Byggahus.se

Asbest i fönsterbänk och skafferiventil

Besvarad 6 nov 2017 av Charlotte Andersson

 1. Hej

  Jag har två frågor som rör en bostadsrättslägenhet i ett 20/30-talshus.

  1) I två av rummen finns fönsterbänkar med ett pappliknande material undertill, fastskruvat i brädan. Det *är* asbest i dem. Är det någon fara att låta de sitta kvar eller borde man ta in en saneringsfirma för att ta bort dem?

  2) I lilla sovrummet (tidigare kök) finns idag en skafferi/klaffventil. Vi använder den som tillluft. Har läst att de innehåller asbest varpå jag funderar på om man kan sätta för den och istället ta in luft från spaltventil i fönstret. (Lägenheten har självdrag.)

  Hälsning
  Jonas
   
  Redigerat av moderator 6 nov 2017 15:53
 2. Svar

 3. Asbest som är bundet i ett material är i sig inte farligt. Det är först när det blir lösa fibrer och damm som asbesten kan bli farlig för hälsan.
  Så länge man inte sågar, borrar, filar eller på annat sätt bearbetar det så att fibrer lossnar så är asbest ofarligt. Det är alltså ingen fara så länge ni inte river i de materialen som ni har.

  Läs mer på Arbetsmiljöverkets hemsida:
  https://www.av.se/produktion-industri-och-logistik/asbest/privatpersoners-hantering-av-asbest/
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

De senast besvarade frågorna

 1. Ta hål genom timmervägg för köksfläkten

  Hur ska jag göra, räcker det med att göra hålet så att röret ryms igenom, eller ska jag planera för någon sorts isolering också?
 2. Badrumsrenovering

  Hej. Vid renovering av ett äldre badrum med en smal dörr, måste man byta till en bredare dörr då?? Huset är inte så stort så byta dörr kan bli svårt.
 3. Lägga klickgolv

  Hej, eftersom jag har fått olika svar på frågan om det behövs ett mellanlägg skriver jag till dig med hopp om ett klargörande. Jag avser att lägga ett laminatgolv ovan på en befintlig golv...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.