Byggahus.se

Dolda fel eller kanske bedrägerier

Besvarad 30 apr 2020 av Claes Blåe

 1. Vi är Tyska som vill bo i Sverige i framtiden. Den 13.9. året 2019 tecknade vi köpekontraktet för en fastighet i Furudal och var tvungna att uppleva att mäklarkontoret och säljaren beskrev fakta i mäklarens prospektet som befintliga och korrekta för oss - som vi gjorde efter en grundlig undersökning upptäckt, existerar inte. Vi känner oss bedragna och lurade.. Vi hade besökt fastigheten flera gånger på sommaren och på hösten beställde och betalade vi också en besiktningsman för att kontrollera detaljerna. Den skriftliga Egenskapsbeskrivningen i mäklarens prospektet anger att restaurang huset är anslutet till det kommunala vatten-och avloppssystemet. Trots flera frågor var vi försäkrade om att så var fallet. Under vårt besök var det inte möjligt att avgöra var och hur avloppsnätet går och även besiktningsmannen inte kunde göra det. Efter intensiv korrespondens och flera telefonsamtal med kommunen och Dala-Vatten och Avlopp AB, bekräftades det för oss i October 2019 att restaurang huset inte är anslutet till det kommunala avloppsystemet. Den tidigare tvättstuga som nu kallas restaurangbyggnaden får utan anslut till kommunala avlopp aldrig drivas som en restaurang. Falska fakta beskrivas i mäklarens prospektet. Att installera en ny förbindelsepunkt för avlopp kostar minst 120000 SEK!

  Vi är mycket besvikna över att i de avslöja osanningar-att vara tydlig: lögner beskrevs och vi var inte besvaras ärligt på något sätt muntligen, och skulle fråga, vad vi kann göra för att mäklarkontoret eller/och de tidigare ägarna bär ansvar för detta. Vi har undertecknat en friskrivningsklausulen i köpekontrakten. Men vi har inte informerats om den rättsliga betydelsen av friskrivningsklausulen. Tvärtom, vi trodde när vi och säljarna var tvungna från mäklaren att skriva under varje enskild sida i mäklarens prospektet, att innehållet i mäklarens prospektet har en viss sanning som vi refererar kollektivt. Friskrivningsklausulen har till synes den symboliska betydelsen att du skickar mäklarens prospektet genom en dokumentförstörare... Vad kan vi göra lagligt och finns det chanser att lyckas?
  Med vänliga hälsningar Katja och Johannes
   
  Redigerat av moderator 30 apr 19:07
 2. Svar

 3. Det verkar före köpet ha framgått i fastighetsmäklarens objektsbeskrivning att det fanns anslutning till kommunalt avlopp. Det fanns det inte. Säljaren ansvarar för lämnade uppgifter i objektsbeskrivningen. Objektsbeskrivningen brukar ligga som bilaga till köpeavtalet.

  a. I så fall avviker fastigheten från avtalet, eller
  b. Avviker fastigheten från det som säljaren utfäst (garanterat), eller
  c. Anslutningsfelet var inte upptäckbart eller förväntat vid köpet och är då ett dolt fel. Undersökningsplikten
  faller bort rörande avloppet när säljaren lämnar så preciserade uppgifter.


  Friskrivningsklausulen gäller inte anslutningsfelet eftersom det inte är möjligt för säljaren att friskriva sig från fel
  han har känt till eller borde ha känt till, och som inte köparen känt till.

  Oavsett om du inför tingsrätten väljer punkten a, b eller c så kan du göra prisavdrag och/eller kräva skadestånd för anslutningskostnaden.
  Låt utföra en besiktning som visar felet, begär in en offert från en stabil rörfirma och kräv säljaren på beloppet. Om han trilskas så låt en fastighetsadvokat ordna rättsskydd och stämningsansökan.
  Utifrån dina uppgifter verkar du ha goda chanser i detta ärende.

  Med vänlig hälsning

  Claes Blåe
   
  Claes Blåe

  Claes Blåe

  Advokat

De senast besvarade frågorna

 1. Dolda Fel eller kanske bedrägerier

  Vi är Tyska som vill bo i Sverige i framtiden. Den 13.9. året 2019 tecknade vi köpekontraktet för en fastighet i Furudal och var tvungna att uppleva att mäklarkontoret och säljaren beskrev fakta i...
 2. Vem ska stå för kalaset?

  Hej. Vet ej om detta blir rätt men antar att detta är det du som kan svara på ( om inte sänd till rätt person är du så snäll). Det gäller nämligen en renovering av ett badrum/wc. Det förhåller sig...
 3. Husbeskrivning i köpeavtalet stämmer inte med verkligheten

  Hej, Vi tillträde vårt hus en vecka sedan och det saknas fiber i huset, som enligt beskrivningen i avtalet skulle finnas i huset. Har jag rätt att kräva att dem står för indragningen av fibernätet...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Claes Blåe
  Advokat Claes Blåe vid Advokatbolaget Claes Blåe svarar på frågor om fastighetsrätt, bostadsrätts-juridik, avtal, dolda fel, mm.

Läs mer