Byggahus.se

Köpt en villa med låst kassaskåp

Besvarad 27 maj 2021 av Claes Blåe

 1. I 2013 har vi köpt en villa. I källaren fanns en kassaskåp. Det är löst och av de som vi köpte huset från fick vi veta att skåpet överlämnades till de när de köpte huset på grund av att de inte fanns nyckel.

  Nu vet vi att den person som såg det till de dog för några år sen. Och en släkt av denna person hittade nycklarna av skåpet vid städning av dennas hus.

  Vi har huset nu till salu och släkten vill komma hit och ha innehåll från skåpet. Vi vill det inte. Det är reden 13 år sen hans släkt ägde huset.

  Hur ska vi göra nu?
   
 2. Svar

 3. Ni har tydligen förvärvat en fastighet och med följde ett låst kassaskåp. Det är som om vilken möbel som helst ingick i köpet, och att det sitter ett lås på pjäsen förändrar inte saken. Om det inte avtalats något särskilt om kassaskåpet har jag svårt att se vad nyckelinnehavaren skulle ha för rättslig grund för att kräva ut innehållet. Om han påstår någon form av fordran är det normalt 10 års preskription i den delen. Om det rör sig om ett testamente måste han ju rimligen ha känt till detta i åratal.

  Utifrån den något kortfattade frågan bedömer jag att ni äger skåp och innehåll, och kan förfoga över det genom att till exempel låta en låssmed borra upp det, eller inte. Om nyckelmannen påstår sig ha bättre rätt till skåpet får väl processen om bättre rätt i så fall föras i tingsrätten.

  Skulle den lösningen verka hård så kan man till nöds tänka sig att innehåll av mera allmänt värde lämnas till polisen såsom hittegods. Saken förefaller ju vara nära begreppet hittegods, eftersom innehållet tydligen inte är känt ännu. Om polismyndigheten skriver in godset så får nyckelmannen i så fall för polisen visa sin rätt till godset, och om han inte kan det tillfaller godset ju "upphittaren"; det vill säga dig.

  Med vänlig hälsning

  Claes Blåe
   
  Claes Blåe

  Claes Blåe

  Advokat

 4. Kommentarer

 5. Dan_Johansson
  Dan_Johansson ·
  Man kan väl tänka sig att man byter innehållet mot nycklarna, om innehållet har ungefär samma värde som kassaskåpet?

  Å ena sidan kan ju innehållet vara värdelöst för ägaren av skåpet, men extremt värdefullt för den som har nycklarna. Ett kassaskåp utan nycklar är ju bara något som tar upp plats?

  Å andra sidan kan ju innehållet vara allmängiltigt värdefullt, alltså typ kontanter.

  Edit: hade jag haft kassaskåpet i min ägo så länge hade jag nog inte kunnat hålla mig från att öppna det....
   
 6. L
  Lidd ·
  13 år gamla kontanter är nog värdelösa nu eftersom det inte går att visa att det inte kommer från brottslig verksamhet. Det bästa du kan hoppas på är nog guld eller silver.
   
 7. M
  MagicFingers ·
  föreslå att ni får köpa nyckeln för en lagom summa som känns bra för er och det är vad den släkten kan få ut av det hela. (mindre än vad låssmeden skulle ta såklart)
   
 8. AndersMalmgren
  AndersMalmgren ·
  Jag hade bett om nyckeln, värderat det som fanns där. Sedan erbjudit ett pris till nyckelägaren.
   
 9. electroluxaren
  electroluxaren ·
  Om man inte har gjort sig av med eller öppnat detta skåp på 13 år är det dax att göra detta nu, med eller utan nyckel!
   
 10. JosRos
  JosRos ·
  Man blir ju väldigt nyfiken på vad som finns i skåpet! Hoppas vi får en uppdatering efter att det är öppnat :)
   
 11. Fadai
  Fadai ·
  Juridiken åsido, det moraliskt riktiga är att låta dem öppna skåpet och ta innehållet.
   
 12. tveksamt
  tveksamt ·
  Man blir ju onekligen nyfiken. Hur kan man hålla sig i 13 år utan att ta reda på innehållet? Någon med en bra uppskattning om vad det kan kosta att få ett sådant skåp öppnat?
  Vet nyckelpersonen vad som finns i skåpet? Hoppas frågeställaren kan återkomma med mer information.
   
 13. yonna
  yonna ·
  Jag är lite konfunderad. Tidigare hade en forumist funnit en gömma i sitt gamla hus med saker som tydligen hade stort värde. Forumistens advokat rådde till att dela värdet med husets tidigare ägare - vilket tydligen skedde.
  Kan förra exemplet bero på att 10-årsgränsen för fastighetsförvärvärvet inte uppnåtts?
   
