Sponsrat av Hjältevadshus

Partner

Mikael och Låttas drömhus stod klart på bara 30 veckor, vad var hemligheten?

Mikael och Låttas drömhus stod klart på bara 30 veckor, vad var hemligheten?

Alla foto: Hjältevadshus

Måste det vara krångligt, svårt och tidskrävande att bygga hus? Inte nödvändigtvis. Moderna byggmetoder och smarta lösningar gör småhusbyggandet både snabbare och tryggare än någonsin. Allra bäst fungerar det om husen byggs inomhus enligt en slags modern löpande band-princip. Kvaliteten säkerhetsställs och leveransdatumet spikas tidigt. Mikael och Låtta Nilzon i Gävle har gjort den här resan. Vi träffar dem i deras nya Solid-hus och får höra historien om ett ovanligt enkelt stor beslut.

Mikael och Låtta Nilzon bor i Gävle. För några år sedan bodde de i ett litet hus samtidigt som familjen växte. Huset blev snabbt för trångt och opraktiskt. Familjen ansökte först om bygglov för att bygga ut huset, men fick avslag. Då bestämde sig familjen för att bygga nytt. Valet föll på ett Hjältevadshus och den snabba byggtiden var en av fördelarna. 

Fam Nilzon

– Vi hade lite tur. Det visade sig att ett annat par hade ångrat sitt tomtköp. En stor, attraktiv tomt kom därför tillbaka till kommunen för nyförsäljning. Vi bestämde oss för att bygga hus på sensommaren och sen gick allt väldigt fort. Vi flyttade in i huset redan i april året därpå, berättar Mikael. 

Det tog lite tid var att välja husmodell, men gick snabbt att bygga

Att söka efter en ledig tomt är alltid en bra början. När du har tomten kan du börja planera lite noggrannare för vilket hus du vill ha och vad som passar på tomten.

Låtta och Mikael visste ungefär vilken typ av hus de ville ha, men tog ändå god tid på sig att välja rätt modell och rätt tillval. Till slut fastnade de för den relativt nya Solid-modellen. Det var New England-känslan och den öppna planlösningen som lockade mest.

– Vi ville ha ett hus i New England-stil. Den symmetriska fönstersättningen och rymden på övervåningen är några av våra favoritdetaljer. Ryggåstaket överraskar också med sin höjd när man kommer upp för trappan, säger Låtta Nilzon om sitt Solid-hus.

Interiör m trappa

Inte bara själva huset var viktigt för familjen. För en småbarnsfamilj är ofta tryggheten en viktig faktor och få köp i livet är större eller viktigare än husköpet. 

– Något annat som har varit viktig för oss var betalningsplanen. Vi betalade inget för huset förrän det stod klart på tomten. Det gav oss en trygghet under byggprocessen. Både själva bygget och det färdiga huset blev precis som vi tänkt oss, förklarar Låtta.

En väldigt realistisk husdröm

När Låtta och Mikael väl hade bestämt sig så gick det snabbt. Huset byggdes inomhus i Hjältevadshus fabrik och samtidigt som familjen Nilzon väntade kom del efter del på plats i fabriken. Dagens småhus byggs inomhus. På fabriksgolvet installeras toaletter och vitvaror. Köksskåp och garderober monteras. Det spikas lister och läggs golv. Till och med el- och vattenledningar installeras i fabriken. När huset sedan anländer till byggplatsen är det bara att montera de färdiga husdelarna på den förberedda grunden, ansluta el och VVS, montera takkassetterna och lägga på takpannorna. Husen monteras alltid på en typgodkänd Isolergrund, ytterligare en trygghet för dig som husköpare. Grunderna är täta, välisolerade och ser till att fukt, kyla och radon stannar ute samtidigt som värmen hålls inne. 

Klarade besiktningen direkt

Hus som byggs inomhus har färre fel och klarar den viktiga slutbesiktningen oftare. Efterfrågan på pre-fabricerade hus ökar också i takt med att småhusmarknaden växer. Kombinationen av säkra leveranser, möjligheten till ett helt eget hus och många tillval lockar allt fler. Allt detta njuter nu familjen Nilzon av. Huset är färdig, trädgården har vuxit upp och den stora verandan i New England-stil har snabbt blivit familjens favoritplats. 

Veranda

– Vi sitter ofta på verandan när vi kommer hem från jobbet, vi vilar en stund och pratar med barnen om hur dagen har varit. Vi hejar på grannarna som kommer hem från sina jobb, tar något att dricka och varvar ner lite, berättar Mikael.

Det låter som en riktig husdröm. Inte minst med tanke på att projektet blev klart i tid och att familjen slapp både förseningar och fördyrande kostnader. Så glöm alla fördomar. Att bygga hus kan faktiskt vara enkelt, gå ganska snabbt och bli precis som du vill ha det direkt. Hemligheten är att välja ett hus som byggs inomhus. 

Beställ Hjältevadshus nya katalog idag!