Byggahus.se

Ytbehandla träbord för bättre hållbarhet med bevarad känsla av obehandlat trä?

 1. S
  Medlem · 4 inlägg

  Ståendehunden

  Medlem
  Hej!
  Helt ny på forumet (och inom allt vad bygg heter) så jag är lite nervös ☺️

  jag har precis flyttat och köpt ett bord med bordsskiva i mangoträ, som jag tror är obehandlad. Jättevacker, men antagligen hur känslig som helst, så jag vågar inte bjuda hem någon på middag i min nya lägenhet innan skivan behandlats…

  fick rekommendationen bivax (faxe) i min lokala färgbutik men när jag testar upplever jag att ytan gulnar, vilket jag inte vill. Helst önskar jag bevara den naturliga känslan i trät både vad gäller färg och yta, men om det inte går ser jag hellre att den går mot mörkare än mot gulare (golvet är i rökt ek), och med så matt yta som möjligt.
  Jag läste i en annan tråd med liknande fråga om hårdvaxolja från osmo, kanske det kan vara något? Blir hårdvaxoljan också gul när man stryker på om man väljer neutral och bör jag då välja en pigmenterad variant och isf vilken för det resultat jag beskriver?
  Supertacksam för alla svar
   
 2. D
  Medlem · 8 inlägg

  Daniel12345678910

  Medlem
  Är med okunnig men hade ett liknande projekt med ask. Testade lite olika men upplevde att oljebaserade produkter (hårdvax, träoljor) blev gula. Kanske är specifikt till Ask. Testade med Osmo raw 3044 som inte blev så gul, man kan beställa i småpåsar i färghandeln så slipper man köpa en hel burk. Posta gärna bild om du testar . Alternativt finns ju lack/bets men det var inte vad jag var ute efter.
   
  • Laddar…
 3. IgelSpikey
  Husägare · 37 inlägg

  IgelSpikey

  Husägare
  Klarlack behåller utseende på skivan utan att den gulnar, den kan få ytan att se något plastig ut dock.
  Jag använder Osmo Natur 3041 väldigt ofta på möblerna jag tillverkar. Ger en fin lyster och har pigment i sig som förhindrar gulnandet.
   
  • Laddar…
 4. S
  Medlem · 4 inlägg

  Ståendehunden

  Medlem
  Tack för era svar!

  Det här verkar lurigt! Jag har redan köpt en burk Osmo hårdvaxolja (den som även funkar på golv, alltså inte ”top-oil”) 3062, ofärgad matt. Någon som testat på Mangoträ? På burken står faktiskt att man till mörkare exotiska träslag rekommenderar Osmo 6125 2K pure, men den finns inte i min lokala biltutor och kostar 1500 kr för 1L
  Någon som testat Osmo 3062 alt 6125 och vet om det är värt det?

  vilken färg är det pigmenten på det ni testat som motverkar det gula? Försöker bestämma mig för om jag ska våga öppna burken och testa eller returnera den så jag inte fortsätter slänga ut pengar i onödan.. Kan man alltid få små provpåsar i butik? Isf ska jag definitivt avvakta med att öppna burken ✊️
   
 5. IgelSpikey
  Husägare · 37 inlägg

  IgelSpikey

  Husägare
  Aldrig jobbat med mangoträ, så jag kan inte uttala mig om hur oljan kommer reagera med det träslaget.
  Alltså, den oljan kommer göra att träet kommer gulna något.
  I början använde jag klarlacken från biltema och den ändrar inte färgen på träet. Har några ekmöbler, bland annat en skohylla som är flera år gammal och den ser fortfarande väldigt bra ut.

  Om jag får ge dig ett råd så skulle jag prova Biltemas klarlack på en liten del på undersidan. Tejpa av en lite kvadrat och se hur du gillar det. Ett billigt alternativ som, i min mening, ser bra ut och ger en bra beständig yta.
   
 6. S
  Medlem · 4 inlägg

  Ståendehunden

  Medlem
  ok, jag kanske borde testa klarlack på undersidan, precis som du föreslår. spontant önskar jag en matt yta med så naturlig känsla som möjligt men om jag ställer matthet mot färg vet jag inte säkert vad jag prioriterar högst. Skulle helst få båda i ett, men klarlack från biltema låter som betydligt billigare att testa,på vinst och förlust, än hårdvaxoljan jag köpt i alla fall. Tror den får gå i retur om du tror det kommer gulna.
   
 7. S
  Medlem · 4 inlägg

  Ståendehunden

  Medlem
  Vad är det för färg på pigmentet i den Osmo natur (3041?) som du brukar använda? Tror du det kan vara något för mig med eller tror du mer på klarlack?
   
 8. D
  Medlem · 8 inlägg

  Daniel12345678910

  Medlem
  3044 har vitt pigment i sig, tror det är samma. Förstod det som att idén är att efterlikna obehandlat trä. Färghandeln hade inget hemma men dom beställde hem provpåsar åt oss när vi frågade.
   
  • Laddar…
 9. IgelSpikey
  Husägare · 37 inlägg

  IgelSpikey

  Husägare
  Jag vet inte riktigt vad det är för något de har i kitteln när det tillverkar det men skulle gissa på något vitt/beiget pigment.
  Kan du få provpåsar av OSMO så kanske du ska prova med det.
  Om du ska gå OSMO vägen så skulle jag tipsa om att ta en både en matt, halvmatt och sidenmatt. Jag tycker att den matta blir lite för platt, halvmatt eller sidenmatt får träet att se lite mer levande ut, om du förstår vad jag menar. Det blir ett djup i träet som den matta inte ger.

  Det här är ju bara vad jag tycker och smaken är ju som sagt delad, tur är väl det. :rofl:
   
 10. Ola C
  Youtubesnickare · Skåne · 4 449 inlägg

  Ola C

  Youtubesnickare
  3062an kommer göra bordet gulare, antagligen kommer 6125an också att göra det då den inte är pigmenterad.

  Osmo 3041 och 3044 är svagt vitpegmenterade för att kompensera för gulningen. 3044an är mindre vitpigmenterad än 3041. Har själv använt 3041 ganska mycket, 3044an tror jag inte jag använt. Jag tror 3041an skulle funka utmärkt till det utseende du efterfrågar. Blir det för vitt (vilket jag inte tror) så är det 3044an som gäller.

  Du kan läsa lite i denna tråden med ungefär samma frågeställning https://www.byggahus.se/forum/threads/hur-undvika-gulnad-ton-efter-oljebehandling-av-trae.282503/
   
  Redigerat 11 jul 2022 13:41
 11. A
  Medlem · 136 inlägg

  ansic

  Medlem
  Shellac kanske? Finns i lite olika nyanser. Spä ut det mycket så impregnerar det mera än att lackera.
   
 12. IgelSpikey
  Husägare · 37 inlägg

  IgelSpikey

  Husägare
 13. K
  Medlem · 935 inlägg

  kniv

  Medlem
  Kör Odies hårdvaxolja på skärbrädor och ekplank, blir en lite mattare yta och upplever inte att de gulnar likt du beskriver att Osmo verkar göra. Bästa tipset än ändå att alltid testa på undersidan först så ser du hur det blir
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.