Byggahus.se

Firma är borta när vi behöver åberopa garanti på utfört arbete

Besvarad 3 jun 2021 av Claes Blåe

 1. Hej,
  För ett år sedan anlitade vi en firma för markläggningsarbete i vår trädgård.
  De påtalade att de lämnar 3 års garanti på utfört arbete och åtgärdar eventuella sättningar eller dylikt som kan uppstå.

  I höstas märkte vi att vi fått sättningar på vår infart och kontaktade då firman som sa att de kommer till oss nu i vår och åtgärdar detta.

  Nu har vi försökt komma i kontakt med dem på alla möjliga sätt för att få arbetet utfört, men vi lyckas inte få kontakt. De svarar inte på mail, och de telefonnummer vi har till personerna som ansvarade för vårt projekt verkar inte vara i bruk längre.

  Firman verkar inte längre vara aktiv. Vi har letat efter information på nätet om den har gått i konkurs eller likviderats, men kan hitta någonting.

  Så nu undrar vi om du har något tips på hur vi kan driva vårt ärende vidare för att åberopa garantin på det utförda arbetet?

  Hälsningar
  Caroline
   
 2. Svar

 3. Tyvärr händer det att hantverkare håller sig undan när det gäller garantier och krav. Ni verkar i alla fall på något sätt ha identifierat firman. Det framgår inte av frågan om det rör sig om ett aktiebolag (AB), ett handelsbolag (HB) eller en enskild firma. AB och HB är självständiga rättsfigurer med eget personnummer, medan en enskild firma vanligtvis har hantverkarens eget personnummer som identifikation. I vilket fall som helst för Bolagsverket med hemsida register över AB, HB och enskilda firmor, med tillhörande uppgifter om eventuella konkurser och likvidationer. När det gäller AB och HB kan det även gå att få fram uppgifter på nätet till exempel genom sidan allabolag.se. Eftersom hantverkaren verkar gömma sig har han ju bevisligen ingen önskan att fullfölja garantin.

  Om hantverkarbolaget/firman inte är försatta i konkurs eller likviderat/likviderad och håller sig undan, bör ni försöka sätta pengar på nödvändiga och skäliga åtgärdanden, och därefter finns möjlighet att genom Kronofogdemyndigheten (Krfm) ansöka om ett betalningsföreläggande (BF) på beloppet mot hantverkaren. Det kostar 300 kr och instruktioner samt blanketter finns på Krfm:s hemsida. Det blir då Krfm:s uppgift att delge (lämna över) betalningsföreläggandet till motparten, och då tvingas hantverkaren ta ställning till det, eller få ett utslag på betalning emot sig. Detta kan vara ett sätt att komma till tals med en trilskande hantverkare.

  Skulle hantverkaren vara försatt i konkurs, och den fortfarande är aktiv, kan ni sända er fordran till utsedd konkursförvaltare, och Tingsrätten har i så fall uppgifter om vem det är.

  Med vänlig hälsning

  Claes Blåe
   
  Claes Blåe

  Claes Blåe

  Advokat

 4. Kommentarer

 5. Appendix
  Appendix ·
  Merinfo.se


  Där finns information om firmor.
  Bolagsverket innehåller information med.

  Organisationsnummer ska ni ha på fakturan.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Dolt fel i avlopp?

  Hej. Har köpt ett hus byggt 1946. Dödsbo. Huset var besiktigat av Anticimex innan försäljning. Deras besiktningsman ringde även till mig och framförde att huset var ovanligt bra för att vara så...
 2. Köpt en villa med låst kassaskåp

  I 2013 har vi köpt en villa. I källaren fanns en kassaskåp. Det är löst och av de som vi köpte huset från fick vi veta att skåpet överlämnades till de när de köpte huset på grund av att de inte...
 3. Firma är borta när vi behöver åberopa garanti på utfört arbete

  Hej, För ett år sedan anlitade vi en firma för markläggningsarbete i vår trädgård. De påtalade att de lämnar 3 års garanti på utfört arbete och åtgärdar eventuella sättningar eller dylikt som kan...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Claes Blåe
  Advokat Claes Blåe vid Advokatbolaget Claes Blåe svarar på frågor om fastighetsrätt, bostadsrätts-juridik, avtal, dolda fel, mm.

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.