 14. A
  arasmus ·
  Vad har ni för moralisk rätt till innehållet? Vad tror ni ägaren helst velat nu när nyckeln är upphittad, att det skall gå till arvingarna eller till er? Jag antar att ni ändå tänkt öppna skåpet nu när ni skall sälja? Eller ser ni hellre att en okänd köpare får grejerna än ägarens arvingar? Rätt ocharmigt.
   
 15. A
  Argastesnickaren ·
  Om nu släktingarna ville haft det varför tog dom inte hand om skåpet för 13 år sen???
  Om det inte var viktigt då varför nu???
  Vad mer kan stå kvar i 13 år efter en hus försäljning som sen ska tillfalla den gamla ägaren???
   
 16. harry73
  harry73 ·
  Man kan argumentera för att nyckeln hör till skåpet och eftersom ni köpte skåpet är nyckeln er egendom.

  När man ser vad som finns i skåpet kan man alltid ta ställning till om man vill ge det till förra ägarens dödsbo eller inte.
   
 17. A
  Argastesnickaren ·
  Hade dom frågat innan om det kunde stå kvar en tid som bägge parter godkänt så hade detta inte varit ett problem.
  Men att inte ta med saker vid flytt för att sen komma 13 år senare och vilja hämta är på tok för sent.
   
 18. A
  arasmus ·
  Om arvingarna visste om att kassaskåpet stod där men inte pallade flytta det tycker jag det är en annan sak. Men om de såg det i annonsen, "oj, där är ju farfars gamla kassaskåp" tycker jag det är en annan.
   
 19. T
  Troberg ·
  Jag skulle erbjudit dem att de får saker som bara har känslomässigt värde, och övrigt splittas 50/50. Går de inte med på det så finns ju vinkelslipen.
   
 20. U
  Unikt namn ·
  Mycket spännande! Jag hoppas vi får veta vad som finns i kassaskåp.
   
 21. M
  Micke_xyz ·
  Antagligen bara en hög med betalda räkningar. Gamla människor tyckte av nån anledning att det var vettigt att spara på sånt.
   
 22. F
  fiskbuggaren ·
  Ha! Jag har en väldigt snarlik situation. Säljarna trodde att vi fått nycklarna men så har inte skett så antingen har de kvar dem eller så är de borttappade. Vi har inte forcerat skåpet (som är ingjutet i huset).
   
 23. es.suhaggyB
  es.suhaggyB ·
  Nu får ni väl ändå lugna er två hekto...
  Om innehållet nu var så värdefullt skulle väl ändå ursprungsägaren ha behållt skåpen.
  Om han var så lat att han inte orkade ta med sig skåpet så har varken han eller arvingar rätt till innehållet bara för att nyckeln dykt upp.
  Om du nu ska lämna bort ev innehåll så se till att ta rejält betalt för att du agerat bankfack i över tio år!
   
 24. I
  isobarik ·
  1. troligtvis inget större värde i skåpet då förra ägarna inte bemöda sig att ta med innehållet på ngt sätt.

  2. Du har köpt huset med skåpet i det är ditt skåp kapa upp det och hoppas att det är ngt värdefullt i det.
   
 25. I
  InsidersUnited ·
  Haha, när jag var typ 11 år gammal köpte mina päron en gård med tillhörande låst kassaskåp. Dagen efter hade jag öppnat det genom att spetta mig igenom plåtarna på sidan. Gamla papper bara tyvärr.....Mycket spännande arbete dock..))
   
 26. Nötegårdsgubben
  Nötegårdsgubben ·
  Varför vill köparen inte släppa in säljaren för att öppna skåpet (mot att få nyckeln för det)? Det verkar ju som en helt meningslös position om man själv ska sälja nu. Om man inte redan öppnat och länsat skåpet vill säga (vilket är vad jag tror att frågeställaren gjort…).
   
 27. Okarlsson
  Okarlsson ·
  Ser knappt problemet i detta. Antingen berättar ni för släkten till förra ägaren att ni slängt innehållet, eller att de kan posta nyckeln till er och så skickar du tillbaka det som enbart är av sentimentalt värde. Allt av värde som du väljer att sälja kan de såklart få köpa.

  Klart som korvspad att de inte har anspråk på saker på en släktings sålda gård... Med det sagt så ska ju släktingen få saker som foton m.m. av givmildhet.
   
 28. useless
  useless ·
  Tänk på att äldre kassaskåp ofta innehåller asbest som brandisolering innan ni bestämmer er för att spetta er igenom sidoplåten...
   
 29. MariaiÖstergötland
  MariaiÖstergötland ·
  useless, kan inte avgöra om du driver eller inte. :crysmile:
   
 30. useless
  useless ·
  Både och... Det är alltid kul att väcka asbestbjörnen.
  Men det finns lite sanning bakom. En kompis föräldrar fick inbrott en gång och tjuvarna hade sågat upp ett dokument-/vapenskåp med vinkelslip. Det var damm innehållande asbest i precis hela huset, så saneringen blev väldigt omfattande och tog lång tid.
   
