Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Småmål och oskäligt krav

Besvarad 30 aug 2022 av Claes Blåe

 1. Ett telebolag vill debitera mig för en TV-box efter avslutat abonnemang i samband med flytt som skedde för 6 månader sedan. Jag kan inte hitta boxen som är från 2014 och borde vara avskriven fullt ut men de vill debitera mig fullt pris för den vilket jag tycker är oskäligt. Om jag låter det gå till småmål, vad är mina chanser och hur mycket kan det kosta mig?
   
 2. Svar

 3. Det som gäller mellan parterna framgår vanligen i ett standardavtal för hyra av boxen som båda parter undertecknar. Där skall framgå vad som gäller vid avtalets upphörande, till exempel att boxen skall återlämnas i fungerande skick. Det är sällan som dessa standardavtal är oskäliga, men villkoren kan i och för sig prövas enligt Lagen om avtalsvillkor i konsumentförhållanden, men sådan prövning sker inte i tingsrätt såvitt jag vet, men prövning enligt till exempel Avtalslagen kan ske.

  Småmål, det vill säga tvister om värden under ett halvt prisbabelopp (fn 24 150 kr) regleras i Rättegångsbalken 1 kap 3 d paragraf. Där framgår att förlorande part riskerar att få betala till motparten

  1. Rättslig rådgivning hos advokat 1 timma (fn 1 803 kr ink moms)
  2. Ansökningsavgift för stämning till tingsrätt (2 800 kr)
  3. Resa och uppehälle för part eller ombud vid förhandling
  4. Resa och uppehälle för vittnen
  5. Kostnad för översättning av dokument.

  Det kan alltså bli en del pengar för den förlorande parten, och beroende på hur mycket pengar tvisten gäller får du se upp så att du inte kastar goda pengar efter dåliga.

  Med vänlig hälsning

  Claes Blåe
   
  Claes Blåe

  Claes Blåe

  Advokat

 4. Kommentarer

 5. P
  Pappa1986 ·
  Betala istället. Vad kan det kosta, max 1500:-?
   
 6. A
  ajn82 ·
  Boxen har ju noll värde för dem, hanteringen att ta emot den måste ju kosta mer. Vad är oddsen att de ens öppnar paketet om du returnerar den? Skicka något annat elektronikskrot i ungefär rätt storlek och låtsas som att det regnar?
   
 7. Cheesen
  Cheesen ·
  Misstänker att det inte handlar om huruvida boxen är avskriven eller ej. Den innehåller en dekoder med en unik kod som kan återanvändas. Det blir dock omöjligt ifall koden är på drift.
  Värdet på den fysiska boxen är nog 0 kr men värdet på mjukvaran kan uppgå till väldigt mycket mer. Den kostnaden kommer antagligen att tas upp vid en rättegång.
   
 8. klaskarlsson
  klaskarlsson ·
  Låter mycket billigare att betala vad det nu ör dom kan begära 1500-2000 ?
  Eller om du kan köpa en begagnad på blocket, min erfarenhet är att dom i de flesta fall inte vill ha tillbaks den, men det beror kanske på om dom hunnit fasa in en ny modell och hur länge du haft den
   
 9. E
  Eld ·
  Försök hitta en begagnad box att skicka till dem istället.
   
 10. S
  StefanCalmar ·
  Telia krävde i maj 2022 farsan på retur av en router från 2013. Av gammal vana sparar jag sånt skräp i en låda i garaget och hittade den.

  När Telia hörde att vi hade routern kvar skulle de skicka en retursedel. Farsan fick aldrig någon retursedel trots två påminnelser.

  De vill absolut inte ha tillbaka skräpet, hanteringen kostar långt mer samtidigt som tekniken är föråldrad och oanvändbar.

  Så säg att du har utrustningen kvar och hoppas att de inte skickar ut en retursedel. Med Telia fungerar det uppenbarligen.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Säljaren informerade inte om avloppet

  Hej, Vi har köpt ett hus 2020 som har ett åläggande på avloppet 3 kammarbrun och det står att den skall åtgärdas av ny ägare. Men det finns ett beslut på brunnen från 2013 som inte fanns med i...
 2. Småmål och oskäligt krav

  Ett telebolag vill debitera mig för en TV-box efter avslutat abonnemang i samband med flytt som skedde för 6 månader sedan. Jag kan inte hitta boxen som är från 2014 och borde vara avskriven fullt...
 3. Vattenskada 2 veckor innan tillträde

  Hej! Vi köpte en villa och 2 veckor innan tillträde så meddelade säljaren att städfirman har lämnat badkarstappen i och de inte stängde av kranen till badkaret ordentligt. Med ett resultat att...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Claes Blåe
  Advokat Claes Blåe vid Advokatbolaget Claes Blåe svarar på frågor om fastighetsrätt, bostadsrätts-juridik, avtal, dolda fel, mm.

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.