
  Saffady ·
  Varför skulle ett lager OSB utanpå gipset ställa till med kondens/fukt? En 11mm tjock träskiva lär ju inte flytta daggpunkten till insidan plasten bara sådär. Om han däremot skulle tilläggsisolera tjockt på insidan kan jag förstå ditt resonemang. Men upplys mig gärna om jag missat något.
   
 7. Mikael_L
  Mikael_L ·
  Du har helt rätt Saffady.

  Det är absolut inget problem med att bara slänga på en OSB på befintlig gips.

  Men som du skriver, isolerar man extra på insidan först är det bättre att först riva gips och plast, sen regla upp, isolera och ny plast och sen gips+OSB i den ordning man föredrar.

  Och ärligt talat, vore det mitt garage skulle jag nog riva ytskikt invändigt inkl plast, regla på med en 95 till 120 mm extra, isolera och så sätta plast och nytt skivmaterial. Ty det kommer sluka en del energi att värma upp med bara 95mm isolering.


  Sen kan det ju anses vara ändrad användning av utrymmet och därmed bygglovspliktigt. Nu syns det ju inte så mycket skillnad från utsidan förutom garageporten, så vill man chansa och strunta i pappersexercisen så är det kanske bäst att låta porten hänga kvar, bara igenbyggd från insidan.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Varför svartnar vägg och tak

  Jag har ett 50-talshus med väggar av Ytong/lättbetong. Invändigt finns skivor (OSB, masonite, spån och gips) och över dessa skivor är det antingen målat eller också finns tapet. Sedan jag flyttade...
 2. Bygga uterum

  Hej! Har precis fått bygglov för mitt uterum, bor i ett radhus med en befintlig altan som jag tänkte bygga direkt på. Hur gör jag bäst för att hindra vinddrag från trallgolvet? Har inte tänkt...
 3. Renovering av gästtoalett

  Hej. Vi ska snart dra igång och renovera våran lilla toa (toastol+handfat). Tanken är att vi ska lägga in ny matta och på väggarna bröstpanel+tapet. Jag vill gärna ha golvlister. Måste man lägga...

Visa alla frågor