Fuskbyggarna

Fuskbyggarna

Anders Öfvergård och Josephine Freje får en rapport om att fuskbyggaren Mansour inte kommer att dyka upp.

Anders Öfvergård och Josephine Freje får en rapport om att fuskbyggaren Mansour inte kommer att dyka upp. Foto: Skärmdump från programmet

Fuskbyggarna är ett svenskt tv-program där programledarna Anders Öfvergård och Josephine Freje hjälper personer som har drabbats av fuskande hantverkare i samband med att man har behövt bygga eller renovera sin bostad. I programmet konstaterar man vad som är fel och fusk, hjälper personerna som har råkat illa ut att ställa allt med bostaden tillrätta igen. Därtill söker man upp den fuskande hantverkaren för att få svar på varför denne lurar människor och ber hen att sluta.

Fuskbyggarna är ett svenskt samhällsprogram som produceras av Nordisk Film. 2019 sänds programmet på TV4 på torsdagar kl 21.00. Programmet släpps på TV4play och C More under föregående natt. Ett avsnitt är 42-44 minuter långt exklusive reklampauser.

Det allra första avsnittet sändes den 3 mars 2010. Fram till april 2019 har sju säsonger sänts, inklusive den som pågår just nu. 

Konsumentsajten Byggahus.se har recenserat alla avsnitt från och med säsong 6. Mest uppmärksammat av konsumentsajtens recensioner av Fuskbyggarna har den som avser avsnitt 1 2019 blivit, som handlar om Jenny och André som anlitade Ömer Parlayan. https://www.byggahus.se/omer-paraylan-en-fuskbyggare-i-stor-skala

Programmets bakgrund och upplägg

Tv-programmet Fuskbyggarna är sannolikt inspirerat av det amerikanska tv-programmet Extreme Home Makeover (som gick 2003-2012 i USA, sänt av tv3 i Sverige,) kombinerat med diskussionen i forumet på Byggahus.se där konsumenter då och då berättar om när de har råkat ut för fuskande hustillverkare och hantverkare. I Extreme Home Makeover fick man varje vecka se ett team riva ner ett hus och bygga upp ett nytt igen, åt en familj som har drabbats av olycka på något sätt och därför blir ”räddade” när de får en ny bostad av programmet. I Fuskbyggarna framhäver man på liknande sätt i varje avsnitt att det på något sätt är synd om ägaren av bostaden, ibland också att man är drabbad av sjukdom eller olycka på något sätt och behöver räddas, utöver det faktum att man är olycklig för att man drabbats av en fuskbyggare. I slutet av varje avsnitt av Fuskbyggarna blir bostadsägaren på samma sätt ”räddad” när programmet tar dit sponsrade hantverkare som bygger om och ställer till rätta det som fuskbyggaren förstört, ackompanjerat av glad musik.

Programledarna

I säsongerna 1-5 var snickaren Martin Timell och journalisten Lennart Ekdal programledare.  Säsong 5 tog Anders Öfvergård över Lennart Ekdals roll. Mitt i säsong 6 blev Martin Timell tagen ur tjänst på TV4 i samband med att han blev anklagad för sexuella trakasserier/våldtäkt och alla program där han hade deltagit plockades ner och är inte längre tillgängliga.  Säsong 7 fick Anders Öfvergård en ny parhäst och programledarkollega, journalisten Josephine Freje.

Fuskbyggarna polisanmält och fällt i Granskningsnämnden

Byggahus.se har rapporterat om att TV4:s Fuskbyggarna har fällts av Granskningsnämnden och polisanmälts för förtal. Till exempel fälldes avsnitt 1 säsong 2 (2011) om Järntorget för osaklighet.
Läs mer: https://www.byggahus.se/bygga/granskningsnamnden-faller-fuskbyggarna

2019 säsong 7

Fuskbyggaren Mansour på Keramik och Teknik i Stockholm AB förstör och sticker

Fuskbyggaren Mansour
Anders Öfvergård konfronterade Mansour i Spanien.

