Byggahus.se

Min make har ansökt om lån och bygger hus med annan kvinna bakom min rygg

Besvarad 16 aug 2019 av Claes Blåe

 1. Hej

  Jag är rådvill och vill veta hur jag skall gå till väga. Min make bygger hus samt har sökt lån och bygger hus med annan kvinna.
  Vi är gifta vilken information har jag som maka rätt till?
  Banken är digitalbankensyd och jag vet inte vart huset byggs eller hur mkt lån han har?
  Allt är skyddat med GDPR vad gäller banken men jag måste ju ha rätt till information på ngt vis.
  Mvh
   
  Redigerat av moderator 17 aug 13:09
 2. Svar

 3. Din fråga gäller information om din makes ekonomi, och som det får uppfattas, hur han får disponera sin egendom.

  Svar: När det gäller bankinformation och vidhängande frågeställningar, råder jag dig att vända dig direkt till berörd bank med frågor.

  Avseende din makes rätt att använda sin egendom (inklusive pengar), gäller följande:

  Makars ekonomi regleras i Äktenskapsbalken (ÄktB). I ÄktB 1 kap 3§ sägs det att varje make bestämmer över sin egendom och ansvarar för egna skulder. Begränsningar som här kan bli akuella finns i ÄktB 7 kap 5§. Din man får inte utan ditt samtycke:
  1. Avhända sig, (Främst sälja, byta/ge bort), låta inteckna, hyra ut eller på annat sätt med nyttjanderätt upplåta, fast egendom som är makarnas gemensamma bostad
  2. Avhända sig, pantsätta, hyra ut eller på annat sätt med nyttjanderätt upplåta annan egendom som utgör makarnas gemensamma bostad.
  3. Avhända sig eller låta pantsätta makarnas gemensamma bohag, (eller annan egen bostad som är giftorättsgods.)
  Faran du kan löpa är att din make lyckats låna pengar med säkerhet (tex pantbrev) i er gemensamma egendom. (Eller sålt giftorättsgods). Banken bevakar att din make inte får lån med ert gemensamma hus som säkerhet, utan ditt samtycke; och de uppgifterna bör banken kunna lämna ut i så fall. I övrigt föreslår jag om möjligt en dialog mellan makarna, i linje med ÄktB fina formulering 6 kap 1§; nämligen att makarna skall, var och en efter sin förmåga, bidra till det underhåll som behövs för att deras gemensamma och personliga behov skall tillgodoses. Det var i alla fall så en klok lagstiftare tänkte en gång.

  Med vänlig hälsning

  Claes Blåe
   
  Claes Blåe

  Claes Blåe

  Advokat

 4. Kommentarer

 5. SysterNett
  SysterNett ·
  Bankuppgifterna är väl inte skyddade av GDPR utan av banksekretessen?

  Om FS (frågeställaren) är gift med maken förmodar jag att det finns barn i förhållandet som gör att det är betänketid. Bodelning borde väl vara i rullning, således har makarna egen ekonomi och ansvariga för egna kostnader samt solidariskt ansvariga för gemensamma kostnader?
   
 6. F
  fsn ·
  Till att börja med så låter det så befängt att man tror att det är ett skämt. Men det är väl inte helt uteslutet att det blir en skiljsmässa och finns det inget äktenskapsförord så skulle man kunna sälja biljetter till den bodelningen. Frun i det här fallet har ju rätt till 50% av makens del i det nya huset. Och till frågeställaren.... ta helt enkelt reda på var huset byggs själv. Fråga gemensamma bekanta, hans vänner, sätt en GPS tracker på hans bil och följ vart han åker.
   
 7. F
  fsn ·
  SysterNett, dom är gifta och för det finns det ingen betänketid. Betänketiden är vid en skiljsmässa och det nämns inte med ett ord så jag förutsätter att dom är gifta och inte ligger i skiljsmässa.
   
 8. G
  Ganescha ·
  Betänketid gäller väl bara om man har gemensamma barn?
   
 9. E
  eb86 ·
  Med tanke på att det inte finns mer än en person med frågeställarens namn i Sverige, så bör kanske frågeställarens namn maskeras lite här?
   
 10. M
  Mikasw ·
  Om man skriver sitt eget namn på ett forum så har man valt det själv. Annat hade det varit om man lagt ut användaruppgifter.

