Byggahus.se

Försäkringsbolaget försöker förhandla med oss om dolt fel.

Besvarad 14 sep 2020 av Claes Blåe

 1. Hej Claes!
  Såg att vi nyligen fått svar på vår tidigare fråga
  Uppruttet tak med svart pch vitmögel, dolt fel?
  Dolda fel har efter mycket om och men gått igenom, först skyllde de på att ett parallelltak är en riskkonstruktion, sen efter en massa bråk och efter att jag bett om hjälp från olika håll godkände de det.
  Nu försöker de förhandla och erbjöd oss 175000!! Det är 28% av vad det kommer att kosta oss, en tillbyggnad från 2005... Sen när jag bråkat lite höjde de till 218 000, och efter ytterligare bråk från mig till 280 000.

  Sen blir det ju åldersavdrag sa de, men det kan inte bli mycket på 15 år sa jag. Bad att få prata med chefen på dolda fel. De hör väl av sig imorgon. Men vi har offerter på 620-709 000 och då förväntar vi oss att få mer än 280 000..
  Det tar så otroligt mycket energi att behöva bråka om såna här självklara saker, men antar att försäkringsbolagen försöker,,,

  MVH
  J och H
   
 2. Svar

 3. Det kan finnas anledning att mera allmänt redogöra för dolda fel försäkringar till undvikande av missförstånd. Bakgrunden är ju att säljaren av en fastighet försäkrar sig mot eventuellt kommande krav från köparen rörande dolda fel. Det är alltså säljaren som har försäkringsavtalet med försäkringsbolaget och det innebär rättsverkningar. Viktigt är att en reklamation (klagoskrift) alltid skall sändas till säljaren; inte till fastighetsmäklaren och inte till försäkringsbolaget. Köparen av fastigheten skall även rikta det ekonomiska kravet mot säljaren och ingen annan. Köparen har inget avtal med försäkringsbolaget, men däremot ett köpekontrakt med säljaren, och det avtalet blir då en grund för kravet mot säljaren. Försäkringsbolaget kan använda samma argument som säljaren för att skydda sig mot påstådda dolda fel.

  Om säljaren väljer att anmäla saken till sitt försäkringsbolag så ligger det beslutet på säljarsidan. Skulle försäkringsbolaget vägra att utge ersättning får processen fortsätta mot säljaren, och i slutändan kanske i tingsrätten.

  Om försäkringsbolaget tänker betala ut något från dolda fel försäkringen så förhandlar det av praktiska skäl direkt med köparen, och går inte omvägen via sin försäkringstagare säljaren. Det ligger i sakens natur att det kan uppkomma olika uppfattningar om åtgärdandekostnaden, och det är här bland annat åldersavdraget (standardförbättringen) kommer in i bilden. Det man alltid skall komma ihåg är att försäkringspengarna flyter in på köparens konto utan rättslig process mot säljaren och utan lång oviss väntan. Köparen skall ju inte behöva godta skambud, men bör förhandla och noga tänka över om det finns möjlighet att åtgärda felen runt det belopp försäkringsbolaget slutligen erbjuder, kanske med något eget kapitaltillskott. Försäkringsbolaget behöver alltså inte ersätta standardförbättring. En gammal advokatskröna lyder: "Ta pengarna och spring".

  Med vänlig hälsning

  Claes Blåe
   
  Claes Blåe

  Claes Blåe

  Advokat

 4. Kommentarer

 5. Appendix
  Appendix ·
  Offerter på 620-709 000 känns ju helt galet. Ska ni bygga guldtak? :D
   
 6. R
  rob_t_j72 ·
  Håller med, ta in fler offerter.
   
 7. P
  pellenyborg ·
  Håller med. herregud så sjuka offerter.
   
 8. useless
  useless ·
  Ersättningen man kan få för ett dolt fel är inte kostnaden för att åtgärda felet, utan mellanskillnaden till vad köpeskillingen/marknadsvärdet hade varit om felet varit känt.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Försäkringsbolaget försöker förhandla med oss om dolt fel.

  Hej Claes! Såg att vi nyligen fått svar på vår tidigare fråga Uppruttet tak med svart pch vitmögel, dolt fel? Dolda fel har efter mycket om och men gått igenom, först skyllde de på att ett...
 2. Huset jag köpte är belånat

  Hej, Jag köpte ett hus för 4 år sedan på ett privat sätt utan mäklare. Ett år senare upptäckte jag att huset var belånat med ett bolån som tillhör den förra ägaren. Banken begär nu via Kronofogden...
 3. Uppruttet tak med svart pch vitmögel, dolt fel?

  Hej! Hoppas få svar här. Vi köpte ett hus byggt 1930 med en tillbyggnad från 2005. Upptäckte efter någon månad problem med taket på gamla delen. Fick avslag på dolda fel pga åldern. Då hade vi en...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Claes Blåe
  Advokat Claes Blåe vid Advokatbolaget Claes Blåe svarar på frågor om fastighetsrätt, bostadsrätts-juridik, avtal, dolda fel, mm.

Läs mer