Byggahus.se

Takläckaget inte åtgärdat korrekt

Besvarad 24 sep 2021 av Claes Blåe

 1. Hej.

  Vi har flyttat till vårt nya hus i juni och innan dess, enligt uppgörelse efter besiktningen, skulle takläckaget på taket åtgärdas innan vi skulle flyttat in.

  Det gjordes någonting, men tyvärr inte ordentligt. Nu, efter drygt 3 månader läcker taket fortfarande, precis på samma ställe och skadan har blivit större. Vi har kontaktat fd ägaren om saken, men han påstår att han gjorde vad han kunde och svarar inte längre i tel.

  Vad skall vi göra med detta nu?
  Tack för alla råd.
  M.
   
  Redigerat av moderator 24 sep 11:41
 2. Svar

 3. En överlåtelsebesiktning ägde tydligen rum vid köpet, och det verkar framgå i protokollet att det förekom ett takläckage, som då är dokumenterat.

  Ni bör anlita en besiktningsman som gör en skadebesiktning, och granskar läckaget närmare, och jämför resultatet med protokollet från överlåtelsebesiktningen, för att konstatera att taket inte åtgärdats. Skadebesiktningsmannen bör även beräkna nödvändiga och skäliga åtgärdandekostnader för en reparation.

  Om ni kan visa att det var avtalat att säljaren skulle åtgärda taket, avviker i så fall taket från avtalet, Jordabalken 4:19, och ni kan kräva säljaren på beloppet på den grunden.

  Skulle säljaren fortfarande vägra att betala bör en fastighetsadvokat bedöma om beloppet är värt att processa om. Det verkar finnas en sorts yrkesstolthet rörande beloppet för advokater i fastighetsmål, och det är sällan man ser belopp under 100 000 kr i tingsrätt i dessa mål. Ingenting hindrar naturligtvis, att om beloppet är högt nog, att advokaten aktiverar rättsskyddet och tillskriver säljaren och måhända uppnår en förlikning (uppgörelse).

  Med vänlig hälsning

  Claes Blåe
   
  Claes Blåe

  Claes Blåe

  Advokat

 4. Kommentarer

 5. X
  xisten ·
  Och tyvärr kostar besiktningsmän, och övriga processen säkert mer både pengar och energi än att ta dit en snickare och åtgärda felet omgående. Ju längre ni väntar desto större skador och risken är ändå att ni får ta kostnaden själva i slutändan.
   
 6. F
  FGLIN ·
  Om det är uppenbart att säljaren ska och kan betala borde man inte behöva dra sig för att det blir höga kostnader förutsatt att de hamnar på säljaren. Klargör för säljaren var hen riskerar så kanske det blir fart på åtgärdandet.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Fel i dränering dolt fel?

  Hej, Vi köpte hus för några månader sedan. I besiktningsprotokollet står att alla källarväggar är dränerade 2015. När det regnar öser det in vatten i ett rum i källaren, trycks upp under golvet...
 2. Följer garantin fastigheten

  Vi köpte ett hus i november 2020. Huset var då nybyggt och vi köpte det av firman som byggt det. I mars i år börjar det trycka upp vatten i fogarna i duschen mellan golv och vägg. Vi kopplade in...
 3. Takläckaget inte åtgärdat korrekt

  Hej. Vi har flyttat till vårt nya hus i juni och innan dess, enligt uppgörelse efter besiktningen, skulle takläckaget på taket åtgärdas innan vi skulle flyttat in. Det gjordes någonting, men...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Claes Blåe
  Advokat Claes Blåe vid Advokatbolaget Claes Blåe svarar på frågor om fastighetsrätt, bostadsrätts-juridik, avtal, dolda fel, mm.

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.