Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Z-wave, PLCBus alternativ till EIB, IHC

 1. K
  Medlem · Västernorrland · 49 inlägg

  kristerl

  Medlem
  För smarta hem och ljus-styrning så kan väl decentraliserade system vara ett alternativ. Blir antagligen billigare och slutar någon enhet att fungera så fungerar övriga enheter fortfarande. Bygger man inte nytt utan ska applicera det i redan befintlig anläggning så kan det väl ha sina fördelar. Nästan inga nya trådar behöver dras, i vissa fall (beroende på vilken mudul) så måste det komletteras med en neutralledare till strömrytaren. Med X-10 har väl tillförlitligheten varit lite si och så, visst utveckling sker fortfarande där också, mera "sändareffekt" och känsligare mottagare tex. Xanura Xanura

  Z-wave är ju ingen ny produkt, andvänds i stor utsträckning i USA. PLC-bus däremot är relativt ny men ser mycket lovande ut tycker jag. Norsk sida med Z-wave podukter
  SmartHus og Custom Install produkter fra Tronika.

  PLC-bus http://www.plcbus.com.cn/ är "närbesläktat" med UPB UPB™ Lighting Control Benefits

  Firma som säljer plcbus (och X-10). Automation@Home (ja plcbus är CE-märkta och 220v)
  Jag har beställt lite PLC-bus prylar för utvärdering. Crystal switch dimmer 3-fas kopplare och ett datainterface. (renoverar om just nu så mycket litet tid för detta. PLC-bus ser mycket lovande ut, ett skickat kommando över 220V nätet har alltid fungerat) Snabba leveranser och bra support. Har beställt 3 ggr och mellan 7 -14 dagar för leverans.
   
 2. vespaman
  Medlem · Stockholm · 883 inlägg

  vespaman

  Medlem
  Hmm, verkar ju vara intressant med PLC. Har du alltså provat dom redan? Finns det bara gröna tryckknappar?

  Z-Wave är ännu så länge alldeles för begränsat, verkar tex inte finnas någon styrenhet för markiser osv. Står inte vad dom drar i vila heller.
   
 3. K
  Medlem · Västernorrland · 49 inlägg

  kristerl

  Medlem
  Ja jag har provat, har dom hemma i huset. En brytare och en modul och en 3-fas kopplare (ej provad ännu) och datorinterfacet USB till 220V nätet.

  Finns dock inget styrprogram ännu så jag har testat med kommandon direkt till rs232 porten. USB görs om mjukvarumässigt till Comport.
  Förhoppningsvis kommer ett plugin till Homeseer snart, en kille där på forumet utvecklar.
  Finns fortfarande en nackdel och det är det här med tvåvägs kommunikation, den fungerar om en annan modul eller datorn skickar ett kommndo för tex. ON så sänder den modulen/brytaren ett svar. Går man direkt till brytaren på väggen och manuellt sätter AV/PÅ eller Dim så skickas ingen signal om detta på nätet (220V) Det innebär att har jag ett styrprogram i datorn så vet den inte att jag just slagit på eller an den brytaren. (Ja det fungerar om man skickar en förfrågan till brytaren om den är av eller på men.....) Jag och några till har påpekat detta för försäljaren (ägaren) av automation home och han försöker att påverka tillverkaren SHANGHAI Super Smart Electronics att ändra på detta så att den ska skicka signaler när man tänder/släcker lokalt. Dom ska ha ett möte i slutet av denna månaden. Så just nu inväntar jag med ytterligare köp.

  Ja det finns bara gröna brytare men dessa är inte alls så frörskräckligt fula i verkligheten, nej riktigt snygga faktiskt. Fronten består av en glasskiva, inga veck eller kanter, enkel att hålla ren. (On/Off Dim görs genom att trycka på glasets hörn så att det vickar lite) Det är dessutom blå led "lampor" som lyser när brytaren är av. finns också en halvcirkel i mitten som anger dimnivån hos lampan.

  Det går att köpa moduler och använda sig av vilka momentanbrytare som helst istället. (nåväl CE - märkta är väl att rekommendera)

  Läs PDF - dokumenten om vare brytare modul så framgår det hur dom fugerar och ska kopplas
  Länk till tråd i Homeseers frorum: Plcbus? - HomeSeer Message Board
   
 4. K
  Medlem · Västernorrland · 49 inlägg

  kristerl

  Medlem
  ´PLCBus.
  Har nu testat 3 fas kopplaren. Länk: Automation@Home
  Fungerar som den ska, det går att skicka kommandon till PLC-mottagarna (moduler, strömbrytare och dimmers) Går också att göra en status förfrågan om viss modul är av eller på. Dock har jag inte fått den funktionen att funka på dimmerströmbrytaren. Länk: Automation@Home Kommer inom kort ett styrpgm till windows Länk: Automation@Home
  Rätt så bökigt just nu måste skicka (och ta emot) rs232 kommandon direkt på serieporten.
  Kommandona jag skickar har fungerat klockrent, inte en miss!
  Fortfarande så att om jag tänder / släcker på strömbrytaren så skickas ingen status till datorn. Enda chansen är att göra en förfrågan via datorn för att veta statusen på brytarna.
  Något plugin till homeseer verkar det inte bli av, åtminstone av killen som började med det.
  OBS! skrev fel i mitt förra inlägg. Modulerna kopplas inte till momentanbrytare utan normala , vilket innebär att man kan behålla sina gamla om man vill.
  Jag är nöjd och kommer att satsa på detta system.
   
 5. K
  Medlem · Västernorrland · 49 inlägg

  kristerl

  Medlem
 6. K
  Medlem · Västernorrland · 49 inlägg

  kristerl

  Medlem
  Nu fungerar allt som det ska. Mycket nöjd med Pluginet till Homeseer.

