Byggahus.se

Fellevererade fönster ok med ARN

Besvarad 7 sep 2020 av Claes Blåe

 1. Hej. Beställde förra sommaren ett byte av alla fönster och balkongdörrar till vår villa. Flera fel uppstod under processen. Vi tog till slut in en besiktningsmann som anmärkte på flera punkter men trots detta gav säljaren inte med sig. Vi anmälde till slut till ARN, när beslut från ARN kom hade ARN ignorerat flertalet fel enl. besikningsprotokoll. Anmärkningar var bl.a. att trösklar på nya dörrarna var ca 70mm höga samt att drevmånen på vissa av de nya fönsterna var ca 35 mm.
  Vi har nu köpt nya fönster och dörrar och monterat själva. Vi har bestridit fakturan de skickat.
  Vi anser att vi har rätten på vår sida då framförallt med tanke på SBR ansluta besiktningsmannens anmärkningar
   
 2. Svar

 3. Frågan gäller utförd tjänst enligt Konsumenttjänstlagen.

  Svar: Jag läser den något kortfattade frågan som om ni som konsumenter beställt fönster mm av en näringsidkare som även svarat för installationen. Normalt överstiger då arbetskostnaden inköpspriset för varan, och Konsumenttjänstlagen gäller då. Gäller saken endast inköp av felaktiga fönster mm så gäller motsvarande regler i Konsumentköplagen.

  Ni har enligt Konsumenttjänstlagens 4§ rätt att kräva att tjänsten utförs fackmässigt. Besiktningsmannen, tydligen ansluten till Svenska Byggingenjörers Riksförbund (SBR), verkar ha funnit allvarliga fel som tyder på att tjänsten inte är fackmässigt utförd, och därmed felaktig; 9§. Jag vet inte om byggfirman försökt åtgärda felen, vilket den har rätt till, men ni har rätt att innehålla det belopp som felen motsvarar. I ert fall verkar det dessutom som om tjänsten är utan värde för er, eftersom ni köpt in nya fönster mm, själva fått utföra arbetet, och ni bör då kunna hålla inne hela beloppet.

  När det gäller Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) är deras beslut endast vägledande och kan alltså inte verkställas, det vill säga inte lämnas vidare för indrivning, i detta fall. Tingsrätten är inte bundna av ARN:s beslut, men däremot kan bolag som inte rättar sig efter ARN:s beslut som bekant bli svartlistade hos Råd & Rön och Byggahus.se.

  Med vänlig hälsning

  Claes Blåe
   
  Claes Blåe

  Claes Blåe

  Advokat

 4. Kommentarer

 5. G
  Gladestone ·
  Förstår jag frågeställaren rätt, så gick ARN på leverantörens/installatörens linje?! Då blir det ju uppförsbacke att få bifall i TR, även om det är möjligt.
   
 6. Appendix
  Appendix ·
  Med så lite information i frågan är det ju omöjligt att ta ställning om det är ARN som fattat ett felaktigt beslut. Eller om de fakto ARN har gjort rätt, även om det svider för frågeställaren
   
 7. B
  Bjor ·
  Finns det någon standard på drevmånen som måste följsd runt ett fönster? Jag har säker 35mm och ibland mer och det fungerar hur bra som helst. Det blir blir då inte kallt runt dom och fönsterna sitter stadigt.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Försäkringsbolaget försöker förhandla med oss om dolt fel.

  Hej Claes! Såg att vi nyligen fått svar på vår tidigare fråga Uppruttet tak med svart pch vitmögel, dolt fel? Dolda fel har efter mycket om och men gått igenom, först skyllde de på att ett...
 2. Huset jag köpte är belånat

  Hej, Jag köpte ett hus för 4 år sedan på ett privat sätt utan mäklare. Ett år senare upptäckte jag att huset var belånat med ett bolån som tillhör den förra ägaren. Banken begär nu via Kronofogden...
 3. Uppruttet tak med svart pch vitmögel, dolt fel?

  Hej! Hoppas få svar här. Vi köpte ett hus byggt 1930 med en tillbyggnad från 2005. Upptäckte efter någon månad problem med taket på gamla delen. Fick avslag på dolda fel pga åldern. Då hade vi en...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Claes Blåe
  Advokat Claes Blåe vid Advokatbolaget Claes Blåe svarar på frågor om fastighetsrätt, bostadsrätts-juridik, avtal, dolda fel, mm.

Läs mer