Håltagning i badrum

Den här artikeln behandlar håltagning för montering av inredning och liknande i ett badrum med keramisk beklädnad.

När det är dags för eftermontering gäller det att vara noggrann, särskilt för de hål som ska tas i den våta delen av badrummet. Dessa håltagningar är den vanligaste orsaken till läckor, och av det skälet ska man bara sätta upp nödvändiga saker dusch- och badhörnan, som duschstång, klamring för utanpåliggande rör och liknande. Schampoohyllor och dylikt bör sitta med sugproppar eller vara av en typ som kan limmas upp.

Det ska alltid sitta massivt material där man ska göra sina infästningar, alltså att det borrade hålet inte får sluta i ett tomrum i väggen. Då är risken stor att man trycker ut tätningsmassan i det hålrummet när man sätter i en plugg. I en regelkonstruktion måste man alltså sätta upp kortlingar eller reglar där man ska göra sina infästningar.

Det finns billiga kakelborrset på marknaden, någon hundralapp för fem olika borrstål i stolekar från 4-10 mm. Dessa ser ut som pilspetsar i änden och fungerar utmärkt.

Ska man ta hål i klinkers eller s k granitkeramik duger inte den här typen av borr. Det finns särskilda borrstål på marknaden som är särskilt avsedda för den här typen av plattor. De ser ut som träborr ungefär, och kostar runt 70 kronor styck.

Har man en vägg av mineraliskt material ska man sedan borra ur så djupt att pluggen får plats, och som vanligt lite till. Metoden man använder här beror på materialet. Betong borras bäst med borrhammare (inte de s k slagborrmaskinerna, som mest vibrerar och förstör borrstålet). För murverk fungerar borrhammare eller slagborr, och för lättbetong fungerar i princip vad som helst. När hålet är borrat ska det blåsas eller dammsugas ut mycket noggrant. Sedan fyller man ungefär halva hålet med våtrumssilikon, och trycker i lämplig plugg. Då ska det finnas ett överflöd av silikon som tränger ut, så att hela hålet och pluggen fylls av silikon. Komplettera vid behov med mer silikon i pluggens hål. Fäst sedan upp föremålet med skruv, som vanligt.