Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Oljud pga fel i värmesystemet - dolt fel?

Besvarad 16 nov 2022 av Claes Blåe

 1. Hej,

  Köpte ett hus för några månader sedan och när jag flyttade in märkte jag direkt att det slår i rören 10-15 gånger per dygn under ett par minuters tid. Oljudet är så högt att jag vaknar på nätterna. Jag frågade säljaren som då meddelade att det är pga bergvärmen men att det är naturligt med detta ljud när man har bergvärme. Jag frågade hur han visste detta och han sa då att han haft en fackman där för att kolla på det. Således har jag bevis på att säljaren visste om problemet och uppenbarligen tyckte att det var tillräckligt jobbigt så att han ville ta dit någon och fixa det men ändå har han inte upplyst mig om det vid köpet och inte heller fyllt i någon frågelista. En besiktning har utförts och där framgick det inte heller. Vilket inte är så konstigt eftersom oljudet kommer nån gång varannan/var tredje timme och under en förhållandevis ganska kort tid.

  Kan jag begära ersättning för vad det kostar att ordna detta eller är det kört?

  Tack på förhand.
   
 2. Svar

 3. Mitt svar kanske kommer att förvåna vissa, men jag bedömer att slamrandet i rören inte är själva felet. Oljuden är däremot ett symptom, en följd av ett fel. Fuktskador i ett yttertak tak är heller inte fel, men ett symptom på, en följd av tex fellagd takpapp, som då är själva felet. Frågan om dolt fel är alltså för tidigt väckt.

  Oavsett om säljaren känt till dessa symptom eller inte, bör ni anlita en lämplig besiktningsman som utför en skadebesiktning, som främst skall svara på frågorna:

  -Vad är fel? Alltså vad orsakar oljuden?
  -Nödvändiga och skäliga åtgärdanden?
  -Nödvändiga och skäliga åtgärdandekostnader, efter åldersavdrag?

  Först därefter kan vi bedöma om det rör sig om ett fel, om felet är dolt och om nödvändiga och skäliga åtgärdandekostnader motiverar att ni drar igång ett advokatärende mot säljaren.

  Med vänlig hälsning

  Claes Blåe
   
  Claes Blåe

  Claes Blåe

  Advokat

 4. Kommentarer

 5. useless
  useless ·
  Ja, det är ett vanligt fel att det låter i rören när värmepumpen växlar tillbaks från att ha värmt tappvatten till att värma värmesystemet.
  Det finns också några relativt enkla standardlösningar för att minska/eliminera problemet.
  Ta dit en fackman som vet hur värmepumpsinstallationer ska göras så kommer du får bra förslag på åtgärder.

  Dolt fel har jag väldigt svårt att se att man kan driva det som då lösningen på problemet förmodligen bara kostar några tusenlappar.
   
 6. mikethebik
  mikethebik ·
  Det är inget konstigt med knäppningar när värmen varierar som det gör med berg- eller jordvärme, kan ju skilja ganska många grader mellan kallaste och varmaste framledning och då blir det knäppningar när metallen i rören temperaturförändras.

  Knäppningarna härrör från trävirket i stommen där rören löper, och hur man åtgärdar det med ett värmesystem med växlande temperaturer är nog svårt.

  El, ved, fjärr eller oljeeldning där shuntautomatik styr ut värmen har inte dessa "problem" där diffen är över lång tid.
  Kanske att nyare värmepumpar med frekvensstyrning är annorlunda?

  Ytterligare ett exempel på att det borde vara utbildning i basal kunskap på att inhandla hus...
   
 7. klaskarlsson
  klaskarlsson ·
  Claes verkar ha en rimlig approach: Det kanske inte är ett fel alls ?
  Säljaren kanske iofs tyckte att det "knäppte" lite väl mycket, men fick besked att det "var så" och lät det bero...

  Medans du "väcks av oljudet".

  Dvs Säljaren kände inte till något "fel", tvärtom fick han reda på att det inte var något fel. Så i slutändan måste du ändå kolla upp det och se om det är ett "fel". Sen lär du väl (?) vilja fixa det. I slutändan, beroende på vad det kostade (om det signifikant hade påverkat priset) och hur "fel" det var kanske du kan gå vidare med det
   
 8. J
  Jerald Stuartson ·
  Klockrent svar i detta fall, utred vad som är sjukdomen och inte symptomen.
   
 9. G
  guiness ·
  Installera en sk ”knäpptank”. Ökar vattenvolymen i systemet vilket minskar knäppningarna. Kostar inte många tusen…
   
 10. Johanbogg
  Johanbogg ·
  Så var det i ett hus jag köpte, insåg rätt snart att rören till en fläktkonvektor satt lite väl tight fast på ett ställe, lossade där och ljuden försvann
   
 11. tensiden
  tensiden ·
  Som skrivet. Antingen knäpper det bara på ett eller två ställen, och då hanterar du det där om möjligt. Eller så installerar du en knäpptank.
   
