Byggahus.se

Säljaren upplyste inte om att grannen klagat på vedeldning

Besvarad 8 mar 2023 av Claes Blåe

 1. Hej.
  Det kom ett brev från kommunen om klagomål från grannfastigheten om rök från vedspis och dom vill att jag gör en redogörelse med åtgärder.

  Så nu mina frågor.
  1. När jag började rota i frågan upptäckte jag att samma grannfastighet hade redan i maj förra året gjort en anmälan mot förra ägaren. Utslaget blev inga åtgärder då överklagade anmälan till länstyrelsen som återremitterade till kommunen för vidare undersökning. ( förre ägaren viste inget om överklagan till länstyrelsen vid fråga i år ).
  Den förra ägaren berättade inget om anmälan vid husförsäljningen i höstas.
  Kan det vara ett dolt fel?
  2. Kan kommunen undanhålla för fastighetsägaren att nämna beslut har överklagats till länstyrelsen?
  3. Nu till en ny fråga. När jag köpte fastigheten så berättade mäklande med uppmaning av säljaren att dom blivit hotade av samma grannfastighetägaren men inte i vilken grad. Här om dagen berättade föra ägaren vad hotet var. Det var som jag se det inte ringa utan mycket grovt och det blir rättegång den 24 i denna månad ( vill inte uppge hotets art nu ). kan undanhållning av det användas till häva ett köp eller få en skälig ersättning.

  Hälsningar Jan-Erik Dahl
   
  Redigerat av moderator 8 mar 13:30
 2. Svar

 3. Er fråga gäller en anmälan till myndighet avseende eldning.

  Er granne har tydligen före ert tillträde till fastigheten anmält förre ägaren till kommunen avseende inträngande rök. Normalt sett skall en myndighet kommunicera (informera ) om ett inkommet ärende med de inblandade, men jag är ingen expert på förvaltningsrätt, så det är svårt att avgöra vad er säljare verkligen fått för information. Det verkar i alla fall inte ha funnit något inskränkande myndighetsbeslut vid ert köp. I så fall hade Jordabalkens 18 § och 12§ i 4 kapitlet varit tillämpliga.

  Som tidigare framgått finns den ingen lagregel om säljarens upplysningsplikt vid fastighetsöverlåtelse. Om säljaren och/mäklaren haft kännedom om ett pågående ärende borde du ha informerats om det, men har kunnat spela in om grannen tedde sig märklig och var aggressiv, och vid en tidpunkt verkar ju kommunen till och med ha avslagit anmälan. Jag kan inte se hur säljaren och mäklaren juridiskt skulle kunna belastas av att de inte nämnt saken, eller någon risk för att behöva utge ersättning. Det en förtigande säljare riskerar är att bli stämd för dolt fel.

  Grannens aggressivitet och tydligen allvarliga hot har inte med er fastighet och Jordabalken att göra, och kan inte med framgång användas mot er säljare för en nedsättning av köpeskillingen eller skadestånd.

  Med vänlig hälsning

  Claes Blåe
   
  Claes Blåe

  Claes Blåe

  Advokat

 4. Kommentarer

 5. H
  Hullefar ·
  Kanske ett sidospår, och jag antar att man får göra så, men säg att en granne hotar att döda någon om de inte målar huset chockrosa, och säger att "om du säljer till någon nu så dödar jag dem också!". Det är ju en hemsk situation att hamna i som köpare. Men får man välja som säljare att inte meddela ett sådant hot?
   
 6. Bananskalare
  Bananskalare ·
  det är inte alls säkert att man ärver en tvist med grannen. Köparen och grannen kanske blir bästa vänner. eventuella rättegångar har inget med huset att göra. Om säljaren skulle ha mordhotat grannen strax innan visning så är den tvisten mellan säljaren och grannen. Man kommer inte åtala köparen istället...
  Så en sur granne är inget fel.
   
 7. Anna_H
  Anna_H ·
  Du kn ju inte veta hur grannen eldat så det blir mycket svårt för dig att redogöra för vilka åtgärder du vidtagit. Det måste ju bli ditt svar.
   
 8. Bananskalare
  Bananskalare ·
  ägarbyte..... en bra åtgärd...

  Alla dessa frågor rör säljaren och dennes förhållande till grannar och myndigheter.
  Det har inget med köparen att göra. Eftersom man själv inte alls tänker elda, eller så eldar man rätt. Köparen kanske tänker på grannen generellt. Bara för att jag avskyr en människa och hotar denna och annat så innebär det inte att alla hatar denna människa. Därför går det inte att få som dolt fel.
   
 9. Chr3
  Chr3 ·
  Är det en ny anmälan som kommunen fått in?
  Eller är det brev som nu kommit till nya ägaren från kommunen endast en uppföljning av det tidigare ärendet?
   
 10. M
  Mercruiser ·
  Ärende om eldning måste väl bli nedlagt då det riktade sig mot förra ägaren. Sen om en ny anmälan kommer, må så vara..
   
 11. J
  Jandahl ·
  Uppföljning av det gamla ärendet Sam diarienummer
  Kommunen fick backning av överklagan till länstyrelsen
  JED
   

De senast besvarade frågorna

 1. Gammal fuktskada - känner oss lurade

  Hej! Vi har köpt en lägenhet i en BRF. Vi anlitade en besiktningsman som gick igenom allt. I köket nämnde han att det troligen varit ett läckage från kyl/frys men att det nu inte gick att mäta...
 2. Granne har kört in med grävmaskin på vår tomt

  Hej! En granne har kört in på vår tomt med en grävmaskin (med s.k. larvfötter) utan att fråga om lov. Grannen behövde flytta på tomtavgränsning av ståltråd på stolpar så det går inte att...
 3. Avloppet krånglar - dolt fel?

  I juli -22 köpte jag ett hus och gjorde då ingen besiktning (vilket jag idag ångrar). Jag var tvungen att köpa innan årets slut för att kunna skjuta upp vinsten från en försäljning av förra...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Claes Blåe
  Advokat Claes Blåe vid Advokatbolaget Claes Blåe svarar på frågor om fastighetsrätt, bostadsrätts-juridik, avtal, dolda fel, mm.

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.