  PLCBus Connector Features:
  Web Configuration Interface for all features,
  Scripting API for all features,
  Add and Remove PLCBUS Lamp modules,
  Add and Remove PLCBUS Appliance modules,
  Add and Remove PLCBUS Scenes,
  ON / OFF / Direct DIM / HomeSeer status request support for all PLCBUS modules,
  Standard X10 command support (A1 ON, All lights ON, All units OFF... etc),
  HomeSeer Module Polling support,
  PLCBUS Automatic UserCode discovery,
  PLCBUS 3-Phase support (Commands are sent to the 3-phase coupler),
  PLCBUS Command acknowledgment (warning in the HS log in case a module didn't acknowledge a command)
  Default Dim Rate and On behavior for Lamp Devices.
  PLCBUS Tools
  get inuse addresses
  get only on addresses
  change module address
  get signal strength and noise level...
  Erase all scene addresses from a module
  PLCBUS Scene Management (several PLCBUS modules respond simultaneously with their own settings (dim level and ramp rate) to the same Scene address)
  Scene definition (Module on/off/preset-dim DimLevel, RampRate)
  Scene Address programming (easily program modules for scenes)
  Scene Address erasing (easily delete a scene)
  Scene module status (when HS receives or sends a scene command, all module status are updated)
   
 7. G
  Medlem · 238 inlägg

  gojan

  Medlem
  Tycker att detta låter klart spännande så fortsätt at hålla oss uppdaterade.

  Jag har (som du kanske) en befintlig kåk och skulle vilja ha lite automation inkopplad. Om inte annat så sitter man ju just nu och retar sig på utelamporna som man vill få automatiskt styrda. Vad kostade förresten HomeSeer programmet?

  /Gojan
   
 8. K
  Medlem · Västernorrland · 49 inlägg

  kristerl

  Medlem
  Homeseer kostar $199.95
  Länk: http://www.homeseer.com/products/software/hs_software.htm
  Homeseer tycker jag är bra för att den är webb baserat och då kommer man åt den lätt varhelst man befinner sig.
  Lätt att konfigurera också. Har använt Mainlobby också både ensamt och tilsammans med homeseer. För att inte inveckla det hela för mycket så her jag bestämt mig för att bara använda mig av homesser.
  Ja jag har en befintlig gammal kåk som jag håller på att automatisera.
  Det finns/ kommer många Z-wave produkter nu här i EU också så det kan vara ett alternativ väl värt att titta på också. (Ska funka med homeseer)
   
 9. K
  Medlem · Västernorrland · 49 inlägg

  kristerl

  Medlem
 10. B
  Medlem · 3 inlägg

  BulanS

  Medlem
  Kristerl:
  Du som verkar köra det hela, hur fungerar själva "programmeringsfasen", dvs hur ställer man in att denna strömbrytar ska tända lampa X etc
   
 11. K
  Medlem · Västernorrland · 49 inlägg

  kristerl

  Medlem
  Oj, det var ett tag sen jag var inloggad här. Jag är inte riktigt säker att jag vet vad du menar men gör ett försök att svara. Modulerna programeras ungefär som x-10 moduler. Modulen sätts bakom ordinarie brytare och tände och släcker lampan, för detta behövs ingen programmering. Vill du tex benämna modulen för A1 (eller om det är en dubbelmodul A1,A2) så håller du in en liten knapp på modulen i 5 sekunder. en blå diod blinkar till. Nu kan du via dator och plc interface eller en särskild programmerings"kontroll" (och möjligen att du måste ha en 3 fas koppare också som bryggar signalen mellan faserna) Skicka den kod tex. A2 on. Nu reagerar denna modul antingen på din lokala brytare eller via annan plcbus modul eller dator.

  Det går att programera in scener som gör att varje modul kan tända andra moduler. ( Har dock ej gjort detta eftersom jag använder homeseer och datorn för detta ändamål.)
  Vet inte om jag lyckats svara dig men förklara gärna mera vad du vill veta.
  Finns manualer till varje modul hur den programmeras exempel: http://www.x10-hk.com/store/manual/plcbus/plcbus-2267.pdf
   
 12. K
  Medlem · Skåne · 13 inlägg

  KarinMicke

  Medlem
  Vi har ett gammalt hus som vi delvis ska renovera/bygga till. Då vi inte ska totalrenovera så undrar jag om det finns något speciellt man ska tänka på angående elen om man ska kunna installera Z-wave alt. PLCbus?

  Vad krävs det för förutsättningar för att installera PLCbus eller Z-Wave i befintlig fastighet? Får modulerna plats i "normala" dosor?
   
 13. K
  Medlem · Västernorrland · 49 inlägg

  kristerl

  Medlem
  KarinMicke. Se till att dra noll-ledare ut till alla strömbrytare. Modulerna om det nu är PLCBus och Z-wave kräver oftast att nollledning finns fram till modulerna. Kanske vill man ha separat brunns tändning på Uttagen. Dra en tändtråd (ytterligare en kabel förutom fasen till varje uttag) i ett rum. På så sätt så kan en modul (klarar normalt 6A) styra flera uttag. Går också att sätta ett relä på modulen för att på så sätt kunna klara 10A som är standard
  Z-wawe http://www.elekhomica.nl/index.php?cPath=91
   
 14. K
  Medlem · Skåne · 13 inlägg

  KarinMicke

  Medlem
  Hur är det med dosorna? Behöver de vara extra "djupa" för att få plats med modulerna?
   
 15. K
  Medlem · Västernorrland · 49 inlägg

  kristerl

  Medlem
  Ja dom bör vara extra djupa. Det går med normala också men det är lite ont om plats. (Detta gäller PLC-Bus modulerna)
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.