 12. J
  jannesspånodamm ·
  för hårt dragna rörklammer?
   
 13. C
  Croceye ·
  Det kan vara ett eller flera element som är felkopplade. Värmen/vattnet går baklänges genom elementet. När termostaten öppnar ventilen så flödet av vatten ökar så gör vattnet att ventilen trycks mot stängt läge eftersom vattnet flödar åt fel håll. Så fort den stängt så öppnar ventilen eftersom termostaten är öppen och så sker samma sak igen. Vi hade det in den BRF jag bor i. Två lägenheter hade oljud i två element ibland. De som bodde där sa att det gick över efter ett tag eller om man vred lite på termostaten. Det hade varit så från 1989 när nya element monterades tills jag upptäckte det 2015. I vårt fall var det ett lite snabbare högljutt slagljud när "fenomenet" uppträdde i någon minut eller tills någon justerade termostaten
   
 14. H
  Hallerudsbo ·
  Har lika i mitt hus.
  Men bara på vår och höst när det körs mindre värme ut på rören.

  vintertid då det mesta är varmt så är knäppningarna borta.
   
 15. J
  Jonte Karlsson ·
  Vore det inte mer rimligt att ta reda på vad det beror på och vad det kostar att åtgärda, än att helt hoppa över det och prata om dolt fel och börja utkräva att någon annan ska betala för dig innan du ens vet vad problemet är?

  Det kan ju vara allt från att man behöver dra åt eller lossa någon mutter till att man behöver montera någon mjukstängande ventil för några hundringar eller genomföra annan enkel förändring.

  Eftersom du frågar om dolt fel så antar jag att du läst på om definitionen av dolt fel? Hur tänkte du att ett sådant här litet problem skulle ha påverkat fastighetens marknadsvärde? (en del av definitionen av dolt fel). Att det smäller i rören när värmesystemet slår till/från är också vanligt, precis som att det är vanligt att det knäpper här och där pga temperaturförändringarna i rören. Det är alltså förväntat. För att vara dolt fel ska det inte vara förväntat.

  Lös nu problemet istället för att störa säljaren och försöka få någon annan att betala.
   
 16. Davidbagare
  Davidbagare ·
  Vi hade precis samma i vårt hus med bergvärme. Lät nästan som någon slog med en hammare på rören ibland. Vi installerade ett utjämningskärl från Nibe på 100 liter. Det kopplas in mot värmepumpen på nåt ”bakvänt” sätt med rören. Kallas då knäpptank. Vi blev av med alla oljud i rören direkt. Värt varenda krona det kostade!
   
 17. F
  FGLIN ·
  Jag har ett hus där själva trästommen knakar till ganska markant vid temperaturväxlingar. Man kan höra att det börja med ett markant knak på ett ställe och knakningen sedan med lite lägre volym löper iväg längs huset på 1-2 sekunder innan de mekaniska spänningarna löst ut. Jag har nu bott drygt 20 år i huset och tänker inte längre så mycket på det.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Oljud pga fel i värmesystemet - dolt fel?

  Hej, Köpte ett hus för några månader sedan och när jag flyttade in märkte jag direkt att det slår i rören 10-15 gånger per dygn under ett par minuters tid. Oljudet är så högt att jag vaknar på...
 2. Hantverkare är inkompetent och ljuger

  Lite drastisk rubrik kanske, men det är så jag upplever det. Det har skurit sig rejält mellan hantverkaren och mig. Han skulle slipa och reparera golv med gjort ett fruktansvärt dåligt jobb....
 3. Säljaren informerade inte om avloppet

  Hej, Vi har köpt ett hus 2020 som har ett åläggande på avloppet 3 kammarbrun och det står att den skall åtgärdas av ny ägare. Men det finns ett beslut på brunnen från 2013 som inte fanns med i...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Claes Blåe
  Advokat Claes Blåe vid Advokatbolaget Claes Blåe svarar på frågor om fastighetsrätt, bostadsrätts-juridik, avtal, dolda fel, mm.

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.