Ekonomi

Nya reglerna för RUT - det här gäller från 2021

Nya reglerna för RUT - det här gäller från 2021

Har du koll på de nya RUT-reglerna som ska gälla från årsskiftet? Här får du veta allt som kan påverka dig.

Regeringen och samarbetspartierna är enade om att fler RUT-tjänster ska bli avdragsgilla. Lagändringarna föreslås gälla från och med den 1 januari 2021 och idag den 25 november fattar riksdagen beslut i frågan.

Det tidigare årliga RUT-avdraget om 50 000 kronor föreslås istället bli 75 000 kronor. ROT-avdraget däremot ligger kvar på 50 000 kronor per person och år.

– Det har aldrig varit en fråga att höja ROT-avdraget. Man har varit orolig att RUT-tjänsterna blir utkonkurrerade av ROT-avdraget, men nu fredar man beloppet för RUT-tjänsterna i och med höjningen, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist och rättsexpert hos Skatteverket.

Pia Blank Thörnroos
Pia Blank Thörnroos, Skatteverket. Foto: Jeanette Andersson

Hennes råd till privatpersoner som planerar att söka RUT- och ROT-avdrag är att vara noga med att avtala om skattereduktion med sin utförare innan ett arbete startar.

– Alla företag är inte bekväma med det och avdraget är frivilligt för dem. Så var noga innan du beställer ett jobb och jämför också alla priser innan rut-avdrag.

Varför har man valt att satsa på de nya tjänsterna?

– Man vill hitta nya enkla saker som hushåll vanligtvis gör själva, men kan vara intresserade av att köpa in om de har möjlighet, säger Pia Blank Thörnroos.  

Här är de fyra nya RUT-tjänsterna som föreslås

 1. Transporttjänst för att forsla bort möbler från bostaden som ska gå till försäljning som främjar återanvändning – såsom loppisar, second hand-butiker och liknande. Perfekt för dig som ska flytta och ett sätt att inte köra till tippen utan hellre återanvända. Vill du magasinera bohag får du även avdrag för denna hjälp.
 2. Behöver du någon som vattnar blommor, klipper gräs eller tar in posten i stugan? Nu får du lov till rut-avdrag för enklare tillsyn av ditt fritidshus.
 3. Om ett tvätteri hjälper dig att tvätta, torka, stryka och mangla kläder får du göra avdrag. Även transporten dit. Men – kemtvätt räknas inte in.
  – Det här är väldigt nytt. Skattereduktion för RUT-tjänster är nästan helt kopplade till saker i bostaden, men nu sker det alltså utanför. Här blir det också väldigt intressant att se hur det påverkar prisbilden då många tjänster inom tvätteribranschen är ganska prispressade idag, säger Pia Blank Thörnroos.  
 4. För dig som behöver hjälp med att montera eller demontera nya eller gamla möbler, och annat, i hemmet kan få göra avdrag. Men tänk på att det ska vara nära hemmet. Montera trädgårdsmöbler funkar alltså fint, men inte att fixa inredningen i husbilen.
  – Det här är en tjänst som är av intresse för folk och som också kan leda till att fler nya företag startas, säger Pia Blank Thörnroos.

Andra nya skattereduktioner

 1. En annan nyhet är skattereduktion för installation av grön teknik. Hushåll som installerar solceller har möjlighet att göra avdrag om 15 procent av kostnaden (inklusive material och arbetskostnad), med max 50 000 kronor. Dagens statliga stöd slopas.
   
 2. Vill du installera en laddstolpe för elbil får du stöd om 50 procent. Både arbets- och materialkostnaderna av laddstolpar räknas. Lagrar du egen grön energi med ett batteripack får du stöd.

Fakta: Fler RUT-avdrag som gäller

 1. Barnpassning 
 2. Städning och flyttstädning
 3. Fiber- och IT-tjänster
 4. Packning och flytt av möbler – men inte flyttbil, flyttkartonger eller magasinskostnad
 5. Omvårdnad och omsorg – men inte nöjesutflykter
 6. Felsökning och reparation av vitvaror 
 7. Snöskottning
 8. Laga kläder – men inte sy upp nya