  Ingen bodelning upprättad och det inte finns någon enskild egendom så är det nog läge att kontakta en advokat för att få allt rätt.

  Finns en bodelning, gå vidare och låt inte det förstöra ditt liv.
   
 11. catherineb
  catherineb ·
  Glömde han tala om att han vill skilja sig? :crysmile:
   
 12. catherineb
  catherineb ·
  Men låt dom bygga ett tag, amortera av lite lån och sådär. Då borde du ju få rätt till en del av det vid skiljsmässan och bodelningen ;)
   
 13. B
  BirgitS ·
  Nu är ju det här Fråga experten så det fungerar ju annorlunda än i forumet.
   
 14. H
  hus520 ·
  Vilken historia. Jösses.

  En oväntad vänding skulle vara om båda kvinnorna flyttar in i det nya huset och gubben får bo kvar i det gamla huset. Det skulle garanterat bli en bra dokusåpa. .
   
  Redigerat 17 aug 16:10
 15. S
  sigvard ·
  Ta reda på adressen till nya huset.
  Kontakta Lantmäteriet.
  Där kan du få kopior på köpehandlingar inteckningar mm. Helt enkelt få reda på hur din make är inblandad o vad du kan få ut av det vid bodelning i sb med skilsmässa.
   
 16. M
  mikewse ·
  Förutsatt att mannen redan är registrerad som delägare i den nya tomten så kan du få fram adressen genom att be Lantmäteriet om fastighetslista på mannens personnummer.
   
 17. L
  lob ·
  Men heter det skiljsmässa helt plötsligt. Har jag totalt missat. Heter det inte skilsmässa??
   
 18. Igen
  Igen ·
  Hur fick TS den här informationen?
  Att maken tagit lån i den banken för att bygga hus och dessutom ”med en annan kvinna”...
  Känns sådär avseende äkthet
   
 19. M
  Mikasw ·
  Det står att fråga och svar publiceras och namnet står i löptexten ...
   
 20. Appendix
  Appendix ·
  Digitalbankensyd verkar ju inte ens finnas annat än på Byggahus ;)
   
 21. I
  Ironcastle ·
  Jo, Digital Syd är ett webkontor som tillhör Sparbankerna.
   
 22. P
  pathal ·
  SysterNett: ”förmodar att det finns barn”? Det finns väl gifta utan barn? Vet du hur många som går runt ofrivilligt barnlösa?
   
 23. C
  crazytok ·
  Hur bevakar man en sån här tråd utan att göra ett inlägg? :thinking:
   
 24. H
  heimlaga ·
  Vilken otrolig skitstövel.

  Om det här verkligen stämmer så tycker jag att frågeställaren är etisk och moraliskt berättigad att utnyttja lagstiftningen till det yttersta för att få ut mesta möjliga ur den kommande skilsmässan.
   
 25. B
  b8q ·
  För lite info och för många hastiga slutsatser. Hur vet vi att mannen inte hjälper sin mor eller syster att skaffa ett hus? Och om han gör det för sina egna pengar utan att sätta sin egen (gemensamma) bostad i pant?
   
 26. a.o.f
  a.o.f ·
  Hoppar det löser sig på bästa sätt för frågeställaren.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Vattenskada pga. läckage från kylskåp

  Irrespektiv av det faktum att det finns en droppskydd under kylskåpet, har jag upptäckt läckage som trångde sig in i pakettgolvet runtom kylskåpet. Om jag vänder mig till min försäkringsbolag,...
 2. Slarvjobb och konstruktionsfel

  Hej, Vi har ett tegeltak som lades för 14 år sedan. Vi köpte fastigheten för 11 år sedan. Vi har haft en del problem med pannor som rasat med snön när det töar Nu i sommar i samband med montage av...
 3. Fallande träd

  Hej Claes, På andra sidan av vägen, sett från vårt hus, är det en skog med flertalet rejält höga träd varav somliga är gamla med stor fallrisk vid kraftiga vindar. En del träd har redan...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Advokat Claes Blåe vid Advokatbolaget Claes Blåe svarar på frågor om fastighetsrätt, bostadsrätts-juridik, avtal, dolda fel, mm.

Läs mer