Arkitektur

Järnvitriol i samspel med naturen

På Stugvägen 26 i Färingsö ligger en arkitektritad, vinkelbyggd 1,5-plansvilla från 2017. Den moderna villan har en vacker grånad ton på grund av järnvitriolen på fasadens träpanel, som gör att den ser naturligt åldrad ut.

Uteplats med trädäck

Foto: Diakrit

Den vinkelbyggda villan står på platta på mark. Stommen är av betong, precis som bjälklaget, och taket är av plåt. Fönstren är treglasfönster. Träfasaden är behandlad med järnvitriol, vilket ger fasaden en vacker grånad färgton.

Fasad med järnvitriol

Foto: Diakrit

Järnvitriollösning har länge använts för att få färskt trä att övergå till en grå kulör på kortare tid än om man låter obehandlat virke långsamt gråna naturligt. Färgtonen uppstår i samspel med väder och vind. Med stark järnvitriollösning blir ytan mörkt grå, nästan grön. Med svag lösning syns inte färgen så tydligt. Även valet av virke påverkar färgen. Numera har behandling av träpanel med järnvitriol blivit allt vanligare på moderna villor, som den här. 

Uppfart med carport

Foto: Diakrit

Villan är på 180 kvm och har 6 rum, varav 4 sovrum. Tomten är på 2028 kvm. Till villan hör även carport och förråd.

Kök med matplats

Foto: Diakrit

Entrédörren leder in till hallen, där man kan hänga av sig och ställa skorna på ett moccafärgat klinkergolv. Där klinkergolvet slutar tar det vitpigmenterade ekgolvet vid, och fortsätter in i kök och vardagsrum.

Kök med matplats

Foto: Diakrit

Det vinkelbyggda köket har vitvaror från Siemens och blandaren i koppar är från Tapwell. Genom det skjutbara glaspartiets dörr tar man sig ut till uteplatsen med sydvästläge. Huset värms upp av frånluftsvärmepump, vattenradiatorer samt vattenburen golvvärme. Energianvändningen är 50 kWh/kvm och år. Villan ventileras med hjälp av mekaniskt frånluft till värmepump.

Vardagsrum med matplats

Foto: Diakrit

Vardagsrummet har högt i tak med ryggåstak och full takhöjd. Golvet är vitpigmenterad ekparkett, enstavs.

Vardagsrum med utgång till altan

Foto: Diakrit

Glaspartiet på 3,5 meter leder ut till den soliga uteplatsen.

Badrum

Foto: Diakrit

Det stora badrummet har marmormönstrat klinkergolv och väggar, med badkar och separat dusch.

Duschrum

Foto: Diakrit

Här finns även ett duschrum med dubbeldusch från Tapwell och vägghängd WC. Klinkergolvet har trämönster och väggarna är kaklade.

Sovrum

Foto: Diakrit

Anledningen till att vi fått möjlighet att titta närmare på det här huset är att det nyligen har varit till salu och såldes för 5 750 000 kr hos Johan Siönäs på Mäklarhuset Bromma-Ekerö

Barnrum

Foto: Diakrit

Den här artikeln ingår i vår artikelserie Fredagshuset, där vi tittar närmare på ett intressant hus till salu varje vecka. Artiklarna är inte sponsrade. Vi skriver om husen för att lära oss något nytt och inspireras.

Planlösning entréplan

Planlösning entréplan.

Planlösning övre plan

Planlösning övre plan.