Byggahus.se

Hussvampssanering täckt av konsumenttjänstlagen?

Besvarad 14 jan 2020 av Claes Blåe

 1. Hej Claes!

  Jag har köpt ett 70-talshus som jag flyttade in i den 28'e Juni. 2 månader senare upptäckte vi att det tryckt hussvamp från under en påbyggnadsdel upp genom golvlisterna.
  Vi har nu reklamerat detta som dolt fel och jobbar mot den dolda fel försäkring som säljarna täckte vid försäljning.

  Min egentliga fråga, för vi alla vet ju hur envis en hussvamp kan vara: Om jag tar in en saneringsfirma som gör arbetet med rivning/sanering, sen tar jag in en byggfirma som gör återuppbyggnad samt att man löser det problem som orsakat hussvampen. Kan jag åberopa KTjL (17§) om svampen skulle dyka upp igen under en 10-årsperiod? Eller är det svårare att säga än så?

  Med vänlig hälsning
   
 2. Svar

 3. Om det gäller så kallad äkta hussvamp är det känt att den är svår att komma till rätta med. Det står också klart att den svampen kräver en särskilt fuktig miljö för att frodas. Jag förmodar att du reklamerat saken till säljaren som är din motpart, med grund i köpekontraktet. Det är säljaren som har dolda fel försäkringen, och som har ett avtal med det försäkringsbolaget. Du har troligen även kontaktat ditt eget försäkringsbolag för villa/hem.

  Konsumenttjänstlagen gäller arbete även på fast egendom, och här blir det ju fråga om utrivning, sanering och återställande. I och med att KTjL är tillämplig gäller även lagens felregler. Den eventuella komplikation jag genast kan se om svampen skulle återkomma, är att klarlägga om svampsporer funnits kvar efter saneringen, eller om förutsättningarna för tillväxt uppkommit på nytt. För arbete utfört på byggnader räcker felreglerna upp till 10 år efter uppdragets slutförande, om inte längre garantier lämnats. Ytterligare gränsdragning för ansvaret kan uppkomma om du anlitar en firma för saneringoch en firma för återställande.

  Jag skulle något år efter åtgärdandet låta ett fuktspecialiserat besiktningsbolag noga granska golv/väggar och dess delar, inklusive en mykologisk undersökning, för att säkerställa att svampen och den riskabla miljön verkligen försvunnit.

  Jag hoppas detta hjäpte dig något, hälsar

  Claes Blåe
   
  Claes Blåe

  Claes Blåe

  Advokat

De senast besvarade frågorna

 1. Skada på villa före tillträde

  Hej, vi köpte en villa i feb förra året. Innan tillträdet förstördes entrétrappan genom att säljarens flyttfirma backade på den och 2 stenar sprack. Säljaren meddelade oss detta och att...
 2. Hussvampssanering täckt av konsumenttjänstlagen?

  Hej Claes! Jag har köpt ett 70-talshus som jag flyttade in i den 28'e Juni. 2 månader senare upptäckte vi att det tryckt hussvamp från under en påbyggnadsdel upp genom golvlisterna. Vi har nu...
 3. Byggel - vill vi ska betala "symbolisk summa"

  Hej, vi flyttade in i vårat nybyggda hus för 2,5år sedan. Det har varit strul med lite ditt och datt men löst sig efter med ganska mycket bök. Dock har byggaren aldrig satt på ett elskåp på huset...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Claes Blåe
  Advokat Claes Blåe vid Advokatbolaget Claes Blåe svarar på frågor om fastighetsrätt, bostadsrätts-juridik, avtal, dolda fel, mm.

Läs mer