Byggahus.se

Fasad tillägsisolera

Besvarad 11 aug 2020 av Charlotte Andersson

 1. Jag undrar om det går bra att tilläggsisolera på befintlig träfasad och slå på ny fasad utanpå då den gamla har slått sig och finns en del glipor i den eller måste man riva den gamla fasaden innan man sätter upp en ny? Blir väldigt mycket mer jobb i så fall. Den är byggd utan luftspalt idag.
   
 2. Svar

 3. För att kunna göra som du tänkt så bör man göra en beräkning var daggpunkten i väggen kommer. Om daggpunkten hamnar innanför eller i den gamla fasaden så är det direkt olämpligt att låta den sitta kvar.

  Jag är av den åsikten att om något inte har en funktion så bör den avlägsnas. Jag hade inte behållt den gamla fasaden.
   
  Redigerat 12 aug 08:59
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. B
  Bjor ·
  Om denna kommer innanför eller i den gamla fasaden? Innanför vad, innanför den nya? Då är det den gamla fasaden det också.
   
 6. Charlotte Andersson
  Charlotte Andersson ·
  Med den skrivningen menas innanför den gamla fasaden eller i den gamla fasaden.
  Om daggpunkten hamnar utanför den gamla fasaden så skulle man kunna behålla den gamla fasaden inne i väggen. Men som jag kommenterade på slutet så har den ju ingen egentlig funktion och borde därför tas bort.
   
 7. A
  ArneTW ·
  Jag förstår inte...
  Man kan tycka att man bör sätta upp en ångbroms på insidan.

  Men träfasaden har väl ingen i påverkan på daggpunkten och om den hamnar på den ena eller andra sidan spelar väl ingen roll.

  Viktigare är ju val av isoleringstyp beroende på uppvärmning/ventilation/Ångbroms i väggen.

  /ATW
   

De senast besvarade frågorna

 1. installera underhållsvärme i fritidshus - problem?

  Vårt timmerhus är från 1860-talet och påbyggt med en våning i början av 1900-talet. Det har använts som fritidshus i minst 50 år, och stått ouppvärmt på vintern. Vi planerar nu att sätta in...
 2. Såga stolpar

  Hej Har fällt ett par granar och sågar företrädesvis stolpar ur dem. Har det någon betydelse hållfasthetsmässigt om jag sågar med kärnan i mitten eller om snitten ligger varsom i stocken?...
 3. Renovera fuktskadat fritidshus från -47eller bygga nytt?

  Hej Charlotte! Jag har ärvt ett fritidshus i Stockholms skärgård och önskar din hjälp i att ta ett beslut i hur jag ska gå vidare. Huset är en sk sportstuga byggd 1947. Huset är mycket fint och...

Visa alla frågor