Renovera

Extra hög risk för fuktskador i krypgrund

Glöm inte att hålla koll på fuktnivån i din krypgrund nu när luftfuktigheten är hög.

Den kalla våren och försommaren ihop med ett gassande varmt juli gör att husägare runtom i landet med uteluftsventilerad krypgrund bör kasta ett extra öga under huset. Fler än varannan beräknas drabbas av fukt i grunden i år, och fukt leder i sin tur till mögel.

Enligt Ingemar Samuelsson på SP Sveriges tekniska forskningsinstitut är det stor sannolikhet att man finner mögel i en uteluftsventilerad krypgrund just på grund av ventilationen, dels kommer det in kyla på vintern och dels varm och fuktig luft under sommaren, vilket leder till hög luftfuktighet.

I ett reportage i Dagens Nyheter idag får en journalist följa med en skadesanerare från ett väletablerat saneringsföretag, och se hur undersökningen av krypgrunden går till. I artikeln konstateras det att en sanering av den här typen av skada kan kosta åtskilliga 100 000 kronor, och att det är en skada som försäkringsbolag inte täcker. Med det i bakhuvudet kan det vara bra att hålla ett öga på grunden. Kanske till och med installera en fuktmätare.