Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Säljaren har undanhållit att vattnet har fryst

Besvarad 8 jan 2023 av Claes Blåe

 1. Hej! När vi köpte vårat hus så uppgav säljaren i frågelistan att inte det har varit något problem med vattnet. Men nu i vintras så frös vårat inkommande vatten. Sedan fick vi reda på att vattnet hade frusit 1 gång innan vi köpte huset av säljaren. Eftersom han inte hade uppgivit detta i frågelistan så borde det vara säljaren som skall åtgärda detta?
   
 2. Svar

 3. Er fråga gäller isbildning i inkommande vatten

  Som tidigare sagts finns det ingen lagbunden upplysningsplikt för säljare av fastigheter, frågelista eller inte. Däremot finns köparens undersökningsplikt tydligt inskriven i Jordabalken. Följden av detta är att om en säljare undanhåller information för en köpare, riskerar säljaren en process om dolt fel. Utan att känna till närmare omständigheter, förefaller en (1) frysning under säljarens fastighetsinnehav inte vara särskilt graverande. Säljaren kan skylla på ovanligt låga temperaturer under en längre period, till exempel. Utan att gå djupare in på dolda fel-resonemanget kan det vara så att nödvändiga och skäliga åtgärdandekostnader inte blir särskilt höga. Kostnaden är bland annat beroende av hur svåråtkomliga och långa rören är, och om det mot förmodan skulle krävas en värmekabel för att hålla rören isfria.

  När det gäller åtgärdandet kan en köpare inte kräva att en säljare åtgärdar fel, utan i stället sker förfarandet genom att man ställer ett ekonomiskt krav på säljaren, motsvarande nödvändiga och skäliga åtgärdandekostnader minus åldersavdrag.

  Sammanfattningsvis så hade jag inte åtagit mig att driva ert ärende mot säljaren. Det råder stor ovisshet kring om det är det är ett fel; om felet är dolt och om nödvändiga och skäliga åtgärdandekostnader efter åldersavdrag. Jag hade tagit reda på åtgärdandekostnaden och därefter kontaktat säljaren för en hygglig diskussion om en ekonomisk uppgörelse. Min erfarenhet är att många säljare är oväntat sympatiska rörande fel efter köp, om diskussionen sker på ett värdigt och anpassat sätt.

  Med vänlig hälsning

  Claes Blåe
   
  Claes Blåe

  Claes Blåe

  Advokat

De senast besvarade frågorna

 1. Dränering fel utförd 2015, täcks inte av dold fel-försäkring

  Hej Claes och tack för intressant läsning här på sajten. I september upptäckte vi något som såg ut som fuktskada på källarväggen, vi ringde några olika entreprenörer som alla sade att det...
 2. Anklagas för att ha ljugit om värmepump

  Hej, Jag köpte en fastighet 2018 med friskrivningsklausul. Det var bara värmepumpen som var ny, ca 2 år sa mäklaren till oss. 2019 slog corona till och min man blev arbetslös och vi var tvungna...
 3. Säljaren har undanhållit att vattnet har fryst

  Hej! När vi köpte vårat hus så uppgav säljaren i frågelistan att inte det har varit något problem med vattnet. Men nu i vintras så frös vårat inkommande vatten. Sedan fick vi reda på att vattnet...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Claes Blåe
  Advokat Claes Blåe vid Advokatbolaget Claes Blåe svarar på frågor om fastighetsrätt, bostadsrätts-juridik, avtal, dolda fel, mm.

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.