Byggahus.se

Hantverkarformuläret lämpligt?

Besvarad 14 nov 2023 av Claes Blåe
Vi kommer ta in en firma för att ta bort mossa på takpannor, behandla mot ny påväxt, byta ut skadade takpannor, samt största delen av totala jobbet/offerten: Lägga nockband/nocktätning på villa och garage (saknas, var tydligen inte norm när huset byggdes). Skulle man hitta skador/annat som behöver göras under arbetets lopp, antar vi att vi kommer låta företaget hantera detta, då de också jobbar med kompletta takomläggningar (inte bara rengörning och nockband).

Är det lämpligt att använda Hantverkarformuläret-17 för ett sådant uppdrag? Eller finns det något annat formulär som är mer lämpligt?

Företaget säger att de "inte så ofta" använder Hantverkarformuläret-17, och säger att för dem räcker det med att vi bekräftar beställningen med vändande mail. Men det känns lite "tunt", tycker vi, för offerten var bara några få rader i ett mail, och företaget har inte besiktigat taket innan offerten. Företaget verkar seriöst och bra, har många fina omdömen på bl.a Reco, så vi känner oss inte oroliga för att de inte skall veta vad de håller på med. Men det känns ändå lite konstigt att inte skriva någon form av avtal - det är trots allt taket på huset det handlar om. Eller är vi "nojiga"?
 

Svar

Er fråga gäller underhålls- och reparationsarbeten på fast egendom.

Hantverkarformuläret är framtaget av Konsumentverket, Villaägarnas Riksförbund och Sveriges Byggindustrier. Man kan säga att ett av huvudsyftena med formuläret var att underlätta för Konsumenten (Beställaren) och Näringsidkaren (Hantverkaren) att tydligt visa vilken typ av avtal som egentligen ingåtts och vilket avtalsinnehållet är. När man läser formuläret så ser man alla de punkter som skulle kunna bli tvistiga med blott ett muntligt avtal.

Man brukar säga att Konsumenten har ett visst underläge mot Byggaren; helt enkelt därför att den sistnämnde kanske ingår flera avtal i månaden medan Konsumenten möjligen ingår några få avtal över tid. Hantverkarformuläret är ett starkt dokument eftersom tvister om vad som muntligen avtalats eller några få mail hit och dit, är vanliga. Om formuläret undertecknats av båda parter har innehållet ett starkt bevisvärde rörande det som avtalats. Återigen; Byggaren är professionell och har ofta stor kunskap inom sitt verksamhetsfält, och jag vet sedan länge att en del hantverkare inte föredrar det aktuella formuläret, utan föredrar mail och muntliga kontakter.

För den här typen av arbeten är Konsumenttjänstlagen och Hantverkarformulärets medföljande allmänna bestämmelser tillämpliga. Jag brukar alltid rekommendera mina klienter att använda Hantverkarformuläret vid reparationer och underhåll av småhus och andra boenden. Jag bedömer att ni har tänkt helt rätt och formuläret kan bli guld värt i ett senare läge.

Med vänlig hälsning

Claes Blåe
 

Kommentarer

snespikaren ·
Rådet är rätt till 100%!
Men beställaren måste tänka igenom vad som skall stå mycket noga.
 

De senast besvarade frågorna

Är det lagligt för ett företag att skicka sms om besök?

30 nov 2023
Hej! Har fått ett sms från ett litet enmansföretag som säger sig ska installera solceller i vårt område och aviserar att han ska komma förbi oss och några grannar och visa några grejer. Är det...

Taket är fuskbytt - dolt fel?

10 nov 2023
Hej! När jag köpte mitt hus 2018 så var en av fördelarna att taket var bytt 2017. Jag var mycket nöjd med detta, fram till en dag då jag behövde göra ett ingrepp i taket. Då upptäckte jag att...

Grannens björkträd fäller mängder av frön

28 okt 2023
Hej! Har en granne som har ett björkträd framför sitt hus i anslutning med mitt hus och den fäller massvis av björkfrön så att hela gatan är full av frön. Fröna blåser in hem till mig, hela...

Fråga experten

Claes Blåe

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.