Byggahus.se

Säljaren sålde till någon annan trots avtal

Besvarad 29 jun 2019 av Claes Blåe

 1. Kom överens med en man om att köpa hans fritidshus. Vi kom överens om en summa muntligen (och skriftligen via sms) och del i avtalet var att innan vi skrev kontrakt så ville vi att en firma skulle besiktiga huset.
  Besiktning bokades men firman kunde inte fullfölja pga av att posten inte levererat beställningsavtalet. Så besiktningen sköts upp. Till följd av helgdagar och klämdagar så fanns inte en ledig tid förrän två veckor senare.
  När besiktningsfirman sedan kontaktar säljaren så säger han att han sålt huset till någon annan. Trots vårt avtal.
  Vi ringer säljaren och han säger att affären redan är klar. Han är inte intresserad av vårt avtal.

  Vad gör vi nu? Vem har rätt/fel, hur ska vi göra med vidare process?
   
 2. Svar

 3. Er fråga gäller löfte/avtal om fastighetsköp: För giltigt köp av fastighet gäller Jordabalkens (JB) 4:e kapitel, med krav på ett skriftligt avtal underskrivet av köpare och säljare med en överlåtelseförklaring från säljaren, med mera. Ett skriftligt (SMS)löfte/avtal gäller alltså inte för giltigt köp och rätt till fastigheten. Däremot kan en muntlig/skriftlig överenskommelse om köp vara avtalsrättsligt bindande, och grunda ett skadestånd till er. Ni måste i så fall bevisa att ni lidit en ekonomisk skada på grund av brutet löfte/avtal. Utifrån er fråga kan jag inte bedöma er möjliga rätt till skadestånd.

  Med vänlig hälsning,

  Claes Blåe
   
  Claes Blåe

  Claes Blåe

  Advokat

De senast besvarade frågorna

 1. Ersättning för fel i en entreprenad

  Hej vårat nybyggda hus har fel som inte kommer att gå att åtgärda och som därför ska kompenseras ekonomiskt. Det jag undrar är vem är det som beslutar om hur stor kompensationen ska vara?
 2. Bryta påskriven offert

  Vi har fått en offert på ett fasadjobb i vår bostadsrättsförening. Offerten skickades 25 april och skrevs på fem dagar senare av föreningens ordförande. På offerten står: "Offertens giltighetstid...
 3. Min make har ansökt om lån och bygger hus med annan kvinna bakom min rygg

  Hej Jag är rådvill och vill veta hur jag skall gå till väga. Min make bygger hus samt har sökt lån och bygger hus med annan kvinna. Vi är gifta vilken information har jag som maka rätt till?...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Advokat Claes Blåe vid Advokatbolaget Claes Blåe svarar på frågor om fastighetsrätt, bostadsrätts-juridik, avtal, dolda fel, mm.

Läs mer