Ångra husköpet pga blåbetong?

Besvarad 18 sep 2024 av Claes Blåe
Om et hus er bygget av blåbetong, er det da påkrevet at dette opplyses i besiktningsptotokollen, slik at kjøper blir gjort oppmerksom på dette?
Om dette ikke fremkommer, har da kjøper rett til å fravike kjøpet?
 

Svar

Er fråga gäller förekomst av blåbetong

Blåbetong, som också benämns lättbetong, tillverkades mellan 1929 - 1975. Hus inom det tidsspannet byggdes tämligen ofta med blåbetong. När farorna med radium, radon och gammastrålning blev kända lades tillverkningen ner.

Vi landar här i Jordabalken (JB) fjärde kapitlet 19 §, som drar upp gränserna för vad en köpare har för verktyg i syfte att få ut ersättning från säljaren eller häva köpet. Enligt JB 4:19 får en köpare göra avdrag på köpeskillingen i det fall fastigheten inte stämmer överens med avtalet (Köpekontraktet), eller muntliga utfästelser) eller om fastigheten avviker från vad köparen med fog kunnat förutsätta vid köpet. Som fel i JB:s mening det som köparen kunnat upptäcka eller som var förväntat. Undersökningsplikten är omfattande och lagstiftaren lägger här i stort sett hela ansvaret på köparen.

Det finns alltså inte någon lagregel som kräver säljaren upplysningsplikt. Det en tigande säljare riskerar är att få krav från köparen rörande dolt fel. Blåbetong i en byggnad behöver inte automatiskt betyda hälsovådlig strålning, utan avgörande är bland annat vilka byggnadsdelar som är uppförda med blåbetong och hur effektiv ventilationen är i byggnaden.

Om jag nu läser frågan rätt, trots viss språkförbistring, så har ni inte lovat, läs garanterat, köparen i någon del avseende blåbetongen. Sedan en tid är förekomsten av blåbetong i en byggnad inte att betrakta som dolt fel, utan det materialet anses vara allmänt känt, och om någon köper ett hus uppfört mellan 1929 - 1975 så åligger det närmast köparen att undersöka saken närmare. Radonhusen är numera så pass kända att det går att jämföra med grundsättningen cementplatta på mark med allmänt kända fuktproblem. I ert fall bör det inte vara någon fara för en stämningsansökan rörande blåbetong, efter som ni inte utfäst något rörande blåbetongen, och en köpare av hus fram till 1975 förväntas undersöka byggnaden närmare rörande detta.

Mitt svar till er är alltså att det inte finns någon lagfäst upplysningsplikt, att blåbetongen nu för tiden är allmänt känd samt att köparen tydligen helt enkelt brustit i sin lagfästa undersökningsplikt. Med detta sagt, och vad som framgår av frågan, kan det alltså inte bli frågan om något avdrag på köpeskillingen eller hävning av köpet.

Med vänlig hilsen

Claes Blåe
 
Redigerat av moderator:

Kommentarer

TypRätt ·
Vad händer i det fall man lämnar tomt i frågan i en frågelista för ”Övriga kända fel eller brister” när man vet att huset innehållet blåbetong? (Vi förutsätter att listan ligger med som signerad del av avtalet och att ’lögnen’ uppdagas i konversation med grannar som kan intyga att säljaren känt till problemet)
 
tveksamt ·
"Övriga" utöver vad?
Det kan man ju tolka som "övriga, utöver de som redan är allmänt kända". Annars skulle man ju i en sådan frågelista behöva ta upp allt, även sådant som är lätt att se, typ att taket saknar en hög takpannor, att det inte finns någon ytterdörr eller annat självklart också.
 
Resan_är_målet ·
Det är inte all blå lättbetong som avger radon. Fokusera istället på vilka radonmätningar som gjorts och hur de är gjorda. Om mätningarna är gjorda under kort tid, särskilt under sommaren, skulle ju mätdosan ha kunnat suttit i konstant drag. Och uppmätta radonvärden felaktiga. Då skulle man kanske kunna häva ett köp.
 
Bananskalare ·
Så planen är att försöka få ansvaret på säljaren? Eftersom du själv missade problemet? Du måste kunna bevisa att säljaren kände till att det var ett fel. Lycka till!.. Många gånger räcker det att förbättra ventilationen
Du kam inte skylla alla dina misstag på någon annan
 

De senast besvarade frågorna

Ångra husköpet pga blåbetong?

2 okt 2024
Om et hus er bygget av blåbetong, er det da påkrevet at dette opplyses i besiktningsptotokollen, slik at kjøper blir gjort oppmerksom på dette? Om dette ikke fremkommer, har da kjøper rett til å...

Grannens björk skapar olägenhet

2 okt 2024
Hej, Vi har en granne där en väldigt hög och bred björk står vid tomtgränsen mellan oss. Men björken är grannens. Där vi får all björk frön in till oss, i ventilation, på vår altan vilket gör att...

Vad förstås med fullvärdesförsäkring

6 jul 2024
Hej Det är så att vi nyligen har sålt vårt hus med Fastighetsbyråns mäklare, och enligt köpekontraktet så står det: "Säljaren garanterar att fastigheten fram till tillträdesdagen är...

Fråga experten

Claes Blåe

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.