Det femte avsnittet av säsong 7 sändes den 25 april 2019. Där får vi möta Ann-Marie i Stockholm som råkade ut för en riktig fuskbyggare när hon skulle renovera lägenheten. Mansour bara lämnade henne med en förstörd halvfärdig lägenhet när hon klagade på hans illa utförda jobb. När Anders Öfvergård ska konfrontera Mansour blir det jakt nere i Europa.

Det var ett sådant här Tarkettgolv som fuskbyggaren inte kunde lägga.

https://www.byggahus.se/fuskbyggaren-mansour-pa-keramik-och-teknik-i-stockholm-ab-forstor-och-sticker

Göte fuskbygger hus i Sundsvall och startar bolag på löpande band

Ingemar och Helene
Ingemar och Helene tvingades bo i husvagn i 1,5 år. 

Avsnitt 4 säsong 7 sändes den 11 april 2019. Där fick vi titta närmare på ett riktigt fuskbygge av entreprenören Göte Andersson som tycks härja i trakterna mellan Sundsvall och Östersund. Han kan inte bygga hus helt enkelt, kräver förskottsbetalningar och försätter företag efter företag i konkurs.

https://www.byggahus.se/fuskbyggarna-gote-fuskbygger-hus-i-sundsvall-och-startar-bolag-pa-lopande-band

Adnan ”Adde” Hodhod fuskbygger Rörvikshus

Adnan Hodhod
Vid slutbesiktningen noterades 107 anmärkningar.

Avsnitt 3 säsong 7 sändes den 5 april 2019. Där fick vi möta Ronny och Malin som ville bygga ett nyckelfärdigt hus på den nyinköpta tomten på Tjörn. De råkar i klorna på Adnan ”Adde” Hodhod, en byggentreprenör de anlitar på rekommendation av Rörvikshus. Av detta kan vi dra minst tre lärdomar.

https://www.byggahus.se/fuskbyggarna-adnan-adde-hodhod-fuskbygger-rorvikshus

Fuskbyggaren Amine Tabet kopplar livsfarlig el

Amine Tabet
Alana är förtvivlad, hon kände fuskbyggaren Amine Tabet personligen.

Avsnitt 2 säsong 7 sändes den 28 mars 2019. Där får vi träffa Alana som har råkat i klorna på fuskbyggaren Amine Tabet. Han fick henne att betala allt i förskott och lämnade henne med ett livsfarligt, obrukbart badrum med fulel, utan tätskikt och med en jättetröskel.

https://www.byggahus.se/fuskbyggaren-amine-tabet-kopplar-livsfarlig-el

Ömer Parlayan – en fuskbyggare i stor skala

Ömer Parlayan
Besiktningsmannen konstaterar att huset som byggts bara är en kuliss.

Avsnitt 1 säsong 7 sändes den 22 mars 2019. Där får vi ta del av Jenny och Andrés öde. De köpte sitt drömhus i Huddinge för tre år sedan, men det visade sig vara ett fuskbygge utfört av Ömer Parlayan. Tyvärr bygger han i stor skala, även bostadsrätter. Han får dem godkända genom en jävig KA.

https://www.byggahus.se/omer-paraylan-en-fuskbyggare-i-stor-skala

2017 säsong 6 

Varning för Hortlunds Bygg och Teknik AB

Hortlunds Bygg
Varning utfärdas för Lars Hortlund, Hortlunds Bygg och Teknik AB.

Avsnitt 1 säsong 6 sändes den 22 augusti 2017. Det handlade om Hortlunds Bygg och Teknik AB, som drivs av en lurendrejare som av allt att döma har satt i system att lura av kunder förskottsbetalning och sedan sätta företagen i konkurs, på löpande band.

https://www.byggahus.se/bloggar/inlagg/fuskbyggarna-varning-foer-hortlunds-bygg-och-teknik-ab-m-fl.4078/

Lurendrejaren Kjell Jansson får uppdrag via byggvaruhus

Kjell Jansson
Hans firma K Jansson Byggmästare finns inte registrerad.

