Byggahus.se

Anklagas för att ha ljugit om värmepump

Besvarad 7 dec 2022 av Claes Blåe

 1. Hej,
  Jag köpte en fastighet 2018 med friskrivningsklausul. Det var bara värmepumpen som var ny, ca 2 år sa mäklaren till oss.

  2019 slog corona till och min man blev arbetslös och vi var tvungna att snabbt fixa till det sista för att sälja. Då framförde vi bara de uppgifter som vi fick att pumpen var ca 2 år när vi köpte huset 2018. Alltså ca 2016.

  2020 sålde vi och vi framförde de uppgifter vi hade fått. 31/11-2022 får jag ett samtal att de som köpt av oss att pumpen är sönder och att pumpen var 3 år äldre än det som framkommit. Pumpen var alltså inte ens installerad av oss så jag framförde bara de uppgifter vi visste.

  Nu vill säljaren kräva mig på pengar för att ”jag ljugit” fast jag inte har en aning mer än det jag fick veta av mäklaren/köparen när vi köpte. Kan jag bli skyldig om jag sagt uppgifter som eventuellt inte stämmer om jag inte visste? Jag har bara framfört uppgifter som jag fick reda på av förra mäklaren. Jag har eller hade ingen aning om att den ev är 2-3 år äldre. När jag ringde de jag köpt av säger han att den firma som installerat gick i konkurs.

  Jag mår så dåligt av hela soppan utan att medvetet gjort något. Kan någon hjälpa mig om jag kan få skit för detta? Tacksam för ett svar!!!
   
 2. Svar

 3. Er fråga gäller lämnade uppgifter rörande en värmepump.

  Juridiken först och matematiken sedan ... Man kan till en början konstatera att en säljare ansvarar för lämnade uppgifter rörande fastigheten, och att det inte går att friskriva sig från lämnade uppgifter.

  Det innebär att även om ni bara förmedlat den information som ni tidigare fått, så svarar ni för den informationen inför er köpare. Köparen kan bland annat påstå att värmepumpens verkliga ålder strider mot avtalet, eller i vart fall att det rör sig om ett dolt fel. Det skulle även ni kunna hävda i er tur mot er säljare.

  Nu till felets värde. Om jag uppfattat saken rätt skulle alltså värmepumpen enligt uppgift ha varit två år gammal vid ert köp.

  Om vi enkelt tänker oss ett nyvärde på värmepumpen om 30 000 kr, så brukar man räkna med åtminstone 20 års ekonomisk livslängd för en sådan pump. Det innebär i detta fall att värmepumpen värdemässigt skrivs av med 1 500 kr per år.

  Nu var ju värmepumpen tre år äldre än sagts, så er köpares ekonomiska skada skulle i så fall uppgå till mäktiga 4 500 kr. Det är inte ett belopp man ivrigt springer i väg till tingsrätten med.

  Jag har tidigare nämnt att få advokater vill stämma i tingsrätten på belopp understigande 100 000 kr. Kommer man som advokat dragandes till domaren med 4 500 kr, så måste nog stora skämskudden fram. Ni får hävda att om värmepumpen nu gått sönder, så kan det knappast bero på de tre extra åren. Så skulle i alla fall jag lägga upp ärendet om jag var er advokat. Med så hanterbara belopp bör saken kunna göras upp i godo.

  Med vänlig hälsning

  Claes Blåe
   
  Redigerat 7 dec 2022 14:20
  Claes Blåe

  Claes Blåe

  Advokat

 4. Kommentarer

 5. Marlen Eskilsson
  Marlen Eskilsson ·
  Det är tre års skillnad i ålder de talar om, 1500 kr per år?
   
 6. klaskarlsson
  klaskarlsson ·
  Med tanke på det Claes skriver så skulle jag sagt som det var; Att ni bara gick på er säljares uppgifter, åtegivit beräkningen som Claes skriver ovan, och erbjudit er att betala 4500 kr för att få saken ur världen(vilket i det stora hela knappast kan anses vara så betydande belopp) ?
   
 7. tensiden
  tensiden ·
  Nu vill jag inte ge mig in i det juridiska, men vill ändå skicka några kanske lugnande ord.
  Tre år mer eller mindre på en värmepump är rimligen inte skäl för någon ekonomisk ersättning. Hur man än vrider på det bör summan det handlar om bli såpass liten att det i sig inte gör det värt att driva saken vidare.
  Nu har du visserligen uppgett felaktig ålder på värmepumpen vid försäljningen, men samtidigt var det för köparen lätt att se åldern om den nu var viktig för köpet. Det står antingen på en lapp på pumpen eller är åtkomligt i menyerna. Hur mycket mindre hade de betalat för huset om du angett att pumpen var från 2013 och inte 2016 som du trodde?

  Jag hade absolut bara svarat att jag inte tänker ersätta något då pumpen bevisligen fungerat bra i två år.
   
