Byggahus.se

Grannens björk fäller mängder på vår trädgård

Besvarad 4 okt 2019 av Claes Blåe

 1. Hej,

  Vi har en granne som har en stor o gammal björk. Den fäller oerhört mkt på vår trädgård uteplats, man får mängder av detta på sig , det går inte att sitta ute utan att detta faller på en. Finns det ngt man kan göra husen har stått här lika länge sedan tidigt 1900 tal.

  Mvh Håkan o.
   
  Redigerat av moderator 7 okt 10:36
 2. Svar

 3. Den gamle kloke lagstiftaren har förutsett dessa situationer, och rättsförhållandet mellan grannar regleras i Jordabalkens JB 3:1 innebär att fastighetsägare ska ta skälig hänsyn till omgivningen. Du nämner inte om någon gren sträcker sin in på din mark.

  Men Jordabalken är mer precis än så i 2§: "Tränger rot eller gren in på fastighet från område intill denna och medför detta olägenhet för fastighetens ägare, får denne taga bort roten eller grenen." Din granne skall först få chansen att åtgärda olägenheten, enligt fortsättningen i paragrafen.

  I det fall grenar inte sträcker sig in på din mark finns ingen rättslig möjlighet att börja kapa grenar. Jag skulle diskutera saken med grannen i god grannsämja, hänvisa till 1§ (grannen tar inte skälig hänsyn) och tolka den 2§ i vid bemärkelse, i och med att olägenheten i alla fall finns där, och måste åtgärdas på något sätt. Ett klassiskt fall är att löv och annat faller ner på en annars välskött gräsmatta.

  I diskussionen skulle du kunna nämna att du över tid drabbas av kostnader för undanröjande av löv och annat från björken, i form av till exempel egen nedlagd tid, eller ersättning till trädgårdsmästare. Jag har sett rättsfall där en drabbad granne vidtagit mera handfasta åtgärder på egen hand, men det kan vara brottsligt och leda till skadestånd till grannen.

  Med vänlig hälsning

  Claes Blåe
   
  Claes Blåe

  Claes Blåe

  Advokat

 4. Kommentarer

 5. E
  etompau ·
  Svårt läge. Små träd växer med tiden till stora, och är dom då placerade vid tomtgränsen uppstår de beskrivna problemet.
  Innehavaren av träden tycker säkert dom är fina och pryder sin plats, men grannen ser mest problem med löv och skräp.
  Min ovetenskapliga och helt lekmannamässiga uppfattning är att man får som granne till dessa träd, själv hantera löven som faller på ens tomt. Att börja leva runt med grannen om att denna ska ta hand om löven lär skapa mer problem än det löser.
   
 6. E
  evojenza ·
  Jag är lite inne på linjen att om det är så stort träd som det verkar så är jag övertygad om att trädet stod där när du flyttade dit. Alltså bör du ha sett det och dom flesta träd fäller sina löv på hösten.

  Jag personligen skulle inte klaga om min granne haft ett träd som är över 100 år gammalt. Vilken historia det bär på. Men givetvis föra en dialog med grannen om jag anser att det är till besvär.

  Summa summarum, trädet var där innan dig så anpassa dig efter det.
   
 7. T
  ToRy ·
  Just denna fråga har ju behandlats i otaliga trådar. Finns det något fall där grannen med träden på rättslig väg blivit ålagd att antingen åtgärda grundproblemet (fälla trädet/träden) eller stå för borttagandet av fallna löv hos grannen? Kan inte erinra mig om att det någonsin framgått...
   
 8. K
  källe ·
  hur kan man bli arg för löv ? hur sterilt vill ni bo ?
   
 9. W
  WilleR ·
  Just nu tycks trenden faktiskt vara "öppna landskap".
  Runtom oss har det fällts mängder med fullvuxna träd på villatomterna.
  Kortsiktigt tänk, man tycks inte var medveten om att det tar tid för ett träd att växa upp
  Vi har behållit alla våra.. (5000kvm tomt)
   
 10. Pytt
  Pytt ·
  Det står ju faktiskt inte att det är just löv det gäller, björkar fäller ju allt möjligt spännande, däribland pollen som verkligen är ett helvete att städa undan så jag förstår till viss del frustrationen. Det sagt, så har jag själv några ordentliga björkar på min tomt som också fäller allt möjligt på min egna uteplats, men jag tycker de är såpass vackra och gör nytta genom att suga upp en massa vatten ur tomten m.m så jag låter de stå och får helt enkelt städa mer under vissa delar av året.
   
 11. Nötegårdsgubben
  Nötegårdsgubben ·
  Det är intressant eller lite lurigt att advokaten är så öppen och positiv i sitt svar när det egentliga svaret på frågan (utöver rötter och grenar på den egna marken) är nej.
   
  Redigerat 8 okt 08:08
 12. V
  vedklyv ·
  Där jag bor finns inte björk inom synhåll, likväl får jag mängder av björkfrön som slår rot och som jag måste ta bort för att det inte ska bli en djungel. Vem ska jag anklaga?
   
 13. E
  etompau ·
  Bor i ett område med extremt mycket björkträd. Varje år är det samma visa; räfsa mängder av löv och rensar hängrännor etc.
  Sedan är det till att rycka upp björkskott mellan stenläggningen.
   
 14. M
  Maria T ·
  Har fem gamla ekar på min tomt, och ett antal yngre, samt några björkar, lönnar och stora tallar. Är bara så glad så länge grannarna på två nya tomter tvärs över vägen - där är det röjt och platt och stor gräsmatta - inte kommer och klagar på våra träd. Vi har bott här i snart 20 år, de flyttade in tio år senare och hade såklart möjlighet att se alla träd redan då, så jag skulle kunna argumentera mot eventuellt gnäll men det är ju trevligast om ingen granne tittar snett på annans tomt (och träd).
   

De senast besvarade frågorna

 1. Grannens björk fäller mängder på vår trädgård

  Hej, Vi har en granne som har en stor o gammal björk. Den fäller oerhört mkt på vår trädgård uteplats, man får mängder av detta på sig , det går inte att sitta ute utan att detta faller på en....
 2. Höjt pris utan förvarning

  Hej! Vi har totalrenoverat ett 20-talshus. Inför renoveringen tog vi in offerter för både interiör och exteriör. Exteriör utfördes enligt fast pris. Interiör skrevs först ett avtal om fast pris...
 3. Ej fick info om blåbetong i huset

  Hej Claes! Vi köpt nyligen ett hus med totalt renoverings behov, byggd 1960. Tillträde avtalat om 3 månader, fast vi fick låna / behålla nycklarna, det är en dödsbo. Vi upptäckte ( efter några...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Advokat Claes Blåe vid Advokatbolaget Claes Blåe svarar på frågor om fastighetsrätt, bostadsrätts-juridik, avtal, dolda fel, mm.

Läs mer