I framtiden odlar vi kanske vår egen fisk i köket

I framtiden odlar vi kanske vår egen fisk i köket

KTH-forskare tar fram prototyper på möbler avsedda för hemmaodling, odla exempelvis egen fisk i köket och pynta den med lite grönsaker som du skördat från din växtvägg.

Igår presenterade forskare hos KTH möbler med inriktning mot det gröna köket, exempelvis en möbel som är en kombination av fisk- och växtodling. Det låter som något taget ur en sci-fi-serie, men målet är att det i framtiden inte ska krävas ett växthus för att ha möjlighet att syssla med hemmaodling, köket ska istället vara ett grönt rum. Detta gynnar framför allt människor i storstäder som saknar möjlighet till egen trädgård.

– Vi ser en efterfrågan av det klimatsmarta alternativet. Odling i urbana miljöer har ökat i intresse liksom trenden att odla hemma, säger Annika Carlsson Kanyama, som är docent vid KTH och projektledare.

I skrivande stund finns exempelvis en prototypmöbel med inbyggt akvarium och tomatodling. Den fungerar på så vis att vattnet från akvariumet cirkulerar och används för att driva upp tomaterna i växthusskåpet. I akvariumet simmar matfisk. På så sätt får husägaren både färsk fisk och närodlade tomater. Forskarna har även tagit fram en odlingsvägg med växtbelysning.

– Vi kommer att testa vilka plantor som trivs bäst på väggarna och mäta produktiviteten i form av antalet skördar. På sikt vill vi veta hur stor del av kryddor och salladsinköp som skulle kunna ersättas med egenproduktion, säger Annika Carlsson Kanyama.

Utöver fördelarna med närodlat och obesprutat, framhäver forskarna även att växterna bidrar till frisk luft inomhus och trevliga dofter.

– Avdunstningen återfuktar luften. Det motverkar lufttorrheten som annars kan bli i uppvärmda hem, säger, Annika Carlsson Kanyama.