 8. useless
  useless ·
  Hur har köparen tagit reda på att pumpen är två år äldre? Om vederbörande tittat på klisterlappen med tillverkningsdatum så säger ju inte det nånting om hur länge pumpen varit i drift?

  Vad är det för värmepump förresten? En luftvärmepump för 20 000, eller en bergvärmepump för 120 000?
   
 9. A
  AG A ·
  Precis som nämns ovan!
  Köparen har sannolikt ingen aning om när pumpen installerats. Utan troligtvis enbart ett datum/årtal på en dekal. Köparen har ingen aning om hur länge pumpen legat på lager hos tillverkare/grossist. Datumet behöver inte ens vara ett tillverkningsdatum, utan kan även vara någon form av patentår eller liknande.
   
 10. V
  växelventil ·
  Du har inte säljobjektet kvar så du kan kolla vad mäklaren skrivit för årtal på värmepumpen?
   
 11. M
  Myckling ·
  Det kan väl aldrig bli tal om dolt fel i det här fallet!?

  Åldern på en värmepump går i de flesta fall ta reda på med hjälp av tillverkningsnummer eller likande som förmodligen sitter som en identifikation av pumpen. Om ni dessutom uppgav till köparen att installationen inte skedde medan ni ägde fastigheten borde få köparen att kolla upp pumpen lite extra.
   
 12. Magnus E K
  Magnus E K ·
  Om köparna ringde den 31 november kan du vara lugn. Det har inte hänt på riktigt.
   
 13. J
  Jerald Stuartson ·
  Det finns ingen värmepump som kostar 30tkr och har en livslängd på 20år.

  Prismässigt närmast ligger en luft-luft-värmepump och dess tekniska livslängd är 10-12år.

  Den enda värmpumpslösning som har teknisk livslängd på 20år är bergvärme och då pratar vi större summor än 30tkr.
   
 14. R
  Robin Lindberg ·
  Intressant läsning, magnus e k har mest rätt, finns inga spekulationer där alls
   
 15. Zoldot
  Zoldot ·
  Det går inte som dolda fel, köparen kunde kollat upp tillverkningsdatumet samt när garantin/installationen registrerades hos tillverkaren med hjälp av seriennr som finns på pumpens yttre hölje.

  Dolda fel är något som inte kunde upptäckas under visningen(utan åverkan), tex att ett avloppsrör var tätat med tuggummi under golvet.
   
 16. edelman
  edelman ·
  Tre år hit eller dit på värmepumpen borde väl inte heller spela någon som helst roll på fastighetens pris...
   
 17. S
  steve5432 ·
  Spontant och efter att ha lyssnat in Claes hade jag antagligen inte betalat något alls, med gott samvete. Det går knappast att hävda ett samband mellan att värmepumpen gick sönder pga att den var 3 år äldre än vad som uppgavs i prospektet. Redan här tycker jag att sambandet faller. Köparen försöker fiska och hoppas att det ska nappa.
   
 18. M
  Martin72 ·
  Börja med att de redovisar hur de underhållit/servat pumpen jmf instruktioner/manualer. Om de inte kan visa att den underhållits korrekt så.....
   
 19. Nötegårdsgubben
  Nötegårdsgubben ·
  Alla ni som säger att köparen borde kollat: det behövs inte när säljaren ger en exakt uppgift. Hade inte säljaren sagt något hade det dock fallit på köparen att undersöka.

  När det är som det är svarar man antingen som sällare att skadan är så liten att den inte påverkat köpeskillingen eller så betalar man hela eller delar av de årens värdeminskning som man angivit felaktiga uppgifter om.
   
 20. Ulltand
  Ulltand ·
  Och så kan ju värmepumpen varit tillverkad ett viss datum och installerad senare. Kan skilja med år här.
   
 21. Bananskalare
  Bananskalare ·
  Lite sent... men frågan är om man ens hade fått ersättning om den var ny och inte gick att laga. Att kostnaden för vp är för liten i förhållande till husets värde.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Dolt fel avlopp

  Hej, vi köpte en villa byggd 1980. Efter inflyttningen började problemen med avloppet i ett badrum. Detta pågick i över ett halvår med VVS-killar som kom 6 ggr och rensa avloppet pga stopp. Detta...
 2. Säljaren upplyste inte om att grannen klagat på vedeldning

  Hej. Det kom ett brev från kommunen om klagomål från grannfastigheten om rök från vedspis och dom vill att jag gör en redogörelse med åtgärder. Så nu mina frågor. 1. När jag började rota i frågan...
 3. Dyraste dolda felet?

  Hej Vi tittar på ett hus byggt 1977 som har legat till salu ett tag utan att bli sålt. Huset är besiktigat (anticimex) och jag nojjar för att det ska finnas dolda fel så att det kommer bli...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Claes Blåe
  Advokat Claes Blåe vid Advokatbolaget Claes Blåe svarar på frågor om fastighetsrätt, bostadsrätts-juridik, avtal, dolda fel, mm.

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.