 31. W
  WFD ·
  Man har sålt huset och där har ingått ett kassaskåp. Man vill hävda sin ägorätt på det man har sålt. Man kanske borde tänkt på det tidigare och bett någon öppna skåpet eller lyft ut kassaskåpet innan försäljningen. Gamla ägaren bör givetvis lämna nyckeln omgående.
  Om nya ägaren hittar något i kassaskåpet och anser att det kan ha någon form av affektionsvärde för gamla ägarens släkt, då kan man nog anse att det vore moraliskt korrekt att lämna över det.
   
 32. I
  InsidersUnited ·
  Useless, Ja jag kommer faktiskt ihåg att det var ett vitt pulver emellan yttre och inre plåten som rann ut. Jag lever ännu =)
   
 33. Johabjur
  Johabjur ·
  Jag förstår inte varför ni skull propsa på innehållet i skåpet. Oavsett lag så känns det som att det finns etiska regler att förhålla sig till och den som bodde i huset nu avliden hade troligtvis önskar att det skulle komma till släktingarna.
   
 34. A
  Argastesnickaren ·
  Precis, arvingarna ärvde hus och kassaskåp.
  Sen sålde dom både hus och kassaskåp utan att öppna eller ta med för att efter 13 år komma och vilja ha tillbaka något som dom sålt!!!!
  Jag håller helt med om att finns det släkt saker så kan dom på nåder tillfalla släktingarna men allt av värde i skåpet såldes tillsammans med huset för 13 år sen.
   
 35. J
  Jorg ·
  Detta kassaskåp står nu bara och tar upp plats. Och kommer ”belasta” de nya köparna på så sätt att det fortsätter ta upp plats. Varför då inte säga att ”vad roligt att ni hittat nyckeln, välkomna att hämta kassaskåpet härifrån”. Finns ju ingen anledning att ge dem tillträde till huset. Vill de ha innehållet får de också ta skåpet.
   
 36. Aleta
  Aleta ·
  Jag hade självklart låtit dem få komma och hämta innehållet i kassaskåpet.
  Det som finns där är ju inget som de som bott i huset nu vare sig har haft tillgång till eller saknat. Att vägra tycker jag är sniket.
  För släkten däremot kan det finnas brev, bilder och kanske något halsband eller likande som tillhörde gammelmormor och som skulle vara betydelsefullt för dem.
  Vad spelar det för roll om de har laglig rätt eller inte?
  Empati, medmänsklighet och smidighet är något världen behöver mer av.
  Egennytta och girighet finns det redan gott om.
  De som hittat nycklarna nu kanske inte ens var så pass gamla då att de kunde avtala något om kassaskåpet eller hämta det. Skulle det finnas något lite av värde - gläds istället å deras vägnar!
  Man måste inte roffa åt sig allt bara för att man kan.
   
 37. I
  isobarik ·
  Gissar att dom som besitter nyckeln tror att det gör dom ägare till skåpet och dess innehåll det funkar inte så. Har man sålt bilen och har en nyckel kvar gör det inte på ngt sätt en ägare till den sålda bilen.
   
 38. M
  Mgera ·
  En annan idé är att räkna fram hur mycket man fått betala på en bank för att hyra ett bankfack i denna storlek och ett stort fack kostar några tusen lappar per år. Låt dem skicka in nyckeln mot att de får innehållets värde som överstiger bankfackshyran.

  Ta in media i detta finns säkert något program som är intresserat av skattjakt :)
   
 39. Keiller
  Keiller ·
  Hade det följt med ett kassaskåp på köpet när jag köpte hus hade jag öppnat det direkt. Inte låtit det stå i 13 år.
   
 40. Mikael_L
  Mikael_L ·
  I det fallet var det väl en vid fastighetsöverlåtelsen okänd gömma. Man kan alltså inte på samma sätt påstå att det ingick i köpet, ty förhållandet var okänt för alla.
  I detta fall var kassaskåpet känt av alla parter, och det fick tydligen ingå i köpet.

  Men skulle man däremot finna konst stulet av nazisterna i kassaskåpet när det öppnas, så ägs denna konst av någon annan. Ty då var innehållet okänt, samt fånget har skett genom en brottslig handling och det finns någon riktig ägare någonstans.

  Och lite samma ifall kassaskåpet innehåller en gammal silverskatt som den avlidne hittat och grävt upp, då är detta ett fornminne och ägare är staten.
   
 41. M
  Mortsken ·
  Om huset är till salu, så finns ju alla möjligheter för dem att köpa tillbaka huset och kassaskåpet.
  Bara för dem att vinna budgivningen :)

  Ofattbart att ni låtit ett låst kassaskåp så kvar olåst i 13 år.
  Jag hade öppnat det omedelbart efter tillträde.
   
