Byggahus.se

Följer garantin fastigheten

Besvarad 1 okt 2021 av Claes Blåe

 1. Vi köpte ett hus i november 2020. Huset var då nybyggt och vi köpte det av firman som byggt det. I mars i år börjar det trycka upp vatten i fogarna i duschen mellan golv och vägg. Vi kopplade in vårt försäkringsbolag och efter många veckor var slutresultatet att det är fellut någon stans. Vi kontaktade då den golvfirma som byggherren anlitat till badrummet. De kom ut och fyllde igen några mindre håll som fanns i fogarna på väggen i duschen. Detta har inte gett något resultat utan nu har det blivit värre och vatten tränger fram vid avloppsröret till toaletten varje gång någon duschar. Vi har återigen kontaktat firman som gjort badrummet men nu verkar de inte ha något större intresse av att hjälpa oss. Frågan är följer garantin för urfört arbete med badrummet fastigheten så att vi kan hänvisa till den. Eller är det förra ägaren(byggherren) som vi ska jobba mot.
   
 2. Svar

 3. Ni har tydligen köpt en fastighet av en säljare som uppfört byggnaden. Jordabalkens 4 kapitel om fastighetsöverlåtelse är tillämplig.

  Om det finns en nybyggnadsförsäkring tecknad så följer den byggnaden i 10 år, alltså även efter ägarbyte. En sådan försäkring av typen Gar-Bo tar främst sikte på att skydda konsumenter från stora ekonomiska smällar, som om Byggaren till exempel går i konkurs under pågående byggtid, och en del andra fall. Finns en sådan försäkring bör skadan i alla fall anmälas dit.

  Andra byggarantier följer normalt inte byggnaden till en ny ägare, utan garantin gäller då bara mellan beställaren och hantverkarna. I detta fall har ju tydligen säljaren uppfört byggnaden, så det är ju tveksamt om någon sådan garanti alls är avtalad.

  Då återstår för er del att påstå dolda fel rörande bakfallet med mera i badrummet. Det faktum att byggnaden är helt nyuppförd har väsentligen minskat er undersökningsplikt vid köpet. Det var ju knappast förväntat att en så pass ny byggnad skulle lida av allvarliga fel i badrummet. Grunden för kravet är alltså dolda fel för vilka säljaren ansvarar. Felen var varken upptäckbara eller förväntade vid köpet. Jordabalken (JB) 4:19.

  Med vänlig hälsning

  Claes Blåe
   
  Claes Blåe

  Claes Blåe

  Advokat

 4. Kommentarer

 5. P
  Peter787 ·
  Att bygg/golv-firman gjort ett försök att åtgärda borde ju innebära att de själva anser att de är ansvariga.
   
 6. H
  Headloose ·
  …och insett felet.
   
 7. J
  Johnsson 56 ·
  Ni har ju inget avtal med golvfirman, så dem ska ni inte kontakta. Ni ska enbart ställa krav på företaget ni köpte av, de är ansvariga.
   
 8. N
  noone70 ·
  Peter, eller så kan det helt enkelt vara frågan om goodwill?
   
 9. S
  Skumpe ·
  Goodwill? Det läcker vatten i badrummet de precis byggt.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Fel i dränering dolt fel?

  Hej, Vi köpte hus för några månader sedan. I besiktningsprotokollet står att alla källarväggar är dränerade 2015. När det regnar öser det in vatten i ett rum i källaren, trycks upp under golvet...
 2. Följer garantin fastigheten

  Vi köpte ett hus i november 2020. Huset var då nybyggt och vi köpte det av firman som byggt det. I mars i år börjar det trycka upp vatten i fogarna i duschen mellan golv och vägg. Vi kopplade in...
 3. Takläckaget inte åtgärdat korrekt

  Hej. Vi har flyttat till vårt nya hus i juni och innan dess, enligt uppgörelse efter besiktningen, skulle takläckaget på taket åtgärdas innan vi skulle flyttat in. Det gjordes någonting, men...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Claes Blåe
  Advokat Claes Blåe vid Advokatbolaget Claes Blåe svarar på frågor om fastighetsrätt, bostadsrätts-juridik, avtal, dolda fel, mm.

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.