Avsnitt 2 säsong 6 sändes den 29 augusti 2017. Det handlade om paret Tewelde och Ruta som behövde renovera sitt badrum. På ett byggvaruhus hade en anställd rekommenderat Kjell Jansson som skulle vara en behörig och av BKR auktoriserad plattsättare. 

https://www.byggahus.se/bloggar/inlagg/lurendrejaren-kjell-jansson-far-uppdrag-via-byggvaruhus.4087/

Fuskbyggaren Magnus Lundberg i maskopi med fuskmäklaren på Magnusson Fastighetsmäkleri

Magnus Lundberg
Magnus Lundberg samarbetade med en mäklare.

Avsnitt 3 säsong 6 sändes den 5 september 2017. Det handlade om Inti och Sarah som hade köpt sitt första hus och blivit lurade av bedragaren Magnus Lundberg (tidigare dömd för att ha bränt ner Harry Scheins villa) tillsammans med mäklaren på Magnussons Mäkleri som han var i maskopi med.

https://www.byggahus.se/bloggar/inlagg/fuskbyggaren-magnus-lundberg-i-maskopi-med-fuskmaeklaren-pa-magnusson-fastighetsmaekleri.4091/

Göteborgare – se upp för fuskbyggaren Stefan Radulovic

Stefan Radulovic
Stefan Radulovic hade två aktiva bolag.

Avsnitt 4 säsong 6 sändes den 12 september 2017. Det handlade om Jonas och Anette som hade köpt sitt drömhus i Kode utanför Göteborg, som de ville bygga till med en våning. Samtidigt skulle de passa på att renovera undervåningen. Våren 2013 söker de en entreprenör för jobbet och de väljer Stefan Radulovic och hans bolag Mira Engineering Group. 

https://www.byggahus.se/bloggar/inlagg/goeteborgare-se-upp-foer-fuskbyggaren-stefan-radulovic.4097/

Se upp för svartlistade Svenska Takgruppen i Järfälla med flera orter

Svenska Takgruppen
Rickard Hernvall flyr i företagets bil när Anders Öfvergård dyker upp.

Avsnitt fem säsong 6 sändes den 19 september 2017. Det handlade om Soheila Mellat i Kungsängen. Hon hade alltså anlitat Svenska Takgruppen för att lägga om sitt tak. Svenska Takgruppen bytte taket, men det visade sig ganska snart att det läckte. 

https://www.byggahus.se/bloggar/inlagg/se-upp-foer-svartlistade-svenska-takgruppen-i-jaerfaella-med-flera-orter.4100/

NBJ Bygg & Kakel på Fuskbyggarna – fula fiskar som pudlade

NBJ Bygg & Kakel
NBJ Bygg & Kakels hemsida, där de uppger att de bygger badrum på 10 dagar.

Avsnitt 6 säsong 6 sändes den 26 september 2019. Det handlade om NBJ Bygg & Kakel, ett företag som har legat på Svarta listan på Byggahus.se och gör över 450 badrum per år. Här hade Elina och Samuel i Västerås anlitat dem, men de byggde hade många allvarliga fel och behövde göras om från grunden. 

https://www.byggahus.se/bloggar/inlagg/nbj-bygg-kakel-pa-fuskbyggarna-fula-fiskar-som-pudlade.4105/

Fuskbyggaren Casper Löfqvist gör livet surt för konsumenter kring Hofors

Casper Löfqvist
Anders kommenterade Caspers fina kläder och påpekade att han lämnat sina kunder utfattiga.

Avsnitt 7 säsong 6 sändes den 3 oktober 2017. Det handlade om ensamstående mamman Elina köpte drömhuset i Ockelbo. Hon visste att hon skulle behöva lägga om taket, hittar en firma och skriver ett kontrakt med Svenska Tak & Fönster, ett av Caspers bolag. Det läckte inte innan byggaren Casper kom och la om taket, men när bygget var klart, då läckte det som ett såll och hade stora fuktskador. 

https://www.byggahus.se/bloggar/inlagg/fuskbyggaren-casper-loefqvist-goer-livet-surt-foer-konsumenter-kring-hofors.4111/