Byggahus.se

Ytbehandling av pall i ask för badrum?

 1. M
  Medlem · 5 inlägg

  Mats57

  Medlem
  Börjar komma upp i åren med stelare rygg som följd så har snickrat en pall i ask att sitta på när jag tvättar fötterna :cool:
  Nån som har tips på ytbehandling för attha den i badrumsmiljö? Skulle helst ha matt klarlack men finns det någon för fuktigt utrymme? Lack för utomhus som jag hittat är blanka och/eller tonade i färg...
   
 2. nanowire
  Hobbysnickare · Södermanland · 4 977 inlägg

  nanowire

  Hobbysnickare
  Du behöver nog hänga upp den på tork efter den blivit blöt, Ask är inte rötbeständigt.
   
 3. M
  Medlem · 5 inlägg

  Mats57

  Medlem
  Jo, det är jag med på. Men med rätt ytbehandling blir den mer motståndskraftig. Klarlack eller vax? Hittar inget vettigt själv tycker jag, då jag vill ha matt och behålla träets naturliga lyster.
   
 4. nanowire
  Hobbysnickare · Södermanland · 4 977 inlägg

  nanowire

  Hobbysnickare
  Sån behandling, som behåller det naturliga utseendet, kommer nog inte hjälpa speciellt mycket. Lack kommer nog mest hindra att den torkar och fånga vatten som kommer in under den i sprickor o dyl, flagna och se fult ut.
   
  • Laddar…
 5. K
  Medlem · 953 inlägg

  kniv

  Medlem
  Jag hade smörjt in den med hårdwaxolja. Du får nog gå in med inställningen att pallen inte håller supermånga år om den utsätts för hög fukt, men nog ska du kunna ha lite glädje av den i alla fall!
   
  • Laddar…
 6. G
  Medlem · 60 inlägg

  g.kraft

  Medlem
  Skulle kört på olja, då suger inte trät upp fullt så mycket vatten och du har inte samma risk att stänga in fukt. Dessutom kan du blaska på mer olja utan att slipa. Sen bör du sätta plastfötter på benen, annars kommer ändträt suga upp vatten från golvet. Torkar den inte upp mellan varven kommer du snart få mögel i den
   
 7. yonna
  Medlem · Österlen · 8 393 inlägg

  yonna

  Medlem
  Om TS sitter näck på pallen är det nog trevligare om den är helt obehandlad. Pallfötterna kan dock behandlas på något sätt. Dock inte ask men IKEAs billigaste 2stegspall flyttas från min bastu till duschen regelmässigt och det har fungerat undet många år (men jag har golvvärme i badrummet).
   
 8. P
  Medlem · 122 inlägg

  Pettman

  Medlem
  Olja och vax ger en yta som är väldigt trevlig att röra vid. Jag skulle köra på kokt linolja (den lite finare kallpressade utan torkmedel) och bivax eller någon hårdvaxolja (clas o har en relativt billig som jag tycker funkar fint, är godkänd för leksaker och livsmedelskontakt).
   
 9. M
  Medlem · 5 inlägg

  Mats57

  Medlem
  Tack för bra tips! Körde med matt Ronseal hårdvaxolja och satte även på plastfötter för att skydda ändträt.
  Pallen vart en hack på en japansk badstol. De görs vanligtvis i Hanoki men ask brev lika fint tycker jag, även om den kanske inte håller lika länge.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.