 42. Aleta
  Aleta ·
  Ofattbart vad många i den här tråden som bara tänker på vinning och inte alls kan tänka sig att vara generösa och göra det som är moraliskt riktigt. :(
   
 43. J
  JohanLun ·
  Jösses, låt dem ta innehållet mot att ni får nyckeln. Skåpet är väl ert men troligen är innehållet personligt. Om det är kontanter eller värdesaker så gör upp att ni antingen får del av värdet eller de betalar en hyra för de fått förvara detta. Givetvis får de välja på detta innan skåpet öppnas. Tex 1500kr i hyra eller 1/3 av uppskattat värde.
   
 44. M
  Mortsken ·
  Efter jag hade öppnat kassaskåpet (för 13 år sedan) så hade jag självklart lämnat innehållet till säljarna om detta var av affektionsvärde.
   
 45. Snigla
  Snigla ·
  Hade de velat ha kassaskåpet eller innehållet hade de tagit det vid försäljningen av huset (oavsett nyckel eller ej).

  De har trots allt sålt innehållet annars! Som att komma i efterhand när man hittat den borttappade husnyckeln och säga att man vill ha huset tillbaka..

  Helt orimligt på alla vis! Det som skulle ha skett är att den som hittade nyckeln skulle ha gett tillbaka den till den nya rättmätigare ägaren direkt.

  Sedan är det upp till nuvarande ägaren att se efter vad som finns i skåpet (om denne inte redan gjort det..) och efter det avgöra om denne vill ge (eller visa) något till den ursprungliga ägarens arvingar (kan ju finnas något papper/bild av mer sentimentalt värde för den tidigare ägarens familj..).

  Men man gör som man vill med saker man köpt.
   
 46. A
  Argastesnickaren ·
  Hur kan det vara moraliskt riktigt att först sälja hus och kassaskåp för att 13 år senare vilja ha vissa saker tillbaka.
  Kolla 13 år tillbaka vad ni själv gjorde vid denna tidpunkt.
  13 år är väldigt, väldigt lång tid att ha några krav på något som man sålt!!!
   
 47. AndersMalmgren
  AndersMalmgren ·
  @InsidersUnited

  Hoppas du lät någon vuxen titta på innehållet först så du inte gjorde papperflygplan av värdepapper :)
   
 48. Aleta
  Aleta ·
  Det är inte en fråga om att ha några krav!
  Arvingarna har hittat en nyckel och det finns saker som har tillhört den avlidne som säkerligen har betydelse för dem och inte för någon annan.
  Sätt dig i deras situation ett ögonblick.
  Vad spelar det där innehållet för roll för den nuvarande ägaren utom att var snål och girig och vilja få saker för egen skull.
  "Det är mitt!" "Ingen annan ska få."
  Folk är så grymt egoistiska så det finns inte.
  Det enda riktiga är att låta dem få innehållet och sedan behålla nyckeln så har man ju fått en tillgång, nämligen ett fungerande kassaskåp.

  Om man nödvändigtvis måste tjäna pengar på alla andra får man väl be att få "hittelön" (vad är det? 10%) det är det enda som är det minsta rimligt i form av ersättning.
  Detta är förstås om man vill vara en bra människa som bidrar till att världen i stort blir bättre.
  Goda gärningar sprider sig.
   
 49. M
  Mortsken ·
  Det rimliga är väl snarare att de får köpa tillbaka grejerna för marknadsvärde om de vill ha dem. De har ju sålt dem för 13 år sedan.
   
 50. Aleta
  Aleta ·
  Har man inte haft tillgång till de där sakerna på 13 år så spelar de ju uppenbarligen ingen roll i ens liv.
  Låt arvingarna få dem!
   
 51. Staffans2000
  Staffans2000 ·
  Så låg det guldtackor för tio millioner, så skulle det inte spela någon roll för dig?

  Själv tror jag att jag skulle sagt att jag tar nyckeln och det som är värdelöst för mig, får de. Övrigt värdefullt jag ej vill ha, får de köpa.

  Det är lätt att vara generös med andras pengar på ett forum. I verkligheten växer hornen snabbt fram i pannan.

  Även med nyckeln, är kassaskåpet värdelöst, annat än som brandskydd.

