Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Förhindra fukt vid renovering av källare

Besvarad 23 jan 2023 av Charlotte Andersson

 1. Renoverar min källare.
  Huset är från 1946 och har dränerat runt huset samt isolerat.
  Ska göra iordning källaren för att barnen ska få en egen våning.
  Kommer flytspackla och lägga vinyl eller Laminatgolv på.
  Någon pratade om att lägga condry och en plast över och en annan säger att platonmatta är det bästa. Hur ska man tänka. Vill inte riva upp allt för att göra om.
  Mvh
   
 2. Svar

 3. Det är helt rätt tänkt att man måste förhindra fukt från marken och grunden att komma upp i golvet.
  Det viktigaste är alltså att se till att säkerställa detta över tid, speciellt som ni planerar att lägga ett övergolv av organiskt material.
  Condry, åldersbeständig plast och andra liknande material kan klara av att spärra att fukten sprider sig vidare.
  Platonmattan har dock ytterligare en funktion som jag tycker är sympatisk. Den kan ventileras och på så sätt hjälpa till att torka ut underkonstruktionen.
  En annan detalj som talar till fördel för platonmattan är om det av någon anledning blir hål i fuktspärren så kommer övergolvet ändå inte i direktkontakt med underkonstruktionen tack vare sin luftspaltsbildande konstruktion.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. S
  Stefan1972 ·
  Det ska dock poängteras att man inte ska luras av en dränering på det viset.........Många tror att det löser allt men har man ett äldre hus byggt på dåtida vis med avsaknad av kapillärbrytande skikt under golv så kan man iallafall få stor fuktvandring trots dränering. Därför är det alltid en riskkonstruktion att bygga nåt i dylika källare.
   
 6. M
  MagHam ·
  Instämmer helt med Stefan1972. Man kan "dränera ihjäl" ett hus från den tiden, men det saknas oftast kapilärbrytande skikt både under golvet (som ofta bara är en cementkaka) och under sulorna som väggarna vilar på.
  Så det är en riskkonstruktion att inreda även om luftspalter och rätt materialval kan förbättra läget.
   
 7. Huddingebo
  Huddingebo ·
  Håller med ovan.
  Men det kan lika gärna fungera bra, beroende på de lokala förhållanden.
  Har själv ett hus byggt 1946 med mellngjutna golv och murade väggar av betonghålsten ovanpå en gjuten sula.

  Golven och väggarna är helt torra trots att bara halva grunden ens har någon dränering.

  Så det är lite lotteri.

  Man kan testa att lägga plast på golvet en tid och se om det ansamlas fukt under.
   
 8. J
  jonasponas73 ·
  Vi var i exakt samma situation. Hus byggt 1946, isodrän runt grunden, men ej under betonggolvet. Vi rev ut allt reglat trägolv, dörrkarmar ja allt trä som var i kontakt med betong. Sedan flytspacklade vi golvet. Vi tänkte först Platonmatta och klickgolv, men i sista stund ändrade vi oss till heltäckningsmatta (som tål viss fuktvandring) i grabbens rum, och klinker i övriga rum. För att förbättra ventilationen blev det tre tilluftsventiler i de olika rummen och en fläkt på toaletten för utgående luft. Vi struntade i golvlister för att minimera risken för fukt i trälister. Grabben har husets mysigaste golv och vi har inte ångrat valet.
   
 9. S
  SvenÅgerup ·
  Vill du vara helt säker så kan du köra ett nivellgolv med mekanisk ventilation, då har du gjort en anpassad återställning utifrån konstruktionen. Alternativt klinker, men det kommer kännas både kallare och hårdare
   

De senast besvarade frågorna

 1. Flytta diskbänken några skåp bort från avloppet i bostadsrätt

  Hej, Jag ska bygga en vägg i köket och dela upp det i två. Jag vill flytta diskbänken några skåp bort från sin nuvarande position och till den nya väggen. Är det möjligt att dra avloppsrör under...
 2. Förhindra fukt vid renovering av källare

  Renoverar min källare. Huset är från 1946 och har dränerat runt huset samt isolerat. Ska göra iordning källaren för att barnen ska få en egen våning. Kommer flytspackla och lägga vinyl eller...
 3. Ok med ytterligare ångspärr?

  halloj En fråga, bygger en yttervägg 145 x45 gnu 28x70 o panel,på insidan har jag 145 isolering och lagt en ångspärr sen ska jag lägga på en 45x45 o isolering sen skulle ångspärren kommit,är det...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.