Byggahus.se

Fel på golvvärmen

Besvarad 21 maj 2021 av Claes Blåe

 1. Hej!
  Vi byggde ett nytt badrum i källaren med en byggfirma. I detta badrum installerades vattenburen golvvärme för att vara del av uppvärmningen av vårt hus. Detta gjordes för ca 7 år sedan. Nu har den slutat fungera, och vid inspektions av en rörfirma verkar golvslangen har vikt sig. Så det som måste göras är att bryta upp hela klinkergolvet och byta slang. Har försökt kontakta byggfirman men får inget svar. Så vad gör jag?
   
 2. Svar

 3. Jag förutsätter att du ingått avtal som konsument med Byggaren, och då är Konsumenttjänstlagen (KTjL) tillämplig. Första frågan som uppkommer är om det är fel i tjänsten. I det fall golvslangen vikt sig efter en tid utan ert vållande, så är tjänsten knappast fackmässigt utförd, och det föreligger då ett fel enligt 4§ KTjL För arbeten på fast egendom gäller en preskriptionstid om 10 år., så det är inom tidsfristen. Du verkar ha försökt att nå byggaren, och då har du förhoppningsvis reklamerat (Klagat på) felet, vilket bör ske så snart som möjligt efter upptäckt.

  Om det är konstaterat att felet är att hänföra till Byggaren och han håller sig undan, behöver du en offert på nödvändiga och skäliga åtgärdandekostnader. Den genaste vägen att gå enligt min uppfattning är sedan att lämna in ett betalningsföreläggande (BF) till Kronofogdemyndigheten och kräva ersättning. Blanketter och anvisningar finns på Kronofogdemyndighetens hemsida och det kostar 300 kr att lämna in ett BF.

  Kronofogden kommer sedan att sända ut kravet till Byggaren som kan medge eller bestrida det. (Du kan komma att mötas av invändningen om ett visst ålderavdrag för ca 7 år). Om Byggaren bestrider kravet kommer Kronofogden att skriva till dig och fråga om du vill hänskjuta ärendet till rättegång i tingsrätten, och om du så önskar lämnar Kronofogden över ärendet till tingsrätten där det handläggs enligt rättegångsbalkens regler som ett så kallat tvistemål. Det kan påpekas att det kan finns möjligheter att under resans gång komma överens med Byggaren om en uppgörelse.

  Med vänlig hälsning

  Claes Blåe
   
  Claes Blåe

  Claes Blåe

  Advokat

 4. Kommentarer

 5. fotohasse
  fotohasse ·
  Låt en termograf inspektera med en värmekamera så man ser hur slangarna ligger.
  För värmen är väl inte helt borta?
   
 6. Appendix
  Appendix ·
  Lite spännande att en ingjuten golvvärmeslang skulle vikt sig efter 7 år...

  Hur är det ens möjligt?
   
 7. D
  Dr.L ·
  Appendix, just det utlåtandet gör att hela detta inlägget haltar, en sådan sak händer inte.
   
 8. useless
  useless ·
  Hur kom rörfirman fram till att slangen vikt sig?
   
 9. Krille-72
  Krille-72 ·
  ”Nu har den slutat fungera, och vid inspektions av en rörfirma verkar golvslangen har vikt sig.”
  Rörfirman måste ha kört värmekamera och sett en skarp böj på slangen. En så skarp böj så det blivit en knäck. Så har det självklart sett ut sen utförandet. Nu efter 7 år har det satts igen. Rimligen borde det gå ganska enkelt att spola slangen. Sen fungerar allt igen. Antagligen inte så bra som det skulle gjort utan knäck på slangen. Men tillräckligt bra för att ingen ska ha reagerat på 7 år.

  Jag kan inte komma på någon annan förklaring utifrån den bristfälliga frågan.
   
 10. Appendix
  Appendix ·
  "sätt igen".

  Jag undrar hur man skulle få in sån skit i golvvärmesystemet (som är slutet)

  Att golvvärme skulle sluta fungera efter 7 år känns som att man gjort något med anläggningen.
   
 11. fotohasse
  fotohasse ·
  Finns ju flera ingående komponenter som kan bråka i systemet, behöver ju inte vara ledningen i golvet.
  Luft i systemet, cirkulationspump, ventiler, termostater.
   
 12. L
  lordi ·
  Jag tror inte heller på detta. Att en ingjuten slang viker sig efter 7 år händer inte, om inte golvet har spruckit och satt sig kraftigt.
  Det är något annat som krånglar.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Dolt fel i avlopp?

  Hej. Har köpt ett hus byggt 1946. Dödsbo. Huset var besiktigat av Anticimex innan försäljning. Deras besiktningsman ringde även till mig och framförde att huset var ovanligt bra för att vara så...
 2. Köpt en villa med låst kassaskåp

  I 2013 har vi köpt en villa. I källaren fanns en kassaskåp. Det är löst och av de som vi köpte huset från fick vi veta att skåpet överlämnades till de när de köpte huset på grund av att de inte...
 3. Firma är borta när vi behöver åberopa garanti på utfört arbete

  Hej, För ett år sedan anlitade vi en firma för markläggningsarbete i vår trädgård. De påtalade att de lämnar 3 års garanti på utfört arbete och åtgärdar eventuella sättningar eller dylikt som kan...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Claes Blåe
  Advokat Claes Blåe vid Advokatbolaget Claes Blåe svarar på frågor om fastighetsrätt, bostadsrätts-juridik, avtal, dolda fel, mm.

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.