  Staffans
   
 52. Aleta
  Aleta ·
  Jag skulle gärna vilja ha guldtackor för tio miljoner, men om jag nu verkligen tror det så hade jag kanske öppnat kassaskåpet på 13 år?
  Och jag hade varit glad för en hittelön på 10% av tio miljoner.
  Hade scenariot varit omvänt och jag varit den som fått tillgång till min släktings prylar av en snäll person så hade jag lätt delat 50/50 på de tio miljonerna.
  Om alla är generösa och gör vad som "är rätt", tänk vilket trevligt samhälle vi skulle ha då. :)
   
 53. J
  Jompa94 ·
  Alltså alla orimliga åsikter i denna tråd. Det är väl självklart att skåpet med innehåll tillhör den nuvarande ägaren. Tänk om köparen hade köpt fastigheten i spekulation att kassaskåpet nog minsann innehåller några hundra tusen kronor, menar ni då också på allvar att köparen inte har rätt till pengarna - bara pga säljarna har varit för lata (eller vad det nu kan ha berott på) för att inte själva intressera sig för skåpets innehåll när det fortfarande var i deras ägo? Sluta vara orimliga.
   
 54. Aleta
  Aleta ·
  Det är självklart att det tillhör ägarna av huset!
  Förmodligen är det bara en massa papper och annat som har värde för släktingarna.
  Det moraliskt riktiga är ändå att låta arvingarna få dessa saker.
  Alla bara stirrar sig blinda på att de ska bli rika.
   
 55. Aleta
  Aleta ·
  Det är tråkigt att du, Jompa94, tycker att det är orimligt att vara empatisk och medmänsklig. :(
   
 56. J
  Jompa94 ·
  Det kan väl självklart vara så att det är schysst att låta arvingarna få saker som inte är av värde för den nuvarande ägaren, men arvingarna har (möjligtvis med något undantag) ingen som helst juridisk rätt till något i skåpet.
   
 57. Aleta
  Aleta ·
  Nej, de har ingen juridisk rätt, men jag (och många med mig, tro't eller ej) anser att ägaren har en moralisk plikt.
  Ett samhälle blir inte bättre än alla som det består av. Är folk schyssta, samarbetsvilliga och generösa så mår alla bra.
   
 58. A
  Argastesnickaren ·
  Aleta så här detta skriver du.

  Har man inte haft tillgång till de där sakerna på 13 år så spelar de ju uppenbarligen ingen roll i ens liv.
  Låt arvingarna få dem!

  Detsamma gäller ju för arvingarna.
  Dom ärvde detta för 13 år sen och uppenbarligen spelade det ingen roll för dom heller för då skulle dom tagit hand om det när dom fortfarande ägde dessa saker.
  Tyvärr för dom så har dom sålt dom!!!!!
  Vad är det som är så svårt att förstå????
  Att dom kan få saker utan värde för någon annan än dom själva har ju ingen nekat till.
  MEN. Allt av värde som dom faktiskt har sålt utan att bry sig om för 13 år sen tillfaller den som äger dom nu.
  Deras chans försvann när dom sålde huset med dom saker som fanns i det då!!!!
   
 59. Aleta
  Aleta ·
  Det är mer sannolikt att kassaskåpet innehåller något som arvingarna/släkten faktiskt har saknat än de som köpte huset.
  Trådstartaren verkar inte vilja lämna ut något av innehållet.
   
 60. Aleta
  Aleta ·
  Och jag argumenterar inte för vad som är juridiskt rätt utan för vad som är hyggligt och medmänskligt.
   
 61. Keiller
  Keiller ·
  Det är mer sannolikt att skåpet är tomt. Annars hade ju förra ägaren tagit det med sig när han sålde eftersom skåpet i sig inte är värt ett skit utan nyckel.
   
 62. A
  Argastesnickaren ·
  Hur kan du skriva att det är något dom saknar???
  Det är återigen 13 år sen dom sålde och då saknade dom tydligen inte dessa för då skulle dom tagit hand om sakerna och inte sålt dom!!!
   
 63. U
  Unikt namn ·
  Det lilla shurgard förrådet på 1.5kvm kostar ca 400kr/mån. Det blir 62000 på 13år.

  Är det medmänskligt att förvara ett kassaskåp hos någon annan i 13år utan att vilja göra rätt för sig? Det är ju 100% säkert att skåpet lämnades eftersom det vid tillfället ansågs värdelöst och bara omständligt att flytta...
   
 64. Handyman 1
  Handyman 1 ·
  Det som är svårast att förstå är att skåpet inte öppnats för lääänge sen! av den anledningen förstår jag inte varför man motsätter sig de anhörigas önskan nu?
   
 65. Staffans2000
  Staffans2000 ·
  Därför att det inte är deras business.
  Vilka andra inventarier ingår?

  Staffans
   
 66. Handyman 1
  Handyman 1 ·
  Ja,för mig får dom gärna behålla skåpet,vill dom ha det bara ståendes(oöppnat)är det väl deras business,det kan jag hålla med om! dock inte förstå:)
   
 67. Snailman
  Snailman ·
  Det kanske är ett datorminne med Bitcoin på, för att köpa sig lite pizza?
  Det var någon som köpte pizza för 100 000 Bitcoin för en del år sedan, de skulle visst vara värda 30Miljarder i dag.:rofl:
   
 68. Keiller
  Keiller ·
  Det kanske är den pizzan som ligger i skåpet?
   
 69. E
  Erdball82 ·
  Blir det inte attraktivare och sälja huset med användbart kassaskåp? Jag hade försökt göra en deal med dom. 5000kr och nyckeln mot innehållet.
   
