Byggahus.se

Medvetet dold skrotupplaga på stor tomt - behöver råd

Besvarad 24 maj 2019 av Claes Blåe

 1. Hej!

  Behöver lite råd och förslag. Köpte hus där vi nu ganska exakt bott i ett år. Stor tomt på 5000kvm. Halva tomten rejält kuperad med mycket berg/naturtomt. Vi visste om att det låg lite gammalt gunnebostängsel slängd på den delen... men...

  När vi väl har börjat rycka i det där har vi nu insett att det är en medvetet dold skrotupplaga. Oklart hur många kubik det rör sig om, men med blandat metall, isolering, plastförpackningar, gammal elektronik, glas etc. Allt dolt under ett lager av plast/pressänning och sedan jord ovanpå. Ju mer vi plockar desto mer kommer fram. Har nu insett att det inte är rimligt att få bort det för hand.

  Va gör man? Dom vi köpte huset av är strax över 80 år och bott här hela sitt liv (och är ursprungliga ägarna till fastigheten) till dess att dom sålde huset till oss. Dom har ju uppenbarligen brutit mot sin upplysningsplikt och vi hade omöjligt kunnat med rimlighet besiktiga oss till denna skrothög.

  Dom har tecknat dolda felförsäkring.

  Kopplar in jurist med stämningsansökan? Skiter i högen o dumpar mer jord på (vilket vore direkt vidrigt)?
   
 2. Svar

 3. Utifrån er beskrivning kan det mycket väl röra sig om miljöfarligt avfall. Jag skulle till att börja med kontakta kommunen och kontrollera dess ansvar i saken. En fastighetsägare har inte automatiskt ansvar för miljöfarligt avfall, utan kommunen kan sägas ha ett generellt intresse av att en pågående miljörisk åtgärdas, med tanke på grundvatten och annat. Det faktum att ni inte tillåtit dumpningen efter köpet, samt att ni inte känt till avfallet, torde tala till er fördel. Miljööverdomstolen prövade saken bland annat i MÖD 2006:63. (Doms-sammanställning). I rättsfallet menade domstolen att kommunen hade ansvar för dumpat avfall, och inte fastighetsägaren.

  Skulle den vägen inte vara framkomlig uppkommer frågan om ansvaret för säljarna. Man kan hävda att det nu upptäckta skrotupplaget utgör ett fel i fastigheten, som en köpare inte behöver tåla. Felet var tydligen inte upptäckbart före köpet, och det är knappast förväntat att ett skrotupplag ligger nedgrävt på fastigheten. Det kan röra sig om ett dolt fel, och säljarna kan få ersätta er för nödvändiga och skäliga åtgärdandekostnader. Någon lagfäst upplysningsplikt för säljarna finns inte. Däremot kan ett förtigande slå tillbaka mot säljarna i form av efter köpet påstått dolt fel. Undersökningsplikten för köpare framgår i Jordabalken 4:19. Saken bör reklameras skriftligen så snart som möjligt till säljarna. Spara en daterad kopia. Därefter bör en lämplig advokat lotsa er vidare, med öppnade av rättsskyddet i er villa-hemförsäkring, som täcker advokat- och beviskostnader, tex besiktningskostnad.
   
  Claes Blåe

  Claes Blåe

  Advokat

 4. Kommentarer

 5. L
  LarsDaniel ·
  Bra att reda ut ifall avfallet deponerats av tidigare ägare (dvs begränsad mängd) eller av utomstående. Innan "sopmonopolet" infördes på 1970-talet så var det vanligt med en soptipp på den egna tomten. Grävde just om avloppet till huset vi köpte för 10 år sen och under den fina gräsmattan tre meter från huset dolde sig en soptipp med flera hinkar glasflaskor, porslin och keramikskärvor samt finfin jord. Men ingen plast!
  Jag hjälpte även en granne att städa upp sin skrothög utanför bostaden samt grunden av en tidigare smedja. Kopplade på bilsläpet och lastade med samtidig sortering i olika fraktioner. Körde sen till skrothandlarn som betalade en peng för metallskrotet och resten körde vi till återvinningscentralen. Fanns ingen anledning att koppla in jurist eftersom det rörde sig enbart om sopor från hushåll med jordbruk utan tillförsel av giftiga kemikalier utifrån.
   
 6. A
  andersda ·
  Förväntat är nog nyckelordet. Mycket har grävts ner över hela sverige.

  Svårt att veta hur en domstol resonerar dock.

  Frågar du en bonde så kan han garanterat peka ut ett antal sopgravar på hans marker.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Fel i besiktningsprotokollet

  Hej! jag har nyligen blivit husägare och köpte huset "varudeklarerat" (tjänst genom svensk fast). I besiktningsprotokollet står det 3-glasfönster. I objektbeskrivningen från mäklaren står det...
 2. Mamma inte svensk, få bolån?

  Jag ha bott 20 år i Sverige och ha en 10 årig dotter . Jag undrar om min mamma i California kan få en bolån i Sverige för att köpa en stuga ?
 3. Två veckor efter vi köpt vårat hus upptäcker vi att det regnar in

  Vi köpte vårat hus för två veckor sedan och inatt när det kom ett skyfall upptäckte vi att det regnade in ifrån väggen/taket ovanför vår trappa. Man kan se små tecken på att det skett tidigare men...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Advokat Claes Blåe vid Advokatbolaget Claes Blåe svarar på frågor om fastighetsrätt, bostadsrätts-juridik, avtal, dolda fel, mm.

Läs mer