Byggahus.se

Förnya gammalt furukök utan att riva ut

Besvarad 10 feb 2015 av Christel Mansson

 1. Vi har ett 80-tals kök i furu,
  Det är inte lackat utan oljat med linolja och terpentin som förnyas emellanåt. Det har ju mörknat en del men är i fint skick så vi tycker det är synd att lackera dem. Vi tänkte i stället att förnya köket på så sätt att vi målar furutaket i vitt och byter ut de gamla, mörkbruna bänkskivorna, byter knoppar och sätter nya stänkskydd/tapet mellan bänkar och överskåp.*
  Socklarna till bänkskåpen är mörkgrå och behöver åtgärdas på något sätt.*
  Golvet är av kork-o-plast, i fint skick.
  Vill gärna ha förslag på bänkskiva, knoppar, stänkskydd mm och tapet till köket och färger som passar till furuluckorna.*
  Vi har en \"kakellist\" av furu under skåpen som också behöver ses till - målas? Den går inte att ta bort då skåpen vilar på denna. Vårt nuvarande stänkskydd är tapet som lackats och det har fungerat bra.
  Tacksam för svar
   
 2. Svar

 3. Hej, Om jag skulle få ett sådant kök att kännas fräschare, skulle jag blanda i lite vitt pigment i nästa strykning av luckorna. På golvet skulle jag lägga vita och mörkgrå linoleumplattor i rutmönster. Bänkskiva mörkgrå kalksten (eller laminat). Moderna raka knoppar i mörkt järn. Till stänkskydd skulle det bli fint med ett enkelt vitt kakel med vit fog, t ex 10X10cm, matt. Tapet eller matt färg i någon ljus nyans av aqua skulle vara vackert till furuluckorna. Kakellisten blir nog bäst vit, som kaklet.
   
  Redigerat 10 feb 2015 10:28
  Christel Mansson

  Christel Mansson

  Inredningsarkitekt

De senast besvarade frågorna

 1. Bord med marmorskiva

  Hej, Jag har ny köpt ett marmorbord men fick kaffefläckar. Nu vill jag köpa vax, var kan man köpa det? Jag undrar åxå om det hjälper tack.
 2. Avstånd runt köksö

  Vad grundar sig minimum på?
 3. Avstånd runt köksö

  Hej, Hur stort avstånd ( golvyta ) bör jag ha runt en köksö ? Tack på förhand

Visa alla frågor

Fråga experten

Den här delen av fråga experten är tillfälligt stängd. Kom tillbaka senare för att ställa nya frågor.

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.