Byggahus.se

Vattenskada nybyggd bostadsrätt, vi anser att byggaren ska stå för kostnaden

Besvarad 3 dec 2019 av Claes Blåe

 1. Hej!
  Köpte i juni 2018 en nybyggd bostadsrätt i Bromma. I juni 2019 upptäckte vi en vattenskada i skåpet under diskbänken. Vi anmälde det till föreningens förvaltare, Storstaden. De skickade en hantverkare som rev upp golvet runt och under skåpet. Han kontrollerade och upptäckte en läcka i ett rör. I cirka två månader har en fläkt stått där och torkat upp. Eftersom det var orsakat av ett byggfel och inte av oss anser vi att byggaren ska stå för kostnaden. Vad gäller enligt lag?
   
 2. Svar

 3. Garantitiden för en nyproducerad bostadsrättslägenhet är normalt fem år efter slutbesiktning. Det innebär att byggaren (entreprnören) ansvarar för upptäckta fel under den tiden. Jag uppfattar det som om du anmält felet till föreningen, som i sin tur kan kräva entreprenören på ersättning för åtgärdandet. Med det sagt har du alltså handlat helt korrekt.

  En bostadsrättsinnehavare kan bli ersättningsskyldig om inte felet anmäls till föreningen snarast efter upptäckt, och skadorna därför blivit mera omfattande än nödvändigt, eller om innehavaren orsakat felet genom vårdslöshet. Efter garantitiden ansvarar föreningen vanligen för läckage från vattenledning under tryck. Föreningens fastighetsförsäkring skall då täcka skador på ytskikten och fast inredning. (Bostadsrättslagen 7:12) Eventuella skador på möbler och lös egendom kan regleras genom din hemförsäkring.

  Med vänlig hälsning

  Claes Blåe
   
  Claes Blåe

  Claes Blåe

  Advokat

 4. Kommentarer

 5. S
  Vill bara betona att borättsinnehavare inte ansvarar för vattenledningar. Ni ansvarar bara för ytskikt och inredning. Så ni kan aldrig bli ansvariga eller behöva ta kostnaden för läckande rör. Även om huset är 100 år gammalt så är det föreningens försäkring som ska ta det. I ert fall låter det självklart att byggaren ska ta det eftersom det är nybyggt. Hur som helst ska ni inte behöva driva fallet eller lägga ut pengar, gå via föreningen.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Dolt fel vid ej fackmannamässigt utfört arbete

  Hej Claes Hur bör man tolka dolt fel i det fall arbete i våtutrymme ej är fackmannamässigt utfört? Golvbrunn felaktigt monterad vid läggning av klinker och inget tätskikt under klinker. Vid...
 2. Saknar kvalitetsdokument på badrummet

  Hej Ska köpa en bostadsrätt, vid visningen berätta mäklaren att badrummet är renoverat för 2 år sen. Med detta i åtanke går jag med på att köpa lägenheten för 1.175.000:- När vi ska skriva under...
 3. Skäligt prisavdrag för dåligt utfört golvarbete?

  Hej! Vi har låtit hantverkare renovera ytskikten i vårt nyköpta hus, däribland måla/tapetsera samt slipa golvet i kök och vardagsrum. Övriga jobb är vi nöjda med men ytbehandlingen av golvet blev...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Advokat Claes Blåe vid Advokatbolaget Claes Blåe svarar på frågor om fastighetsrätt, bostadsrätts-juridik, avtal, dolda fel, mm.

Läs mer