 70. Snigla
  Snigla ·
  Jag har en gammal kista jag värderar högt, alltså den är inte direkt ”dyr” el ärvd el så.. jag bara tycker om den! Jag övertalade min morfar att jag skulle få den (han köpte el bytte till sig den i sitt företag när jag var yngre).

  Den var låst och det fanns ingen nyckel.. man vill heller inte ha sönder låset el kistan.. vi försökte pilla upp det med diverse tillhyggen.. och tillslut efter 5 år tog vi den till en låssmed - de fick ha den i en vecka.. men kunde inte få upp den heller ! (Fortfarande samma premisser - inga skador på lås/kista).

  Jag fick kistan och jag har den än - typ 25 år senare.. fortfarande låst och fortfarande prasslar ett papper eller nått på insidan när man flyttar runt den! :D:cool:
   
 71. Handyman 1
  Handyman 1 ·
  Är det ett "franz jäger" vet ni ju vem man ringer...
   
 72. Jonatan79
  Jonatan79 ·
  Haddirajja!
   
 73. Handyman 1
  Handyman 1 ·
  Ja,det vore ju ett "avslut" på problemet iaf! :crysmile::crysmile:
   
 74. Mikael_L
  Mikael_L ·
  Japp, den 22 maj 2010. Den 22 maj kallas också "The bitcoin pizza day" och firas av de inbitna.
  Det var den första (kända) kommersiella affärstransaktionen som gjordes med bitcoin. Programmeraren Laszlo Hanyecz köpte två pizzor för 10.000 bitcoin. Han köpte mer pizza samma år för bitcoin, totalt 100.000 bitcoin sägs det.
  Lazlo säger sig inte ångra sig, men å andra sidan, vad ska han annars säga. :)
   
 75. K
  Kirre2 ·
  Jag skulle tycka att det vore värt en hel del att få nyckeln till skåpet. Det är ju guld att ha ett kassaskåp hemma, medan ett kassaskåp utan nyckel ju bara är en belastning.
  Och får man inte nyckeln har man ju ändå inte tillgång till innehållet om man inte bryter sig in, vilket man borde gjort för länge sen, som påpekats.
   
 76. Staffans2000
  Staffans2000 ·
  Kassaskåpet är lika värdelöst med nyckeln. För du vet inte om det finns kopior.

  Staffans
   
 77. C
  cpalm ·
  Fast med nyckel kan man ju lätt öppna skåpet och byta lås.
   
 78. prototypen
  prototypen ·
  Jag tittade in i mitt eget kassaskåp, där finns INGET av värde för någon annan, foton, pass och en del programvaror, ligger ett skuldebrev där också. Nästa ägare skulle bli grymt besviken att bryta upp skåpet. OM jag någonsin säljer så får vi tömma skåpet och mot lite ersättning lämna över det 2 nycklar som finns. Ett brandsäkert skåp är en tillgång även om det skulle finnas fler nycklar. Pengar förvarar man bättre på banken.

  Protte
   
 79. tveksamt
  tveksamt ·
  Säg inte det, svenska pass säljs tydligen för ganska höga summor. Vad jag förstår är de rätt attraktiva för de tillåter inresa i väldigt många länder.
   
 80. K
  Kirre2 ·
  I mitt kassaskåp har jag smycken, reservnycklar till bilen och andra saker, viktiga papper, pass, kontanter mm. Egentligen struntar jag i om det finns nycklar på drift, även om jag inte tror att det gör det. Sannolikheten för att en tjuv skulle få tag på en nyckel och förstå att den går till mitt skåp är ganska liten. Och det är ändå mer riskabelt att ha de sakerna löst i huset.
   
 81. topsiekret
  topsiekret ·
  Är det inte så att kassaskåpsägaren bodde där för 13 år sen? Sen har det varit en ägare imellan och nu nuvarande ägare, som köpte 2013. Som i sin tur ska sälja igen...
   
 82. A
  Argastesnickaren ·
  Nissens.
  Läs själv första inlägget!!!
  Står klart och tydligt att skåpet stod där när förra ägarna köpte det av arvingarna.
  Dvs att huset bytt ägare 2 gånger och nu efter 13 år kommer dom och vill ha saker som dom faktiskt har sålt!!!
   
