Byggahus.se

Bostadsrätt/besiktnings protokoll

Besvarad 1 sep 2020 av Claes Blåe

 1. Hej!
  Sålde min bostadsrätt i November 2019. Idag har köparen hört av sig till mig. Han påstå att jag har vattenskada i badrummet. Han hade fått detta från Riksbyggen. Jag har haft 2 besiktningar under min tid 2005-2019 november och har inte fått till mig om ngn skada. Ingen protokoll var i badrummet/ vad visar mättningen/ vem gjorde mättningen m.m... och inte att det måste åtgärdas fram till typ vis datum och sedan blir det om besiktning så nu undrar jag att hur går jag vidare för känner icke detta. Veta såg att dem skulle besikta men förväntade mig få inform
   
 2. Svar

 3. Du har överlåtit din bostadsrättighet och Köplagen är tillämplig. Eftersom ditt badrum tydligen är renoverat tidigare än 2005 är badrummet troligen åtminstone runt 10 år gammalt, eller äldre. Det är då värdemässigt avskrivet till minst 50%, eftersom man brukar beräkna ett badrums värdelivslängd till omkring 20 år. Du bör begära in dokumentation över köparens påståenden eftersom en äldre byggnorm rimligen gällde vid uppförandet. Köparen har bevisbördan för att fel förelåg vid köpet och att han fullgjort sin undersökningsplikt. Jag skulle vägra att betala något alls innan eventuell bevisning kommer i dagen, även utvisande nödvändiga och skäliga åtgärdandekostnader efter åldersavdrag.

  Skulle köparen stå på sig bör du låta en advokat starta upp ditt rättsskydd och därpå granska kraven och dess hållbarhet.

  Med vänlig hälsning

  Claes Blåe
   
  Claes Blåe

  Claes Blåe

  Advokat

 4. Kommentarer

 5. J
  Jonasdzm ·
  Köper man inte bostadsrätter i befintligt skick? Dvs han köper ju endast rätten att bo i bostaden. Ingen besiktning behövs... så var det i alla fall när jag sålde mina 2 senaste bostadsrätter. 2017 och 2019.

  Köparen bör ju inte ha något att hämta av säljaren om inte säljaren påstått att badrummet är nyrenoverat av en icke-fackman. Om det nu föreligger så att något är nyrenoverat.

  Jag hade bestridit eventuella krav. Du behöver inte ange skäl. Bara att du bestrider kravet i sin helhet.
   
 6. H
  hempularen ·
  Men precis som Claes skriver, så gäller köplagen. I den finns klausuler som har ungefär samma lydelse som de som finns i jordabalklen ang. fastigheter.

  En säljare kan bli ansvarig för fel i "varan". Men köparen har ungefär samma undersökningsplikt som i fallet med fastigeheter. Men då givetvis bara för de delar av bostadsrätten där medlemmen har underhållsansvar.

  I det här fallet låter det dock som frågeställaren troligen slipper ansvar.
   
 7. R
  Rubb ·
  Känns det inte som att det dras på lite för stora växlar/antaganden här.
  Nu är jag dålig vad gäller bostadsrätt men jämför man med vad som gäller med det som finns i jordabalken så ska ju köparen reklamera inom skälig tid när felet upptäcks.
  När jag läser vad frågeställaren skriver så tolkar jag det bara som att köparen har hört av sig och sagt att det finns en vattenskada. Eventuell utredning av orsak och krav känns det ju som att det kommer senare i så fall för finns ju ingenting i texten som har något att göra med orsak eller krav att göra eller missar jag något?

  Om detta krav på reklamation inom skälig tid finns även för bostadsrätter så känns det mest som att köparen har uppfyllt detta och inget annat.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Försäkringsbolaget försöker förhandla med oss om dolt fel.

  Hej Claes! Såg att vi nyligen fått svar på vår tidigare fråga Uppruttet tak med svart pch vitmögel, dolt fel? Dolda fel har efter mycket om och men gått igenom, först skyllde de på att ett...
 2. Huset jag köpte är belånat

  Hej, Jag köpte ett hus för 4 år sedan på ett privat sätt utan mäklare. Ett år senare upptäckte jag att huset var belånat med ett bolån som tillhör den förra ägaren. Banken begär nu via Kronofogden...
 3. Uppruttet tak med svart pch vitmögel, dolt fel?

  Hej! Hoppas få svar här. Vi köpte ett hus byggt 1930 med en tillbyggnad från 2005. Upptäckte efter någon månad problem med taket på gamla delen. Fick avslag på dolda fel pga åldern. Då hade vi en...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Claes Blåe
  Advokat Claes Blåe vid Advokatbolaget Claes Blåe svarar på frågor om fastighetsrätt, bostadsrätts-juridik, avtal, dolda fel, mm.

Läs mer