Fuskbyggarna

Ömer Parlayan – en fuskbyggare i stor skala

Ömer Parlayan – en fuskbyggare i stor skala

I kvällens avsnitt av Fuskbyggarna får vi ta del av Jenny och Andrés öde. De köpte sitt drömhus i Huddinge för tre år sedan, men det visade sig vara ett fuskbygge utfört av Ömer Parlayan. Tyvärr bygger han i stor skala, även bostadsrätter. Han får dem godkända genom en jävig KA.

Dra dig ur affären om överlåtelsebesiktningen visar på stora fel. Det är lärdomen av kvällens avsnitt av Fuskbyggarna, det första för säsongen 2019.

Jenny och André i Huddinge köpte sitt drömhus för tre år sedan. Det var ett nybyggt hus på 240 kvm, de ville ha ett bekymmersfritt boende. Efter hand som tiden gått har de upptäckt fler och fler fel och husdrömmen har förvandlats till en mardröm.

Jenny och André
Jenny och André.

Företaget Huddinge Söderbygg AB som sålde huset garanterade husets kvalitet. Detta var Jennys och Andrés första husköp och de var helt omedvetna om vilka risker de tog. Ändå trodde de att de hade gjort allt rätt; de skrev ju kontrakt med besiktningsförbehåll och gjorde en egen överlåtelsebesiktning. Däremot så hade de inte reagerat tillräckligt på felen som besiktningsmannen hittade utan hade gått vidare med köpet ändå.

Huset
Besiktningsmannen tycker huset ser bra ut, men konstaterar att det bara är en kuliss.

Efter hand som de har bott i huset så uppdagas fler och fler fel, bland annat är det omöjligt att få upp värmen vintertid. Vid ett tillfälle hade de 9 grader i sovrummet och istappar på insidan av fönstren i vardagsrummet. De kontaktade byggfirman som kom dit och sprutade fogskum i fönsterkarmarna, vilket ju inte hjälpte. Efter detta gav han dem kalla handen och försöker inte ens åtgärda fler fel.

Mängder av fel i det ”nybyggda” huset

När programledarna Anders Öfvergård och Josephine Freje tar sig an fallet så tar de också dit en egen besiktningsman. De konstaterar mängder av fel i huset:

  • Att bärande balkar inte är rostskyddade och redan har börjat rosta. En av stolparna har sprängts.
  • Golvet vid burspråket är felkonstruerat så att en spånskiva exponeras för regnvatten. Den har möglat.
  • Fönstren är 2-glas av turkiskt fabrikat och de som går ner till golvet är inte av laminerat eller härdat glas, något som är förenat med livsfara.
  • När de mäter temperaturen inomhus vid fönstren är det 13.7 grader. Utomhus är det 12 grader den dagen.
  • Isoleringen är hafsigt gjord och otillräcklig.
  • Golvvärmen är utdagen på terrassen utanför, alltså eldar man för kråkorna.
  • Ventilationen är otillräcklig, det sitter t ex ingen ventil i sovrummet.
Fönster
Ömer borrar hål i fönstren och sprutar in fogskum för att bättra på u-värdet.

Juristen Martin Wiklundh reder vem som är skyldig

Jenny och André gjorde ju en egen överlåtelsebesiktning där den besiktningsmannen hittade en rad allvarliga fel. Ändå valde de att gå vidare med att genomföra affären. Då kan man utgå från att de visste vad de köpte och accepterade huset med de fel som fanns, konstaterar juristen Martin Wiklundh. Det skulle de inte ha gjort. 

En jävig kontrollansvarig och en icke fungerande bygglovsprocess

Kontrollansvarig borde ju ha upptäckt att det är icke godkända fönster och att husets konstruktion var bristfällig. Det är bara det att kontrollansvarig var jävig – han var kompis med Ömer Paraylan och delägare i det fuskbyggande byggföretaget och godkände fuskbygge på löpande band. 

Anders Övergård hittar också information om att ett uppenbart felaktigt intyg om godkänd OVK-besiktning har passerat slutsamrådet. Intyget är daterat 2013-03-13, men bygget påbörjades ju 2014-10-15. Det ligger en del hundar begravna här, spåren leder till Huddinge stadsbyggnadskontor.

Agnetha Sjödin
Agnetha Sjödin, Huddinge kommun.

Borde då inte kommunens stadsbyggnadskontor kolla upp en kontrollansvarig innan man godkänner den? 

Anders pratar med chefen på stadsbyggnadskontoret Agnetha Sjödin. Hon menar att det är KA som ska kontrollera att huset är byggt enligt lag. KA var certifierad och i sin ordning i det här fallet, menar hon. De kontrollerar inte om KA är jävig, bara att det inte är samma person som byggherren.

Fuskbyggaren Ömer Parlayan

Jenny och André köpt huset av Huddinge Söderbygg AB som ingår i Paraylan Holdings. Företaget som byggde huset heter Svensk ytplanering AB och det försattes i konkurs 2018-07-03. Ömer Parlayan är den gemensamma nämnaren i de här bolagen – vår fuskbyggare. Han var alltså ansvarig för både bygget och försäljningen av huset.

Ömer Paraylan
Ömer Parlayan och Anders Öfvergård.

Det värsta är att han fortfarande är verksam med fler byggprojekt än någonsin. 2016 byggde han ett stort hus med 30 lägenheter som såldes som bostadsrättsförening. Josefin åker dit och pratar med de boende, det är ett riktigt fuskbygge det också. För tillfället när programmet spelas in är Ömer nere i Malmö och bygger bostadsrätter, BRF Amiralen 47.

Anders Öfvergård konfronterar Ömer Parlayan med hur fuskbyggt Jennys och Andés hus är, men Ömer slår ifrån sig alla anklagelser. Han hävdar att fönstren är laminerade och att allt är korrekt byggt. 

Hantverkarna räddar Jenny och André

Anders Öfvergård berättar för Jenny och André att de kommer att rädda dem, de kommer ta dit riktiga hantverkare som byter ut alla fönster mot laminerade 3-glas, byta ut en bärande stolpe mot en ny och rostskydda resterande. De åtgärdar ventilationen och byter ut all isolering under huset. Jenny och André blir överlyckliga.

Yrkesmänniskor
Hantverkare och besiktningsmannen som hjälpte till att förvandla fuskbygget till ett riktigt hus.