Sponsrat av Monier

Partner

Inget är dyrare än billiga tak

Inget är dyrare än billiga tak

Foto: Monier

De flesta husägare måste någon gång i livet renovera sitt tak. Med den korta online-skolan ”Att köpa tak”, vill vi på taksystemföretaget Monier ge dig svaren på de vanligaste frågorna för att du ska göra ett väl övervägt val.

Svenska husägare måste byta tak på sitt hus minst en gång i livet, enligt en undersökning gjord av oss på Monier. Men när det är dags är inte alltid solklart.

Vi på Monier rekommenderar att man undersöker sitt tak ett par gånger per år. Börja med att kolla på kallvinden. Finns fuktfläckar på kallvinden kan det bero på att det inte står helt rätt till med taket. Fortsätt därefter med att klättra upp på taket och kontrollera under takpannorna, speciellt runt skorstenar och ventilationsrör. Glöm inte säkerheten! Vid minsta tvekan, kontakta en professionell takläggare.

Rött tegeltak
Foto: Monier

Tvätta, måla eller renovera?

Beroende på vilket skick taket är i, kan man vidta olika åtgärder. Ibland räcker det med att tvätta sitt tak för att det ska se lite fräschare ut. I andra fall kan målning vara ett alternativ. Plåttak kan t.ex. behöva målas om regelbundet för att vissa garantier ska gälla.

Har man däremot takpannor är det viktigt att veta att en ommålning enbart påverkar takets utseende, man förlänger inte takets livslängd genom att måla pannorna. Att måla tegelpannor är till och med rent skadligt då det täpper till teglets porer och ökar risken för frostskador.

Närbild tak
 

Kommer man fram till att man ska renovera sitt tak finns det en rad saker man bör tänka på:

  • Vilka material ska jag välja? 
  • Vem ska göra jobbet? 
  • Vilka lagar och regler är det som gäller? 
  • Vad kostar ett takbyte? 

Det är dessa frågor vi på Monier ger dig svar på i vår ”Att köpa tak”-skola.

Inget är dyrare än billiga tak. Satsa på kvalité och tänkt långsiktigt när du renoverar så är chansen större att du inte råkar ut för ytterligare kostnader i framtiden. Läs på och gör smarta val så försäkrar du dig om att ditt nya tak blir en god investering för framtiden. 

Läs mer om online-skolan ”Att köpa tak” här.