Byggahus.se

Är fackverkstakstolar typ W självbärande?

Besvarad 2 mar 2020 av Charlotte Andersson

 1. Jag har en innervägg på ovanvåningen i mitt suterränghus som jag vill riva. Jag skulle kalla den för "hjärtväggen". Mina takstolar är av typ W med överram i 165x50, underram i 140x50 och en spännvidd på ca 7 meter, snözon 1.5. Tittar jag på dimensioneringshjälpen hos Svenskt Trä är min takstol grövre än det som listas (45x145 Ö, 45x120 U). Alltså borde mina takstolar vara självbärande men tittar jag uppe på vinden över vardagsrummet som är öppet från långsida till långsida så är takstolarna avlastade med två balkar bredvid varandra, båda 215x50 med reglar upp i nock i varje takstol på 95x50mm.

  Är inte fackverkstakstolar självbärande, eller varför avlastar man självbärande takstolar på det sättet?
   
 2. Svar

 3. Det finns många faktorer att ta hänsyn till när man dimensionerar byggnader. Att en balk/takstol klarar en viss spännvidd är bara en del av det hela. Därtill kommer snö och vindlast. Dessutom ska byggnaden klara av sidokrafter och lyftkrafter.
  Det finns säkert en anledning till att takstolarna och balkarna är utformade på det sätt som de är gjorda.
  Vid alla ändringar i bärande konstruktioner ska en konstruktör kontaktas.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

De senast besvarade frågorna

 1. Ventilation

  Har ett 70-tals hus med frånluftmotor på taket. Tidigare husägare gjorde köksrenovering där dom satt köksfläktmed motor viket jag förstår inte är så bra för motorn på taket. Vi vill sätta in...
 2. Syllbyte

  Hej, Vi tror att vi måste byta syllarna i vårt hus. Lukt förekommer som sätter sig i kläder. Läser olika inlägg om hur man har bytt syllar. Från att byta ut golv till att plocka bort del av vägg....
 3. Att Måla tegelpannor på tak

  Hej, Vi har köpt ett hus från 1960 talet i skåne. Det har tegelpannor på tak (Originala). Vad tycker du om att måla tegelpannor? Är det möjligt? finns det några negativa konsekvenser? Tack på förhand.

Visa alla frågor