Byggahus.se

installera underhållsvärme i fritidshus - problem?

Besvarad 25 sep 2020 av Charlotte Andersson

 1. Vårt timmerhus är från 1860-talet och påbyggt med en våning i början av 1900-talet. Det har använts som fritidshus i minst 50 år, och stått ouppvärmt på vintern. Vi planerar nu att sätta in luft/luftvärmepump och ha underhållsvärme under vinterhalvåret. En undran är när man förändrar husets temperatur på detta sätt kan det skapa problem på byggnaden? Till saken hör att huset står på en krypgrund (mycket låg), som bara har en liten ventil, En tidigare öppning i grunden har satts igen med cement. Övervåningens ytterväggar har nu fått isolering med 70 mm tjocka träfiberskivor. Vinden har fått 120 mm isolering. Tidigare var det endast isolering på en vägg.
   
 2. Svar

 3. Förändringar i isolering och uppvärmning/användning påverkar såklart fuktbalansen i huset.
  Med tanke på att ni tänker värma på vintersäsongen och har tilläggsisolerat så hoppas jag att i kompletterat med en ångspärr på insidan av isoleringen. Denna behövs eftersom daggpunkten hamnar på ett annat ställe i konstruktionen.
  Det finns en enkel tumregel här:
  Ouppvärmt på vintersäsongen-ingen plastfolie
  Uppvärmt på vintersäsongen-plastfolie.

  Att äldre hus har klarat sig från fuktskador kan bero på att man har ett större värmeläckage genom golv, väggar och tak. Nuförtiden vill vi ha välisolerat för att hålla nere uppvärmningskostnaden och får då en ökad risk för fuktskador.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. E
  Evakarin54 ·
  Tack för svar. Är inte säker på om jag förstått. Vi har ångbroms (inte plast) på insidan av isoleringen som är gjord av Hunton träfiberskivor. Är det korrekt för ett om ouppvärmt hus? Ska vi undvika uppvärmning på vintern eftersom vi har ångbroms?
   
 6. W
  Wildingen ·
  Jag har också träfiber och ångbroms, men jag förstår inte riktigt det här med att daggpunkten förflyttas i konstruktionen och vad man skulle vinna på att fuktspärra för att man höjer temperaturen vintertid, då luften (ofta) är torrare (relativt) och ingen fukttillförsel sker (obebott)? Ångtrycket sker väl utjämnande och man får en konstruktion som andas och torkar upp åt båda riktningar? (med ångbroms styrt i en riktning)
   
 7. A
  Avle ·
  Det går alldeles utmärkt att ha underhållsvärme i ett gammalt hus det är bara bra då det torkar ut konstruktionen.

  Jag hade inte varit så orolig över daggpunken, man säger att man kan isolera timmerstommar invändig med isolering motsvarande upp till 70mm glasfiber. Sitter isoleringen utvändigt så finns ingen begränsing på isolertjockleken.

  Se till att leda bort fukten i huset där den produceras, en ordentlig köksfläkt (ej kolfilter) och en fin fuktstyrd fläkt till badrummet.

  Grunden är nog den delen som jag spontant blir lite fundersam på utifrån er beskrivning. Det är viktigt att den hålls torr, t.ex. ventileras rätt annars kan problemen snabbt växa sig stora i det dolda. Gör en extra noggrann koll där tycker jag.
   
 8. PeterFalun
  PeterFalun ·
  ni kan lugnt sätta in en luftvärmepump
   
 9. Mats-S
  Mats-S ·
  Plasta INTE in huset med en ångspärr, ångbroms är det som gäller om ni vill slippa problem i framtiden, läs "Wildingens" helt korrekta kommentar.

  Utan några fler åtgärder kan ni lugnt sätta in en LLVP (y)
   
 10. emmschen
  emmschen ·
  Håller inte alls med Charlotte här. Börja inte plasta i ett 1800-tals timmerhus. Jag äger själv ett timmerhus. Där kommer aldrig komma in en plastremsa! Inga problem alls att underhållsvärma med luft/luft. Det gör vi.
  Vårt står dock på en källare.

  Håll koll på grunden så att ventilationen är tillräcklig om golven är otäta. Varm luft som läcker ut i ett kallt utrymme kondenserar på kalla sidan.
   
 11. E
  Evakarin54 ·
  Tack för alla kommentarer. Tycker era svar är kloka.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Kan jag lägga dubbel takpapp?

  Jag har lagt råspont 23 mm på taket med en takpapp som INTE är godkänd för bandplåt. Taklutningen är 32 grader. Min fråga är, kan jag lägga på ytterligare ett lager takpapp eller måste jag riva...
 2. Spånskivor farligt?

  Hej! Vi har ett hus från 70-talet och där alla innerväggar är av spånskivor. Det finns även vissa väggar i källaren som är spånskivor, bla i tvättstuga. Har hört att det finns giftigt ämne i dessa...
 3. Två lager ångspärr.

  Hej Charlotte, Jag renoverar några bodar där innerväggar och tak är klädda med folieklädda spånskivor. Folien fungerar som diffusionsspärr. Eftersom detär mycket hål och skador i taket å väggar...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.