 83. K
  Kirre2 ·
  Det är väl bara att låta dem hämta grejerna i skåpet mot att man får nyckeln. Vad är alternativet, att sälja med ett låst skåp? Då är det väl bättre att låta släktingarna få vad som finns där. Eller att bryta sig in i skåpet och få ett trasigt skåp inför försäljning?
  Varför har man i så fall inte brutit sig in tidigare?
   
 84. M
  mathiash77 ·
  Om säljarna nu var enormt intresserade av innehållet i kassaskåpet vid försäljningen finns det inget som hindrade dem från att ta dit en låssmed eller på annat sätt öppna skåpet.

  Vid försäljningen övergår ägandet av skåp och innehåll till köparen om inget annat skrivits.

  Personligen skulls jag bjudit in säljaren och informerat om ägandeskapet men även informerat att personliga saker som bilder och brev givetvis kan lämnas över. För övriga saker som eventuellt kan finnas i skåpet föreslår du att dela på innehållet då du nu slipper skaffa fram en låssmed och ny nyckel.
   
 85. J
  Jeppenedved ·
  Personen som gjort av med nyckeln och vet vad skåpet innehåller har valt att skänka bort skåpet istället för att öppna det med hjälp av låssmed.... Antagligen är för inget av något jättevärd.
   
 86. P
  pmd ·
  Arvingarna har redan fått dem, men ville uppenbarligen inte ha dem eftersom de sålde dem.
   
 87. Aleta
  Aleta ·
  Var det verkligen arvingarna som sålde huset? Det som hade nyckeln dog ju för "några år sedan" enligt trådstarten.
  Om skåpet innehåller något så är det antagligen lite foton och papper som bara är intressanta för arvingarna.
  Jag förstår inte att man inte bara lämnar över det och blir glad för att nyckeln är hittad så man får ett fungerande kassaskåp.
   
 88. A
  Argastesnickaren ·
  Det är ju självklart att det är arvingarna som sålt huset!!!!
  Vem skulle annars sälja huset????
  Grannen?????
  Sen så håller väl alla med om att skulle det visa sig finnas personliga saker utan värde för någon annan så självklart ge till dom men allt av värde har dom bevisligen sålt och har inte någon rätt till.
  Hur länge tycker du att efter man sålt något så kan man kräva tillbaka sakerna som man sålt???
  1 år??
  2 år???
  15år????
  För evigt????
   
 89. harry73
  harry73 ·
  Gubben sålde huset för 13 år sen till förra ägarna och lämnade kvar kassaskåp. För 3 år sen sålde förra ägarna huset med kassaskåpet till ts
  Gubben dog nyligen och nu hittade en arving nyckeln till kassaskåp och vill ha innehållet.
   
 90. P
  pmd ·
  Ja, så var det förstås (originalfrågan är lite svårtolkad pga konstig stavning).

  Då finns det ju ingen som kan "få tillbaka" varken kassaskåpet eller dess innehåll.

  Men allt som man hittar i skåpet som man inte vill ha kan man skänka till säljarens arvingar istället för att slänga.
   
 91. F
  fsn ·
  ... och så ligger det en ihoprullad Anders Zorn och 50kg Nazistguld i kassaskåpet. Nä, det är nyckel i utbyte mot affektionsvärde som gäller. Är skåpet fullt av Rolexklockor så tillfaller det nuvarande ägaren. Jag har hört talas om ett kassaskåp som öppnades efter en bodelning och det visade sig innehålla 0,9 milloner i 10-tusenlappar...... många år efter att dessa var giltiga. Men det löste sig tydligen.
   
 92. yonna
  yonna ·
  Den enklaste - och moraliskt snyggaste lösningen - är väl ändå att låta de tidigare ägarna få tillgång till innehållet i utbyte av nyckel. Skåpet (inkl nyckel) kan ha ett visst värde vid husförsäljningen.
   
 93. F
  fsn ·
  Moraliskt snyggaste..... Det är 2021 nu och det finns ingen moralisk rättvisa kvar. Frågan är fö juridiskt ställd och i juridiken existerar inte det ”moraliskt snyggaste”.

  Det moraliskt snyggaste är fö bara ok så länge det inte råkar ligga nåt extremt värdefullt utan affektionsvärde i skåpet. I det läget skulle jag kalla det ”årets sämsta beslut”.
   
 94. harry73
  harry73 ·
  Eller så öppnar man med hjälp av låssmed och arvingarna får tillgång till det man själv tycker är värdelös mot betalning av låssmedskostnaden.
  Sedan är det moraliskt rätta såklart att ge arvingen möjlighet att överlämna nyckeln för att slippa låssmedskostnaden.

  se till att bevaka kassaskåpet på visningen så att inga arvingar kommer in med nyckel.
   
 95. Aleta
  Aleta ·
  Jag håller helt med yonna!
  Och du, fsn, det finns visst moralisk rättvisa kvar. Vi finns som kämpar för att sunt förnuft och etik och moral ska segra!
   
