Byggahus.se

Ansvar vid fel som uppkommer i samband med jobb utfört av entreprenad?

Besvarad 15 feb 2021 av Claes Blåe

 1. Hej,

  Vi har anlitat en entreprenad för att bygga ett kök (inkl vvs, el, etc) i vårt hus från tidigt 1950-tal. I samband med detta skulle 1 element (vattenburet) plockas bort och rören skulle pluggas. Detta gjordes, men direkt därefter märkte vi att elementen i vardagsrummet slutade fungera, dvs blev kalla. Entreprenören har felsökt, men rekommenderar oss nu att i värsta fall byta element då det enl entr mest troligt beror på att smuts/annat kan ha satt sig i rören och därmed hindra varmvattnet från att nå ut i elementen.
  Ett ev byte av elementen kommer kosta (enl entr) ca 16.000 + arbete, och min fråga är då; Är det vi som beställare som ska ta denna kostnaden, eller åligger det entreprenören?

  Tacksam för ditt svar, och är det något mer du behöver för att kunna svara är det bara att återkomma.

  Med vänlig hälsning,,
  Micke
   
 2. Svar

 3. Hej Micke,

  Du verkar som konsument ha ingått ett avtal med en näringsidkare om renoveringsarbeten i ditt hus. Konsumenttjänstlagen (KTjL) är i så fall tillämplig.

  Frågan är svårtolkad så till vida att det skulle kunna röra sig om ett fel i själva tjänsten, men elementen i vardagsrummet verkar ju inte varit föremål för själva avtalet. Vad som händer om hantverkaren skadar annan egendom som tillhör ditt hushåll regleras i 32§. Om hantverkaren skadar egendom som tillhör konsumenten så blir hantverkaren ersättningsskyldig för skadan. Det verkar vara ostridigt (enighet kring) att felet uppkommit i samband med hantverkarens arbete i huset. Om hantverkaren ifrågasätter det, kan man tänka bort hantverkarens besök i huset och fråga sig om felet ändå uppkommit? Knappast troligt. I dessa fall presumeras (antas det) att hantverkaren orsakat skadan. Hantverkaren skall alltså bevisa att skadan inte uppkommit på grund av hans arbete, annars blir han ersättningsskyldig.

  Skadans storlek får beräknas så att du ekonomiskt skall försättas i samma situation som om skadan inte hade inträffat. Det innebär i så fall troligen ersättning för likvärdiga element, arbetskostnad samt tillkommande transporter med mera. Skadan skall naturligtvis reklameras till hantverkaren i vanlig ordning. Måhända kan ni göra en överenskommelse om ett åtgärdande. Skulle saken prövas verkar det rimligt att hantverkaren måste stå för denna kostnad.

  Med vänlig hälsning

  Claes Blåe
   
  Claes Blåe

  Claes Blåe

  Advokat

 4. Kommentarer

 5. David-O
  David-O ·
  Men är hantverkarens felsökning korrekt?
  Är det endast ett element som inte blir varmt eller flera?
  Kan ni ha blandat enrörs och tvårörs system?
  Isåfall skulle det kanske inte pluggas utan monteras en bypass.
   
 6. B
  Blejdarn ·
  Jag håller med David-O, Att varmvattnet gick genom elementet i köket vidare till vardagsrummet. Nu är röret till köket pluggat, och röret från köket också pluggat.
  Börja med att göra en noggrann ritning över rörsystemet runt i huset. Borde man inte kunna se på något annat element om det är ett en- eller tvårörssystem?
   
 7. M
  Miolss ·
  Hej David-O & Blejdarn,
  I det här fallet är det tvårörssystem & de testade även att brygga rören utan att det hjälpte.
   
 8. JIMMEN
  JIMMEN ·
  Ni behöver bevisa att det är följd av arbetet fler att ha höjd att kräva ersättning.
  Är elementen gamla?
   
 9. B
  Blejdarn ·
  Är elementet fullt? Vad händer vid luftnimg?
  Rören kan ha nått sin livslängd. Gamla gjutjärnsrör rostar inuti,
  Bara lite gissningar.
   
 10. H
  hempularn73 ·
  Kan det inte vara ventilerna som täppts till?verkar ju lite orimligt att elementen måste bytas bara för att vattnet inte cirkulerar. En felsökning av en annan firma kan ju vara ett alternativ.
   
 11. L
  larka742 ·
  " kan man tänka bort hantverkarens besök i huset och fråga sig om felet ändå uppkommit"
  Man borde väl ha liiiite mer på fötterna än ovanstående logik - hantverkaren kan ha gjort allt perfekt men ändå har det gamla systemet blivit stört så pass att man behöver extra kostnader....
   
 12. B
  Bert19 ·
  Hej, troligen ändå ettrörssystem och en by-pass måste luftas för att få cirkulation. Om det är smuts i elementet i det andra rummet så kan det göras rent, förmodligen smuts i ventilen som kan tas bort, inget behov av att byta elementen !
   
 13. T
  Thide87 ·
  Vet inte om det är din beskrivning som är otydlig, men jag förstår inte vad felet är. Känns som att man måste göra en ny undersökning av problemet.

  Sen fattar jag inte hur en hantverkare kan ta ansvar för gamla rör, om det nu är det som strular. Om hantverkaren hade rasat genom golvet när han arbetade med elementet ska ha då ersätta det också? Jag menar, det hade ju aldrig hänt om inte hantverkaren inte varit där.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Ansvar vid fel som uppkommer i samband med jobb utfört av entreprenad?

  Hej, Vi har anlitat en entreprenad för att bygga ett kök (inkl vvs, el, etc) i vårt hus från tidigt 1950-tal. I samband med detta skulle 1 element (vattenburet) plockas bort och rören skulle...
 2. Dolt fel?

  Hej Claes, Jag sålde mitt torp/fritidshus sommaren 2019 Byggår 1920. Nu har köparen upptäckt sprickor i kakelplattor i badrummet. Jag vet att det fanns en spricka när jag sålde, men det kom inte...
 3. Beräkna ersättning vid dolt fel

  Hej, Läste ditt svar angående ev dolt fel i badrum renoverat i fritidshus där badrummet gjordes om 2015 av säljaren själv så har du missat två viktiga aspekter. Detta svar alltså:...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Claes Blåe
  Advokat Claes Blåe vid Advokatbolaget Claes Blåe svarar på frågor om fastighetsrätt, bostadsrätts-juridik, avtal, dolda fel, mm.

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.