Byggahus.se

Lampa över spegel och spottar i taket?

Besvarad 7 okt 2008 av Christel Mansson

 1. Vi är på gång att göra om vårt lilla badrum på 3,5 kvm. Vi ska ha spottar i taket. Elektrikern säger att vi bör ha dimmer på dom för att ljuset ska bli så där mysigt. Men eftersom vi tänkt ha spottarna censorstyrd som ska tändas när man kommer in i badrummet kan jag tycka att det verkar onödigt med dimmer som aldrig kommer användas. Varför kan man inte bara köpa glödlampor med mindre styrka?
  Över den inkaklade spegeln som täcker halva väggen (alltså rätt stor) ska vi ha en lampa men vad väljer vi för att få bra ljus? Lampor som sitter på var sida om spegeln eller en ovanför med två lampor som hänger när i en båge från fästet i väggen?
   
 2. Svar

 3. Jag hade valt att ha en styrka på spottarna som är samma och en styrka jag trivs med.
  Vilken styrka beror på vilken övrig belysning ni har och eventuellt dagsljus, samt hur många spottar ni ska ha. Jag gissar att ni ska ha 20-30 W. Vid spegeln vill man ha ljuset där man står, så det verkar bäst i detta badrum med en rakt ovanför, eller två stycken bredvid varandra, ovanför.
   
  Christel Mansson

  Christel Mansson

  Inredningsarkitekt

De senast besvarade frågorna

 1. Kök och hall vilken golvtyp?

  Vilken golvtyp rekommenderar ni för hall och kök med tanke på vattenspill och tappade tunga föremål av gjutjärn till exempel?
 2. Industigolv (polyuretan) i privat hus?

 3. Var hittar jag tavellistkrokar?

  Vi har ett nybyggt hus med tavellist/skugglist ett par cm under taklisten. den är tydligen avsedd för att hänga krokar för tavlor i. Mitt problem är att jag int hitta tillräckligt stora...

Visa alla frågor

Fråga experten

Den här delen av fråga experten är tillfälligt stängd. Kom tillbaka senare för att ställa nya frågor.

Läs mer