Byggahus.se

Kan jag sälja fastigheten anonymt?

Besvarad 27 jan 2020 av Claes Blåe

 1. Hej, hur kan jag vara anonym vid en fastighetsförsäljning? Vill inte att alla nyfikna ska se vad jag får för fastigheten. Dessutom öppnar det för bedrägerier då det marknadsförs hur mycket pengar jag fått.
   
 2. Svar

 3. Sedan länge finns det formkrav i Jordabalken (JB), som reglerar det som måste finnas med i ett köpekontrakt avseende en fastighet, för att köpet skall vara lagligt och gå att registrera, så att köparen kan erhålla lagfart på fastigheten. JB 4:1 första stycket.

  -Köpekontraktet skall skrivas under av säljaren och köparen
  -Avtalad köpeskilling
  -Överlåtelseförklaring från säljaren


  Namnunderskrifterna skall givetvis korrespondera med angiven lagfaren säljare, och köpare i köpekontraktet. Fastighetsköpet kan i och för sig handläggas av ett ombud, men både säljare och köpare måste anges vid namn i köpekontraktet. Ofta anges också personnummer. För att köparen skall kunna ehålla lagfart skall köpekontraktet sändas in till Inskrivningsmyndigheten, för att han efter beviljad lagfart rättsligt kan förfoga över fastigheten, och köpekontraktet blir då med sitt innehåll en allmän handling. Man kan tänka sig att en annan skapad rättsfigur kan stå som säljare, till exempel ett aktiebolag, men genom de registreringsförfanden vi har i Sverige går det att ta fram registeringshandingar som namnger styrelsen och andra i aktiebolaget.

  Skulle säljare och köpare avtala om annan köpeskilling vid sidan av köpekontraktet, så är det avtalet ogiltigt. JB 4:1 andra stycket.

  Med detta sagt är det alltså svårt att lagligen överlåta en fastighet anonymt, och med hemlig köpeskilling i Sverige.

  Med vänlig hälsning

  Claes Blåe
   
  Claes Blåe

  Claes Blåe

  Advokat

 4. Kommentarer

 5. O
  OskarL ·
  Om du kan utföra affären som en fastighetsreglering istället kommer det inte i tidningarna. Men det bygger på att det finns någon annan fastighet att reglera mot som en potentiell köpare kan äga. Då står det inte hur mycket du fick.
   
 6. E
  ecb182 ·
  Om ett aktiebolag äger fastigheten säljer man bara aktierna i bolaget. I det fallet blir det ingen överlåtelse. Men det bygger ju som sagt på att ett bolag redan står som ägare.
   
 7. G
  GustavW ·
  Precis som OskarL skriver så är fastghetsreglering en väg. Stycka av en del av fastigheten till en ny och sälj den billigt och offentligt, sedan slår man ihop fastigheterna. Det kostar dig nog 50kkr till lantmäteriet, frågan är väl om det är värt det.
   
 8. L
  Lewdis ·
  Nu vet jag inte hur väl man vill dölja priset. Men är det inte så att mäklarna delar med sig av sin statistik. Bara genom att säga nej till detta kommer det inte i tidningarna eller som statistik online. Många hus som saknar pris trots försäljning. Sedan går det naturligtvis att begära ut, inte så många som gör detta utan anledning inbillar jag mig.
   
 9. Z
  ziah75 ·
  @Lewdis Booli hämtar sina uppgifter om försäljningspris för fastigheter från Lantmäteriet (först från mäklare om uppgiften finns där). Man kan be mäklaren att inte publicera, men inom ca 3 månader så hamnar uppgiften således ändå online.
   
 10. L
  Lewdis ·
  @ziah75 tack då fick jag förklaringen varför vissa försäljningar saknas i Booli. Tycker dock det är även några år gamla priser som saknas. Kanske andra anledningar där.
   
 11. D
  Daniel 109 ·
  Bostadsrätter finns inte på samma sätt. Är det sådana du saknar?
   

De senast besvarade frågorna

 1. Befintlig grund ej utförd enligt ritningarna på huset.

  Hej! Köpte ett hus i oktober 2019 och upptäckte ganska snart att golven vid bärande vägg hade sjunkit. Överlåtelsebesiktningen upptäckte det inte och inte heller att grundkonstruktionen inte är...
 2. Garanti glaserat taktegel

  Hejsan! 2012 la jag om mitt tak hemma på huset, Eftersom jag la det själv så tog jag lite dyrare tegelpannor (glaserade takpannor). Nu 6-7 år senare så har pannorna börjat gå sönder...
 3. Tvist mellan en byggare och mig som kund som han hävdar att jag kommer förlora i rätten.

  Hej! Undrar om det är stor risk att man som privatperson inte har en chans mot en byggfirma i rätten och det kan påverka negativt för mig? Han är enmansföretag och skulle bygga min altan bara i...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Claes Blåe
  Advokat Claes Blåe vid Advokatbolaget Claes Blåe svarar på frågor om fastighetsrätt, bostadsrätts-juridik, avtal, dolda fel, mm.

Läs mer