Byggahus.se

Flytta diskbänken några skåp bort från avloppet i bostadsrätt

Besvarad 30 jan 2023 av Charlotte Andersson

 1. Hej,
  Jag ska bygga en vägg i köket och dela upp det i två. Jag vill flytta diskbänken några skåp bort från sin nuvarande position och till den nya väggen. Är det möjligt att dra avloppsrör under skåpen fram till avloppet? Kan man göra det själv?
   
 2. Svar

 3. Det går oftast bra att lösa att sidodra ett avlopp i sockeln på köksinredningen. Se till att den skåpsinredning ni väljer har tillräckligt hög sockel för att medge det ni tänkt.
  Denna typ av rördragning är inte speciellt avancerat så det kan man klara själv om man är lite händig. Dock kan bostadsrättsföreningen ha egna regler för detta så hör med dem först.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. D
  deadeat ·
  Ska ni göra detta själv så använd för allt i världen inga böjar tvärare än 90grader.
  Och se till att förankra rören ordentligt så att det ej är möjligt att dra isär dom.

  Dyker på så många hemmapulade, och rörmokarbyggda avlopp för den delen, i mitt yrke som spolbilschaufför. Det är inte roligt när man råkar ut för rör som går isär under socklar och golv för att rören inte sitter fast som dom ska.
   
 6. georgsilber
  georgsilber ·
  Det går inte att dra rören under skåp utan de måste dras bakom för att få tillräckligt fall.
   
 7. BirgitS
  BirgitS ·
  @georgsilber Varför går det inte att dra rören bakom 17 cm höga socklar?
   
 8. Christer G.V.
  Christer G.V. ·
  Böjar tvärare än 90 grader torde vara svåra att få tag på
   
 9. D
  deadeat ·
  Haha jävla vurpa det där blev då .

  FÖRTIFÄM GRADER ✌️
   
 10. G
  gronis58 ·
  Vi satte in djupare underskåp än standard, vilket naturligtvis medför djupare bänk. Om man gör det och har ett par standarddjupa skåp så kan man ju dra vattnet där. Tror det skiljde 10 cm på standard och XL (Kvik).
   
 11. Hammarskallen
  Hammarskallen ·
  Se till att det är fall hela vägen så inget vatten blir ståendes. Jag gjorde det misstaget med följden att diskmaskinen inte orkade pumpa ut vattnet så långt.
   
 12. georgsilber
  georgsilber ·
  @BirgitS Det finns en norm som måste uppfyllas! Vi flyttade vår disko 2m från avloppet och snickaren vägrade tills vi sa att vi skulle ha 72 cm djup bänkskiva. då kunde han låta avloppsröret ha rätt fall bakom underskåpens stommar.
   
 13. BirgitS
  BirgitS ·
  @georgsilber Naturligtvis ska kravet på fallet uppfyllas men hur långt det går att flytta avloppet beror både på avstånd (viss skillnad på några skåp och 2m) och sockelhöjd. Hur höga socklar har du?
   
 14. Huddingebo
  Huddingebo ·
  Kraven på fall är inte jättestora sist jag läste på för några ¨år sedan så jag tvivlar på att det behövs så värst mycket höjd under.
  Dock dubbla 45° eller 90° fullradieböj (inte alltid lätta att hitta) och som ovan förklarade, ordentligt förankrade.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Flytta diskbänken några skåp bort från avloppet i bostadsrätt

  Hej, Jag ska bygga en vägg i köket och dela upp det i två. Jag vill flytta diskbänken några skåp bort från sin nuvarande position och till den nya väggen. Är det möjligt att dra avloppsrör under...
 2. Förhindra fukt vid renovering av källare

  Renoverar min källare. Huset är från 1946 och har dränerat runt huset samt isolerat. Ska göra iordning källaren för att barnen ska få en egen våning. Kommer flytspackla och lägga vinyl eller...
 3. Ok med ytterligare ångspärr?

  halloj En fråga, bygger en yttervägg 145 x45 gnu 28x70 o panel,på insidan har jag 145 isolering och lagt en ångspärr sen ska jag lägga på en 45x45 o isolering sen skulle ångspärren kommit,är det...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.