Byggahus.se

Blödande kvistar i färdigmålade dörrkarmar

Besvarad 12 feb 2015 av Charlotte Andersson

 1. Hej

  Jag köpte för 3,5 år sedan färdigmålade dörrkarmar på en bygghandel och nu har kvistarna börjat blöda igenom. Kollade med bygghandeln och försökte reklamera karmarna men då garantin, 2 år, kan jag inte göra det. De erbjuder en burk färg och pensel så jag kan åtgärda det själv.

  Tycker ärligt talat det är skamligt eftersom jag köpte färdigmålat för att slippa måla och då vill jag inte måla några år senare heller. Är det verkligen rimligt att färdigmålade produkter bara "ska hålla" i 2 år? Och vad tycker ni är "skälig" kompensation för dessa karmar. Håller med om att det är för mycket begärt att bygghandlaren ska stå för ommålning eller byte av karmarna men pengarna tillbaka tycker jag inte är för mycket begärt.

  Någon som har någon erfarenhet av något liknande? Finns det någon lag eller praxis som man kan hänvisa till i ett sådant här fall? Kan jag vända mig till ARN?
   
 2. Svar

 3. Detta är tyvärr vanligt förekommande idag.
  Orsaken till detta är att man gått över till miljövänligare färger både ur arbetsmiljösynpunkt och omvärldsmiljön.
  Ett byte av karmarna innebär bara att du får samma problem igen.

  Om en entreprenör tillhandahållit och monterat karmarna kan du inom 2 år från färdigställandet kräva att de kommer tillbaka och målar om karmen åt dig.
  Om du själv stått för montaget så är jag rädd att det blir svårt att få något annat än den färg du erbjudits.

  Detta hindrar naturligtvis inte dig att ta kontakt med din konsumentvägledare i kommunen där du bor för att höra om du kan driva frågan längre.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

De senast besvarade frågorna

 1. Radån/ blåbatong

  Hej. Hur kan blåbatong/ radon på värkat livet på personerna som bor i huset. Och hur kan man ta bort radon från huset? Tack för svaret.
 2. Ladugård med fukt, dränera?

  hej jag har en gammal ladugård med gjuten platta i fähusdelen med fukt på plattan och algpåväxt på norr/västsidorna. Fähuset har gjutna innerväggar, timmer, locklistpanel. Det finns ingen...
 3. Är fackverkstakstolar typ W självbärande?

  Jag har en innervägg på ovanvåningen i mitt suterränghus som jag vill riva. Jag skulle kalla den för "hjärtväggen". Mina takstolar är av typ W med överram i 165x50, underram i 140x50 och en...

Visa alla frågor