Kök

Kökstrenden går mot svart

Kökstillverkarnas trendspanare tittar inte bara på andra kök. De har också koll på mode, bilar och livsstilar runt om i världen. Trots det tycks de märkvärdigt eniga - köket ska vara svart.

Kökstrenden går mot svart

Det råder ett stort intresse för inredning i allmänhet och köksinredning i synnerhet. Det märker Madeleine Müller som är inredningsarkitekt på Wingårdh Arkitektkontor i Göteborg.

– Det är en trend att folk tänker mer på detaljer. Man väljer handtag, bänkskivor och stänkskydd och där finns det mycket att välja på. Alla kan hitta på och leka med färg och form, det finns allt från lädermosaik till matt eller blankt glas. En egen favorit bland stänkskydden är gammaldags marmor. Inte så trendigt men det kanske kommer tillbaka.

Fondväggar är populärt och Madeleine Müller menar att i bostäder med öppna planlösningar kan köket fungera som en fondvägg.
– Men då måste kylskåp och allt annat vara integrerat och i samma kulör.
Och kulören blir gärna vit och högblank när vi väljer till det egna köket. Madeleine Müller tipsar om att i så fall välja en mörk bänkskiva. Det är kontraster som gäller.

Hennes egen favoritfärg på kök är svart och då är hon helt rätt ute om man ska tro Marbodals designansvarige Björn Block.
– Svart kommer nu, även på vitvaror, det är en trend. Kraftiga kulörer dyker upp ibland men är väldigt kortsiktiga. Den som vill vara smart och satsa på ett säkert kort väljer vitt.

Björn Blocks tips till den som ändå vill ha lite kulör i köket är att satsa på ett stänkskydd i färgat glas och att se till så det blir monterat för att lätt kunna bytas ut. Då har man en chans att förändra looken på köket med enkla medel.

Bänkskivorna ska vara av valnöt, mattslipad sten eller blankt kompositmaterial enligt Björn Block som också tror på kontraster.
– Har du ljusa blanka luckor ska bänkskivan vara mörk och matt. Bok och furu är ute och ek har man kanske tröttnat lite på även om det inte är fel.
Diskbänken ska vara allt annat än medeltjock om det är ett trendigt kök man är ute efter. Så tunn som 15 mm eller så tjock som 100 mm är det som gäller enligt Marbodal.

Små kök med tillhörande matsal är ute tror Björn Block. Nu är det ett stort kök med matplats som gäller för både vardag och fest, precis som porslinet. Att stå och handdiska finporslinet tror han kommer att försvinna och i nyare kök monteras bara en diskho, men den ska vara modell större så att grytor lätt kan diskas av.
– Allt annat stoppas i diskmaskinen som faktiskt är ett ganska miljövänligt sätt att diska.

Och just miljövänliga produkter är en annan trend som Marbodal har hakat på. Den största delen av deras produkter är Svanenmärkta och det gäller då även i tillverkningsprocessen.

När Björn Block är ute och reser i Europa för att insupa inspiration får han ta med en nypa salt.
– Allt går inte att applicera på Sverige. Av det som visas i Italien går det kanske att använda tio procent här. Men det är som modevisningar, det triggar fantasin.

Just nu fantiserar han om dubbla kök. Ett grovkök för grovmatlagningen och ett finkök där man snitsar till allt inför gästerna. Men som sagt, det dröjer nog ett tag innan det finns i våra svenska bostäder.

Tyska Poggenpohls varumärke ska vara Högsta Kvalitet och köksutställningarna ser i stort sett likadana ut över hela världen, även om det som säljer skiljer länderna åt.
– Vi hade ett högblankt rött kök på våra utställningar för ett par år sedan och tänkte att det bara skulle vara en eye catcher här i Sverige. Men vi sålde en hel del av det köket, berättar Pia Holst på Poggenpohl i Sverige.
Hon säger att deras inredning ligger 5-6 år före svenska köksmärken och nu är det sparsmakade luftiga kök med släta luckor som gäller. Handtag finns inte eller också är de infällda. Väggskåpen är låga, gärna med belysning, glashyllor och skjutdörrar. De ska sitta på väggen som ett smycke. Basförvaringen sker i lådor och bänkskåp, enligt Pia Holst.

Vita Poggenpohlkök gäller fortfarande och lite mjukare vita färger är populära, men grafitgrå och svart kommer starkt. Även här tror man på kontrasterna.

– Har du ljusa väggskåp är det snyggt med mörka bänkskåp, säger Pia Holst.

Satsar man på ett kök från Poggenpohl ligger det nära till hands med bänkskivor från Corian som har fått ett uppsving enligt Pia Holst. Annars använder Poggenpohl ett kompaktlaminat till bänkskivorna som helst ska vara tunna eller så tjocka som 13 centimeter. I bänkskivan ligger den stora diskhon med skarpa hörn.
Till hösten kommer en än så länge hemlig kollektion som Poggenpohl tagit fram ihop med Porsche.

Sammanfattning

– Att det är svarta kök som gäller verkar de flesta överens om. Högblankt vitt går också bra till den som inte vågar sticka ut för mycket.
– Det är kontraster som gäller, både vad det gäller kulörer, material och yta.
– EN stor diskho, varken mer eller mindre.
– Inbyggda vitvaror. Precis som med bilar, allt ska vara med från början.

Läs mer:

I badrummet gäller vitt, svart och mörka träslag