Byggahus.se

Dörröppning i bärande vägg

Besvarad 19 aug 2019 av Charlotte Andersson

 1. Hur bred dörröppning kan man ta upp i en bärande vägg utan att förstärka med balkar ? Skulle vilja flytta den nuvarande öppningen ca en meter och ev bredda den nya något.
   
 2. Svar

 3. Rent generellt så kan man inte ta upp någon öppning i en bärande vägg utan att ha koll på att belastningarna kan fördelas på ett bra sätt.
  I en trävägg kan man öppna upp mellan reglarna, men så fort man kapar av en regel så måste man bära av den avsågade regeln på något annat sätt.
  Avväxlingen kan bli mer eller mindre avancerad beroende på hur konstruktionen ser ut. I enklaste fallet kan det räcka med en överliggare över hålet i trä, I värsta fall kan det behövas limträ eller stål.
  Alla ingrepp i bärande konstruktioner ska anmälas till kommunen och en konstruktör ska komma med en anvisning hur avvägningen ska ske på ett betryggande sätt.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

De senast besvarade frågorna

 1. Sprickor i ny träfasad

  Hej, vi har precis bytt träpanel på huset. Vi har nu upptäckt att ett flertal av träplankorna har sprickor i ändträet. En del så stora att de går rakt igenom hela brädan. Ser ut som att sprickorna...
 2. Byta till stålsyll

  Jag står inför ett kommande utbyte av tryckt syll på mitt 60-tals hus. När jag läser runt på nätet om detta så finner jag att vissa experter rekommenderar stålsyll, till exempel den som Platcon...
 3. Bygga källare under befintligt hus

  Hej. En del av mitt hus är byggt av krypgrund typ. Men jag stort ogillar detta och tänker bygga till källare, precis som själva huset. Hur kan man göra det enklast och billigast?

Visa alla frågor