 96. A
  Argastesnickaren ·
  Du skriver att sunt förnuft, etik och moral ska segra.
  Är det sunt förnuft att sälja något som man vill ha kvar???
  Är det etik och moral att komma och vilja ha något tillbaka som man sålt?????
  Är inte sanningen att det hade kostat dom pengar att öppna kassaskåpet för 13 år sen och då var dom inte intresserade????
  Nu när huset är sålt 2 gånger och på väg att säljas igen så hittar dom en nyckel och då vill dom ha något gratis som dom inte ville ha om det hade kostat något!!!!
  Som sagt inte min syn på sunt förnuft, etik och moral;);)
   
 97. Aleta
  Aleta ·
  Ni var det ju en gubbe som sålde skåpet och inte arvingarna, det har vi konstaterat.
  De som hittat nyckeln har förmodligen inte alls "krävt" något utan vänligen frågat om de inte kan få innehållet i gubbens kassaskåp.
  Superenkelt, man säger ja, och får nyckeln.
  Känner man sig orolig över att det skulle vara värdesaker så får man säga till dem att, eventuella värdesaker kan de få köpa.
  Känner man sig generös så får de även dessa eventuella (med största sannolikhet obefintliga) värdesaker.
  Varför bråka?
  Man vill ju ändå ha nyckeln.
   
 98. Nötegårdsgubben
  Nötegårdsgubben ·
  Jag är fascinerad att det fortfarande förs en diskussion helt utifrån premissen att skåpet fortfarande är orört.

  Själv tror jag att skåpet redan är öppnat och länsat och frågeställaren bara är lite orolig att någon annan har rätt till de guldsmycken han stampat på sen länge.
   
 99. A
  Argastesnickaren ·
  Gubben som sålde var ju bevisligen arvinge eller hur????
  Om han inte var arvinge hur kunde han sälja huset???
  Sen så är nog alla hittills överens om att personliga saker utan värde självklart kan lämnas utan kostnad till släktingarna.
  Jag har skrivit detta flera gånger redan eller hur;)
  Men värdesaker som förmodligen inte finns där har dom missat sin chans för 13 år sen!!!!
   
 100. S
  Sackaros ·
  De får väl köpa huset om de vill åt innehållet, gör det till en grej i säljannonsen... Kassaskåp som kan innehålla en skatt - eller ingenting.
   
 101. F
  fsn ·
  Jag tror Nötegårdsgubben har rätt, Naziguldet är sålt för flera år sen.

  Och alla som bubblar om etik och moral.... Absolut, en kanske inte när frågeställningen är ur ett juridiskt perspektiv för det är inte samma sak.
   
 102. J
  Jeppenedved ·
  Skåpet är ditt! Ta hjälp av låssmed och ta vad du vill ha och ge resten till arvingarna.
   
 103. AndersMalmgren
  AndersMalmgren ·
  Snittsvensken har inget av värde, så man undrar ju lite vad innehållet är, v var befinner sig huset? Djursholm? Bromma? Lidingö, då kan det ju faktiskt finnas saker av värde där :)
   
 104. P
  pmd ·
  Det är inte moraliskt rätt att kräva att få något man inte äger, aldrig har ägt och framförallt aldrig har ärvt.
   
 105. J
  Jeppenedved ·
  Han har ju köpt huset med innehåll.
   
 106. J
  Jeppenedved ·
  Aah, du syftade på arvingarna.... My bad!
   
 107. J
  Jompa94 ·
  Bara för att också ytterligare förtydliga i begreppsförvirringen: De s.k. "arvingarna" är ju per de facto inte arvtagare till någon del av fastigheten eller dess innehåll iom att den såldes innan arvet skulle delas upp.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Dolt fel i avlopp?

  Hej. Har köpt ett hus byggt 1946. Dödsbo. Huset var besiktigat av Anticimex innan försäljning. Deras besiktningsman ringde även till mig och framförde att huset var ovanligt bra för att vara så...
 2. Köpt en villa med låst kassaskåp

  I 2013 har vi köpt en villa. I källaren fanns en kassaskåp. Det är löst och av de som vi köpte huset från fick vi veta att skåpet överlämnades till de när de köpte huset på grund av att de inte...
 3. Firma är borta när vi behöver åberopa garanti på utfört arbete

  Hej, För ett år sedan anlitade vi en firma för markläggningsarbete i vår trädgård. De påtalade att de lämnar 3 års garanti på utfört arbete och åtgärdar eventuella sättningar eller dylikt som kan...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Claes Blåe
  Advokat Claes Blåe vid Advokatbolaget Claes Blåe svarar på frågor om fastighetsrätt, bostadsrätts-juridik, avtal, dolda fel, mm.

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.