Snygga bubblor dämpar ljudet
De senaste årens inredningstrender har inneburit hårda golv, öppna planlösningar och minimalism. Samtidigt skaffar vi fler och fler apparater och tillsammans skapar det här ett skriande behov av att dämpa ljudet, för hälsans och välbefinnandets skull. Det här tog inredningsarkitekt Christel Månsson fasta på när hon utvecklade ljuddämpande ”Woolbubbles”.
Öppet mellan kök och vardagsrum är mysigt. Hårda golv har blivit modernt och vi håller avsiktligt nere mängden mattor och gardiner i inredningen.
Mekaniska ventilationssystem installeras i många nybyggda hus och även om ljudet är lågfrekvent, hörs det ändå där i bakgrunden någonstans.
Kanske har det smugit sig in en hemmabioanläggning där i vardagsrummet, för att ljudet ska bli extra bra. Och en kyl och frys med ismaskin som står och brummar regelbundet eller varmluftsugnen som susar när den är på. Någon har datorn på vid köksbordet. Barnen leker och pappa pratar i telefonen.
Ljudet studsar mellan det hårda golvet och mot den rena, minimalistiska inredningen. Det blir helt enkelt svårt att koppla av och det moderna vardagsbullret påverkar hälsan i längden. För både vuxna och barn har samband visats mellan bullerexponering och nedsatt prestationsförmåga i olika tankekrävande arbetsuppgifter. Det som påverkas mest av buller är läsning, uppmärksamhet, problemlösningsförmåga och minnesförmåga, enligt Institutet för Miljömedicin vid Karolinska Institutet.
– Buller och lågfrekventa ljud runtom oss skapar stress och tinnitusbesvär har ökat markant, säger inredningsarkitekt Christel Månsson. Detta gör att vi behöver koppla av när vi kommer hem. Istället kan hjärnstressen fortsätta i hemmet, med alla ljud som studsar genom de ofta öppna ytorna.
– Vi utför många aktiviteter på samma plats i hemmet, men har i många fall tagit bort den naturliga ljuddämpningen i form av väggar, mattor och gardiner, men jag tycker att det är dags att tänka om, säger Christel, och tillföra sådant som förbättrar akustiken.
Ljuddämpning kan du åstadkomma med textilier, stoppade möbler, gardiner och mattor. I offentliga miljöer t ex kontor med akustikproblem är det vanligt att man monterar ljudabsorbenter i taket för att minska ljudets utbredning i rummet.
Men Christel Månsson har sett att det också finns ett behov av bättre och inte minst snyggare ljuddämpning, och har utvecklat textila väggpaneler som hon kallar "Woolbubbles". Bubblorna är fyllda med ett specialutvecklat ljuddämpande skum och har en yta av ull vilket gör dem både ljudabsorberande och snygga på samma gång. De finns i 15 olika kulörer, vilket gör dem enkla att placera in i de mest skiftande miljöer.
– Mina Woolbubbles ska användas i kombination med andra akustikåtgärder, säger Christel.
– Har man t ex öppet mellan kök och vardagsrum kan det vara bra att placera dem vid matbordet eller soffgruppen där ljudet studsar som mest. Priset är för en komposition med 7 olika element är 10 000 kr inkl. moms.
Det är inte förvånande att nischen för snygg ljuddämpning växer starkt just nu. Det finns fler än Christel som har slagit sig på att utveckla snygg ljuddämpning, t ex Offecct och Zilenzio.
Christel Månsson kommer att ställa ut med sina Woolbubbles på Stockholm Furniture Fair den 6-10 februari.
Kommentarer
7